5 éves kisfiamat megkereszteltetném reformátusnak, kik legyenek a keresztszülei?
Egyedül nevelem se az apja, se az apja családja nincs a közelben sem. Az én családomban senki sincs megkeresztelve. Az az egy-két barátnőm, akit esetleg megkérhetnék, vagy nincs megkeresztelve, vagy katolikus (de valójában nem hívő).
Nemrég kezdtem csak el vele ebbe a református gyülekezetbe járni. Én is szeretnék konfirmálni, de ez egy lassabb folyamat. A fiamat mielőbb szeretném megkeresztelni, addig, amíg ilyen gyermeki lelkülettel tisztán, kérdések nélkül tudja elfogadni.
Fogalmam sincs, hogy kit kérjek meg keresztszülőknek. Lehet idegent is? Valakit, aki szimpatikus a gyülekezetből? Vagy kérjem, meg a lelkészt, hogy ajánljon ő valakit?
Szerintetek ilyen esetben mi a legjobb?
Szia!
Exreformátusként annyira nem pártolom a gyermekkeresztséget, mert meggyőződésem szerint nem biblikus, de tekintettel arra, hogy 20 évig aktív református voltam így azért tudok neked hasznos tanácsot adni.
A keresztszülő azt vállalja a keresztségi fogadalmában, hogy "úgy neveli és nevelteti a gyermeket, hogy felnőttként majd önként tegyen vallást a hitéről a konfirmáció alkalmával". Ennek megfelelően érdemes választani keresztszülőt, vagyis olyan hívő embert válassz, aki ennek a feltételnek meg tud felelni, részese tud lenni a gyermeked hitben való nevelésének.
Üdv. Péter
Köszönöm a választ Péter!
Az elvet ismerem, a gyakorlatban viszont tanácstalan vagyok.
Elmondható, miért fordultál el? Csak a reformátusoktól vagy a hittől is?
Milyen hasznos válaszok már.. A kérdező meg szeretné kereszteltetni a gyerekét, sőt ő maga is jár a gyülekezetbe, ráadásul egyedül neveli a gyereket, ami nem könnyű, tehát teljesen normális az "igénye".
Amúgy egyáltalán nem fontos, hogy rokon legyen a keresztszülő, nekem az lenne a kézenfekvő ebben az esetben, hogy a gyülekezetből kérsz meg valakit, akivel jóba lettél.
Szerintem szívesen elvállalja majd, én pl. megtiszteltetésnek venném, ha keresztszülőnek kérnének fel.
Amúgy lehet, hogy nem is kötelező, hogy legyen keresztszülő, bár ez a református vallásban nem tudom, hogy van, mivel én katolikus vagyok, és nekem speciel nem lett senki. De a te esetedben mindenképp megkérnék valakit, már csak azért is, mert ha majd meghalsz egyszer, akkor a gyerekednek legyen még valaki, akire számíthat.
Szia!
18 évesen Református Teológiára készültem a Ráday utcába jártam is előkészítőre, de végül a műszaki pályát választottam, és a Teológiát csak évekkel később végeztem el másoddiplomásként.
Ahogyan egyre mélyebben megismertem a Szentírást sorra jöttek elő az ellentmondások a református vallással. Az első ilyen éppen a gyermekkeresztség volt. Kérdéseimre a lelkészem nem tudott megnyugtató választ adni, ezért kerestem másik közösséget. Most a gödöllői Bibliaházba járok.
Üdv. Péter
Szia!
15:26-os válaszolóval maradéktalanul egyetértek. Akivel jó viszonyban vagy a gyülekezetből, őt kérd meg erre, biztosan szívesen vállalja.
Ha ilyen még nincs, akor beszélj a lelkésszel erről a kérdésről, s ő biztosan tud ajánlani megfelelő személyt a gyülekezetből.
Vagy még esetleg menj el 1-2 olyan alkalomra, ahol megismerkedhetsz jobban a gyülekezeti tagokkal...:)
Ezek mind megfordultak a te fejedben is, csak megerősíteni tudlak benne.
A keresztség Isten nagyszerű ajándéka, és ezzel a szentséggel jót fogsz tenni a fiaddal. Hit nélkül azonban semmit nem ér. Kívánom, hogy munkálja benne élete során majd a Szentlélek a hitet, s benned is! :)
Minden Jót!
Végső soron megkereszteltnek kell lennie a keresztszülőnek.
De igen jó ötlet, hogy a gyülekezetből kérsz meg valakit.
Ha a helyi lelkésszel megbeszéled, biztosan tud segíteni :)
A mai liberális (ez esetben ateista) megközelítés szerint: majd a gyermek eldönti.
Nyilvánvalóan ez nem a hívő ember véleménye.
Nem kötelező, hogy református legyen a keresztszülő (az én lányom keresztapja katolikus, keresztanyja evangélikus). Amúgy baráti házaspár, olyanok, akikkel sokkal többet vagyunk együtt, mint a rokonokkal.
De az is jó megoldás lehet, ha a gyülekezetből kérsz meg valakit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!