Reformátusok! Mi a véleményetek a katolikusokról?
Tévedsz. Egy normális ember minden elnyomó rendszert elutasít. Én nem vállalok közösséget sem azokkal, akik papokat üldöztek, sem azokkal, akik "Jézus szeretetének nevében" brutálisan megkínoztak és megöltek embereket. A katolikus egyház igenis egy diktatúra volt, csak annyiban különbözött Hitler és Sztálin rendszerétől, hogy tovább tartott.
Akinek több jutott háborgásból, mint észből, azt külön megkérném, hogy ne pontozzon le. Ezek a kérdések lelkiismereti problémákat vetnek fel, tényleg érdekel, mit gondol róla az, aki tagja az Egyháznak, de magát jó embernek tartja.
"Mert azt a hírt kaptam rólatok, testvéreim, Khloé embereitől, hogy viszálykodások vannak közöttetek. Úgy értem ezt, hogy mindenki így beszél köztetek: "Én Pálé vagyok, én Aplollósé, én Kéfásé, én pedig a Krisztusé." Hát részekre szakítható-e a Krisztus? Talán Pál feszíttetett meg értetek, vagy Pál nevére keresztelkedtetek meg?"
-Pál első levele a korinthusiakhoz 1,11-13
"Viszont igen, mindenkinek fel kell ismernie, el kell ismernie jogelődjei bűneit, és ha a jelképeiket hordja, akkor kérjen bocsánatot visszamenőleg a múlt bűneiért és ne akarja kisebbíteni azokat."
II. János Pál pápa 2000-ben nagyböjt első vasárnapján szentmisét mutatott be és bocsánatot kért az Úrtól és az érintett emberektől is a katolikus egyház a múltban és a jelenben elkövetett összes eddigi bűneiért.
Az egyház azokat a bűnöket vallja meg, amelyeket az "igazság szolgálatában" követtek el, vagyis a türelmetlenséget és az erőszakot a másként gondolkodókkal szemben, a keresztes hadjáratok során elkövetett borzalmas cselekedeteket, az inkvizíció módszereit, valamint a keresztények közötti széthúzást eredményező vétkeket, a kiátkozásokat, üldözéseket.
Az egyház bocsánatot kért a zsidók ellen elkövetett vétkekért, a korábbi időszakokban tanúsított megvetésért, az ellenségeskedésért, a hallgatásért.
Nem hiányoznak a "bűnbánat listájáról" az evangelizáció során elkövetett bűnök sem, amelyek a béke és a népek jogai ellen hatottak, sértettek más kultúrákat és vallásokat, semmibe vették az emberi méltóságot, a nők, a más fajok és népcsoportok jogait. Az egyház bocsánatot kér azokért a tettekért is, amelyeket a társadalmi igazságosság, a gyengék, a még meg nem születettek ellen követtek el.
Úgy gondolom, megtörtént.
De hülyék. János Pál pápa nem.a zsidokert kellett volna bocsánatot kérjen hanem az ellenreformációért.
Megérte a pénzét ez a pápa, többre nézi az eretnek zsidókat akik Jézusnak nem hisznek, káromolják, ők ötlettel meg meg gunyoltak állandóan és az ortodox szerzetesekkel rosszul bántak ( mert az ikonrombolas idején a szerzeteseket zsidóknak adtak el rabszolgának) és háborúnak a palesztinekkel. Nagyon jól tette a katolikus egyház hogy a zsidók ők irtogatott ki meg kényszerített katolikus vallásra. Bármilyen történelmi Krisztust elismero ( nem neoprotenstáns hanem történelmi) jobb a zsidonal
Én reformatusként utálom a zsidókat és akkor karhoznek el ha velük társulnék. Zsidók nem hisznek Jézusnak, kár hogy a katolikusok nem tudták megszüntetni őket és terjednek és úgy terjed a hitetlenseg meg a pogányság. Mert nincs egy olyan pápa aki kézbe vegye a dolgokat.
Viszont a Református az történelmi keresztény vallás meg ha nem is apostoli. És a reformátusok ellen nem lett volna szabad megcsinálni az ellenreformaciót.
Nemcsak az ellenreformációért kéne bocsánatot kérjenek hanem a hazugsagukert amiket írnak hogy mi keresztény reformátusok lemeszeltük a templomaikat meg hogy uldoztuk a paojaikat. Dehogy uldoztuk, a kassai papokat se mi rendeztük el hanem a katolikusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!