Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Jehova tanúi folytatnak...

A Jehova tanúi folytatnak valamilyen karitatív tevékenységet?

Figyelt kérdés
Olyan érdekelne, hogy működtet-e árvaházat, hajléktalanszállót, hospic-házat, van-e ingyenkonyhája?
2012. júl. 28. 16:43
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
63%
Azért én a Máté 25, 35-40-et a tanúk figyelmébe ajánlanám. Meg a példázatot az irgalmas szamaritánusról. És a hal és a kenyér megszaporítását is. És még számos igehelyet és az egész ószövetséget ahol ez nagyon fontos szerepet kap.
2012. júl. 28. 19:54
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

Nos köszönöm a meglátásodat, kedves hozzá szóló. s elhiheted, ne vagyunk irgalmatlanok.

Nekem épp úgy segítenek nem testvérek ahol lakom, mint ahogy én sem kizárólag csak a testvéreimnek segítek, persze a biblia fényében elsőbbséget élveznek, mert ők a "családom"

A lakók akikkel együtt lakom, igen tisztelnek nem csak a hitem miatt, hanem a készséges felajánlásaim miatt.

De erről nem illik beszélni, mert nem emberek dicsérete számít.

Másod sorban a biblia idézetek nem a szegény emberekről szólnak, hanem Jézus "testvéreiről" akik a kicsiny nyájként ismertek és őket kiválasztotta az égi királyságba hogy társuralkodók legyenek vele a földön megmaradt nagy sokaság a más juhok felett.

Leírva, mi történik azokkal, akiket a kedvező oldalra állít, Jézus ezt mondja: „Akkor a király azt mondja a jobbján levőknek: ’Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ megalapításától számotokra elkészített királyságot!’ ” A szemléltetésben szereplő juhok nem uralkodnak majd Krisztussal az égben, hanem mint földi alattvalók öröklik a Királyságot. „A világ megalapítása” akkor történt, amikor Ádám és Éva először hozott létre gyermekeket, akik a javukra fordíthatták Isten gondoskodását az emberiség megváltására.

De miért kerültek ezek a juhok a Király kiváltságos jobb oldalára? „Mert éheztem — válaszolja a király — és ennem adtatok; szomjaztam és innom adtatok; idegen voltam és vendégszeretettel befogadtatok; mezítelen voltam és felruháztatok; beteg voltam és gondoskodtatok rólam; börtönben voltam és eljöttetek hozzám.”

Mivel a juhok itt vannak a földön, tudni szeretnék, hogyan tehettek ennyi jót égi Királyukkal. „Uram, mikor láttunk téged éhezni és enned adtunk volna — kérdezik —, vagy szomjazni és innod adtunk volna? Mikor láttunk idegennek és befogadtunk volna vendégszeretettel, vagy mezítelennek és felruháztunk volna? Mikor láttunk téged betegen vagy börtönben, és elmentünk volna hozzád?”

„Bizony mondom nektek — válaszol a Király —, amennyiben megtettétek eggyel e legkisebb testvéreim közül, énvelem tettétek meg.” Krisztus testvérei a 144 000-nek még itt a földön levő maradék tagjai, akik ővele uralkodnak majd az égben. És velük jót tenni, mondja Jézus, annyit jelent, mintha ővele tennék.

Emberek szétválasztása a Királyság vitakérdése alapján ***

Az a kifejezés, hogy ’öröklik a királyságot’, nem azt jelenti, hogy a mennybe kerülnek, hiszen a példázat rámutat arra, hogy a „juhok” nem azonosak a Király „testvéreivel”, akik a mennyei Királyság örökösei. A „juhok” így e mennyei Királyság földi alattvalói lesznek. A Liddel és Scott-féle: Greek-English Lexicon azt írja, hogy a görög basilei’a kifejezésnek, amelyet itt „királyság” szóval fordítanak, szenvedő jelentése is van, és ez esetben úgy értendő, hogy valakit „egy király kormányoz”. A szónak itt nyilvánvalóan ilyen értelme van.

15 (Olvassátok fel: Máté 25:31–40.) Jézus a hű rabszolga osztály tagjait a testvéreinek nevezte. A juhok és kecskék szétválasztásáról szóló szemléltetésben egyértelműen kijelentette, hogy bármit teszünk is a testvéreivel, azt úgy tekinti, mintha vele tennénk. Valójában azt mondta, hogy az fogja meghatározni, hogy valaki juhnak vagy kecskének bizonyul-e, hogy hogyan bánik a ’testvérei legkisebbjeinek’ bármelyikével. Tehát azok, akiknek földi reménységük van, elsősorban úgy fejezhetik ki, hogy szeretnének Krisztus barátai lenni, hogy támogatják a hű rabszolga osztályt.

Nos itt nem kifejezetten fizikai élelmiszerről van szó, persze az is bele tartozik,

Jézus azt mondta, nem csak kenyérrel él az ember...

2012. júl. 28. 20:28
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Micsoda felremagyarazas,hogy tudjatok ennyire felreertelmezni a bibliat,Isten konyoruljon rajtatok kedves Jehova tanui!
2012. júl. 28. 21:04
 14/23 anonim ***** válasza:
0%

Kedves hozzá szóló.

Szeretném megkérdezni, hogy kikről beszélhet az Őn meglátása szerint Jézus, amikor azt mondja, hogy eme testvéreim legkisebjével.

Kik ezek a testvérei a biblia szövegkörnyezetével összhangban?

2012. júl. 28. 21:27
 15/23 anonim ***** válasza:

Ahogyan már eddig is írták, az Őrtorony Társulat nem végez szervezetten karitatív tevékenységet. Amiket felsoroltál, egyiket sem.

És persze ezt is, mint mindent, meg lehet teologizálni; mert valóban elsősorban mindenkinek a saját családjáról kell gondot viselnie, majd a hittestvérek következnek, és a sorban csak ezután jönnek a "kívülállók".

De nekem mégsem stimmel ez az egész, mert többször hallottam már olyan problémákról, amikor nem segítettek a közösségen belül sem; ill. azért mégiscsak nyitni kellene a külvilág felé... De a Társulat annyira elzárkózik ettől, hogy nem hinném, hogy ebben lesz változás valaha is.

@ 6:

Bocsi, valamit elírtál, és nem értem: Milyen az a "sértegőt" szervezet? :D

Segítő szervezetre gondoltál?

2012. júl. 28. 21:36
 16/23 anonim ***** válasza:
A cselekedet üdvözít és nem a név.
2012. júl. 28. 21:49
 17/23 anonim ***** válasza:
0%

Szia kedves Berta és a többieknek is tisztelet

Kata.

Nos olyan nem létezik hogy valakinek nem segítenek, hacsak olyan dolog miatt lett hátrányos helyzetben amit csak a buta át nem gondolt dolgai miatt került.

Ilyenkor is segítenek ettől függetlenül, de senkinek nem fogják a villanyszámláját kifizetni, mert mindenkinek a sajátját kell.

Persze ez is relative, mert egyszer egy idős testvérnőnek a lakásából el vittek 60.ezer forintot a tolvajok, és a gyülekezet összedobta neki, mert nem az élelem miatt kellett neki, hanem hogy a számláit betudja fizetni.

Nos a világ felé pedig elsősorban Jézus szerint nyitunk de az nem kell a világnak.

Jézus nem akarja és szerinte nem is akarja, hogy a fizikai szükségletek kielégítése miatt szeressük őt, mert ingyen ad.

Gondoljuk át.

Az igaz hogy szép dolog az embereknek élelmet osztogatni ingyen, és mennyire válnak kereszténnyé ezek az emberek?

gondoljunk arra a 10 leprásra, akiket Jézus meggyógyított.

Hányan mentek vissza, megköszönni, és követni Őt? 1.

Mivel segítünk valakin?

Ha állandóan halat adunk neki, vagy ha megtanítjuk halászni.

Jézus erre gondolt volna?

Különben emberek ezrei a bizonyíték rá, hogyan lettek hajléktalanból keresztények, és már nem hajléktalanok, mert megfelelő segítséget kaptak.

Azzal, hogy betömöm egy ember száját az ideig óráig tart.

Aztán?

Persze itt csak az ésszerűségre célzok, Jézus sem nyitott a világ felé állandó evéssel, nem erre akarta a figyelmet felhívni.

A gyógyításait, pedig azért szemléltette, mert bemutatta, mit fog tenni amikor királyként tér vissza és meggyógyítja a földön levő hűségeseit, és elviszi őket arra az állapotra amit Ádám elveszített.

Maradok mély tisztelettel, Kata

Berta Szeretettel köszöntelek

2012. júl. 28. 22:07
 18/23 anonim ***** válasza:

@ 16:

Ne vedd kötözködésnek, mert nem az, de még így sem okés, mert akkor a mondatod kb. így hangzik:

"A legjobb megoldás, ha mi itt nyitunk ilyen tanúkat sértegető szervezeteket? No? biztos nem vagyunk kevesen. Én benne lennék."

???

Én személy szerint pedig szoktam segíteni másoknak is, úgyhogy nem csak a szám jár. :P

Továbbá fogalombeli különbségek vannak közöttünk:

1. testvér, azaz hittestvér: mindenkinek azok a személyek, akikkel azonos a hitük, világnézetük, teológiájuk stb.

2. A többiek az ún. felebarátok.

Tehát én például a többi újjászületett evangéliumi / bibliai keresztényt tartom testvéremnek elsősorban; ill. akik ugyanazt az evangéliumot, Jézust és Szent Szellemet hiszik és vallják; a Tanúknak pedig a Tanúk a testvéreik.

Ezt mi például Katával nagyon jól tudjuk, így azt is, hogy nem vagyunk bibliai értelemben vett testvérek; de ez nem okoz problémát, ettől még tiszteljük egymást. Csak a teológiai álláspontunk tér el, bár az jelentősen. :D

Így a nem hívő emberek sem a testvéreim, hanem az embertársaim; persze csak addig, amíg meg nem térnek. :)

De - ahogyan írtad - emberként tekintek rájuk, és segítek, ha úgy érzem, hogy kell, vagy ha tudok.

2012. júl. 28. 22:50
 19/23 anonim ***** válasza:

Én sem azt mondom, hogy engedni kell magunkat kihasználni és eltaposni.

De felsőbbrendűnek sem kell gondolni magunkat a másiknál.

Ha neked nincs mit adni, akkor nem elvárás, hogy adj. Azt sem kérte senki, hogy mások miatt pusztulj el vagy gonosz dolgoban részt vegyél a másik kedvéért.

Kaját oszogatni akkor kell, ha szeretetből teszitek, hogy a másik embernek segítsetek. Különben semmi értelme nincs. Olyan nem kell tenni, amit gyűlölünk és nem szívesen teszünk. Akkor van csak gond, ha a szeretet hidegül meg bennünk...

Kaját nem azért kell osztani, hogy valaki keresztény legyen vagy hívővé változzon.

Mesélhettek Istenről, de egyetértek, nem marketingnek kell felhasználni.

Önzetlen kell adni ami világi és ami szellemi, azt is.

"Hányan mentek vissza, megköszönni, és követni Őt? 1. "

Ebben te sem lehetsz biztos, hogy hányan. De szerintem ezeknek a csodás történeteknek sokkal mélyebb mondanivalójuk van, mint a csoda ha egyáltalán az aminek tűnik.

Sajnos ilyen a világ. Erre kényszerítenek mindenkit közvetlen és közvetetten, hogy csak magukkal foglalkozzanak. Sokunkba azt verik, hogy hajtani kell és az erősebb győz a többi pedig dögöljön meg. De ott vannak a csalók, lusták, bűnözők, érzelmileg zsarólók, akik pedig szintén azt erősítik benned, hogy na ezek csak ártani akarnak, pusztuljanak csak el.

Ha pedig segítünk, visszaélések lesznek.

Bertának:

Én ezt írtam előszőr hibásan:

"A legjobb megoldás, ha mi itt tanúkat sértegőt nyitunk ilyen szervezeteket? No? biztos nem vagyunk kevesen. Én benne lennék."

Kijavítottam hibásan, ami így hangzana erdetileg:

"A legjobb megoldás, ha mi itt tanúkat sértegető nyitunk ilyen szervezeteket? No? biztos nem vagyunk kevesen. Én benne lennék."

De a kedvedért leírom újra hiba nélkül:

A legjobb megoldás az, hogy ha mi, akik itt a tanúkat sértegetjük, nyitunk olyan jellegű szervezeteket, amiket a kérdező említett! Biztos nem vagyunk kevesen, akik a tanúkat sértegetik (tehát valószínűleg senki sem fog többé éhezni, mert mindeki olyan ki.baszott önzetlen és jó, hogy segíteni fog, csak mert nem tanú). Én benne lennék (lehet jelentkezni).

Ha most is van benne hiba, akkor ne haragudj (bár engem nem is érdekel). Szerintem most már érthető.

Akinek nem inge, ne vegye magára!

De nem hiszem, hogy itt mindenki olyan jó. Elnézést, hogy nem a száklás példát másoltam be, hanem szépen beszélek helyette.

"De - ahogyan írtad - emberként tekintek rájuk, és segítek, ha úgy érzem, hogy kell, vagy ha tudok."

Gondoltok, amit gondoltok, szerintem ez a lényeg és nem a testvérség.

2012. júl. 28. 23:14
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

Kedves utolsó válaszoló.

Csak annyit, szeretnék hozzá fűzni, hogy a biblia egy emberről beszél, és Jézus pedig meg is kérdezi, hogy a többi kilenc hol van?

Ezért lehet tudni:))

Köszönöm szép estét.

2012. júl. 28. 23:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!