Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » 5Moz 18:22 mit jelent?

5Moz 18:22 mit jelent?

Figyelt kérdés
Ez azt jelenti, hogy mindenki aki igazat profetal az az Istentol van? Tehat ha Mohamed "tegyuk fel" igazakat profetalt, akkor iaza lehet?
2012. júl. 26. 11:34
 1/6 anonim ***** válasza:
A maga módján ravasz volt Mózes:))
2012. júl. 26. 12:09
 2/6 A kérdező kommentje:
MOST KOMOLYAN KERDEM!!
2012. júl. 26. 12:15
 3/6 anonim ***** válasza:
Igen, aki igazat mond,annak igaza van. Ebbe elég nehéz belekötni.
2012. júl. 26. 12:55
 4/6 anonim ***** válasza:

Egy kicsit provokatív a kérdés megint.

De válaszolok.

Nos két féle igazság nem létezik, mint ahogy Istenből is egy van.

Valaki hazudik, de ki?

Jól tudjuk, hogy az ellenség feltünteti magát a világosság angyalának, olyan akár jótékony célú dolgokkal is aminek keresztényi színezete van.

Egy Isten ihletésű könyv van és ez a Biblia.

Ezért aztán a Mózes könyvében szereplő figyelmeztetés arról szól, hogy prófétálhat, vagy jelenthet valaki akármit isten nevében, ha azt nem tanította, nem mondta a Teremtő.

Jézus rávilágított erre amikor emlitést tett, hogy a nevében sok dolgokat fognak tenni csak nem azt mit eredetileg kért.

Erre kell figyelni.

2012. júl. 26. 13:00
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia !

Az igevers Izrael kivonulás után hangzik el és vonatkozik Mózesre és az elkövetkező idők ószövetségi prófétáira is.

Következőkről van itt szó a prófétákat Isten hívta el és amikor eljött az idő kiküldte őket vagyis megmondta nekik mit és kihez szóljanak.

A hitelességük bizonyítéka a beteljesülés mert a valódi próféta életébe lévő Isteni elhívást nem lehet ugye bizonyítani ez Isten és a próféta között zajlott le, ez az ószövetségi prófétákra vonatkozott.

5Móz 18,18-22:

Prófétát támasztok nekik az ő atyjukfiai közül, olyat mint te, és az én igéimet adom annak szájába, és megmond nekik mindent, amit parancsolok neki.

És ha valaki nem hallgat az én igéimre, amelyeket az én nevemben szól, én megkeresem azon!

De az a próféta, aki olyat mer szólani az én nevemben, amit én NEM PARANCSOLTAM NEKI SZÓLNI !, és aki idegen istenek nevében szól: haljon meg az a próféta.

Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképpen ismerhetjük meg az igét, amelyet nem mondott az Úr?

Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, amelyet nem az Úr szólott; ELBIZAKODOTTSÁGBÓL ! mondotta azt a próféta; ne félj attól!

A bibliába van néhány utalás a próféták melléfogásaikra tévedéseikre, valamint próféták közt kialakult konfliktushelyzetekre is amelyre versengés jellemző ki a nagyobb próféta ?, kihez szólt az Úr valójába ?

De ha az isten törvényétől eltévelyedett vezetők, főemberek a tetteiket a kor mércéjéhez az Isten beszédéhez (amit Mózesen keresztül kaptak)

mérték volna akkor elfogadásra találtak volna az olyan próféciák amik nem volt ínyükre például a Izrael fogságra-vitele, szétszóratása stb....

Mert felismerték volna Isten szólt Mózesen keresztül hozzánk mi meg pont az ellenkezőjét csináltuk ezért jogos ránk nézve Isten ítélete, ekkor talán a igazi próféták sem kerültek volna büntetés alá.

Találtam ezt a két Bibliai történetet ezzel kapcsolatba a téma jobb megértéséhez ajánlatos elolvasni őket.

1Kir 22,10-28 :

És ott ült az Izrael királya és Jósáfát, Júda királya, ruhákba öltözötten, mindenik a maga trónusán Samaria kapuja előtt a térségen, és a próféták mind ott jövendöltek előttük.

És Sédékiás, a Kénaána fia, vasszarvakat készített, és monda: Ezt mondja az Úr: Ezekkel ökleled a szírabelieket, míg meg nem emészted őket.

És a próféták is mindnyájan ekképpen jövendöltek, mondván: Menj fel Rámoth Gileád ellen, és jó szerencséd lesz; mert azt az Úr a király kezébe adja.

A követ pedig, aki elment volt, hogy elhívja Mikeást, szóla neki, mondván: Íme a próféták egyenlő akarattal jót jövendölnek a királynak: szólj, kérlek, te is úgy, mint azok közül egy, és jövendölj jót.

Mikeás pedig monda: Él az Úr, hogy [csak] azt fogom mondani, amit az Úr mondánd nekem.

És mikor a királyhoz ment, monda neki a király: Mikeás! elmenjünk-e Rámoth Gileád ellen hadba, vagy elhagyjuk? Ő pedig monda neki: Menj fel és járj szerencsével; az Úr kezébe adja [azt] a királynak.

És monda neki a király: Még hányszor kényszerítselek téged, hogy az igaznál egyebet ne mondj nekem az Úr nevében?

És monda: Látám az egész Izraelt szétszéledve a hegyeken, mint a juhokat, amelyeknek nincsen pásztoruk. És monda az Úr: Nincsen ezeknek uruk? Térjen vissza ki-ki az ő házához békességben.

És monda az Izrael királya Josafátnak: Nemde nem megmondottam-e neked, hogy [soha] jót nekem nem jövendöl, hanem [csak] rosszat.

És monda [Mikeás]: Azért halld meg most az Úr beszédét: Látám az Urat az ő székében ülni, és az egész mennyei sereget az ő jobb- és bal keze felől mellette állani.

És monda az Úr: Kicsoda csalja meg Akhábot, hogy felmenjen, és elvesszen Rámoth Gileádnál? És ki egyet, ki mást szól vala hozzá.

Akkor előjőve egy lélek, aki az Úr eleibe álla, és monda: Én akarom megcsalni őt. Az Úr pedig monda neki: Miképpen?

És felele: Kimegyek és hazug lélek leszek minden ő prófétáinak szájában. Akkor monda [az Úr]: Csald meg és győzd meg; menj ki, és cselekedjél úgy.

Íme az Úr a hazugságnak lelkét adta mindezeknek a te prófétáidnak szájába; és az Úr szólott veszedelmes dolgot ellened.

Akkor odalépett Sédékiás, a Kénaána fia, és arcul csapván Mikeást, monda: Hogyan? Eltávozott volna én tőlem az Úrnak lelke, hogy csak neked szólana?

És monda Mikeás: Íme meglátod azon a napon, amikor az egyik kamarából a másik kamarába mégy be, hogy elrejtőzhess.

Az Izrael királya pedig monda: Fogjad Mikeást, és vidd vissza őt Ammonhoz, a város fejedelméhez, és Joáshoz, a király fiához;

És mondjad: Ezt mondja a király: Vessétek ezt a tömlöcbe, és tápláljátok őt a nyomorúság kenyerével és a nyomorúság vizével, míg békességgel megjövök.

Monda pedig Mikeás: Ha békességgel térsz vissza, nem az Úr szólott én általam. Azután monda: Halljátok ezt meg minden népek!

Jer 28,1-17 :

És abban az esztendőben, Sedékiás, Júda királya uralkodásának kezdetén, a negyedik esztendőben, az ötödik hónapban monda nekem Hanániás (Azúrnak fia, a próféta, aki Gibeonból való vala) az Úrnak házában, a papok és az egész nép szemei előtt, mondván:

Ezt mondja a Seregek Ura, Izrael Istene, mondván: Eltöröm a babiloni királynak jármát.

Teljes két esztendő múlva visszahozom e helyre az Úr házának mindamaz edényeit, amelyeket elvitt innen Nabukodonozor, a babiloni király, és bevitt Babilonba.

És Jékóniást, Jojákimnak, a Júda királyának fiát és mindama júdabeli foglyokat, akik elvitettek Babilonba, visszahozom én e helyre, azt mondja az Úr; mert eltöröm a babiloni király jármát.

Akkor monda Jeremiás próféta Hanániás prófétának a papok és az egész nép szemei előtt, amely ott áll vala az Úrnak házában;

Mondá pedig Jeremiás próféta: Úgy legyen, úgy cselekedjék az Úr: teljesítse az Úr a te beszédeidet, amelyekkel prófétálád, hogy az Úr házának edényei és a foglyok is mind visszahozatnak Babilonból e helyre,

Mindazáltal halld csak e beszédet, amelyet én szólok neked és az egész népnek:

A próféták, akik előttem és előtted eleitől fogva voltak, sok ország ellen és nagy királyságok ellen, hadról, veszedelemről és döghalálról prófétáltak.

Amely próféta a békességről prófétál, mikor beteljesedik a próféta beszéde, [akkor] ismertetik meg a próféta, ha az Úr küldötte-e azt valóban?

És vevé Hanániás próféta a jármot a Jeremiás próféta nyakáról, és széttöré azt.

És szóla Hanániás az egész nép előtt, mondván: Ezt mondja az Úr: Így töröm le Nabukodonozornak, a babiloni királynak jármát két esztendei idő múlva minden nemzet nyakáról: és elméne Jeremiás próféta a maga útjára.

És szóla az Úr Jeremiásnak, miután letöré Hanániás próféta a Jeremiás próféta nyakáról a jármot, mondván:

Menj el, és beszélj Hanániással, mondván: Ezeket mondja az Úr: A fajármot eltörted, de csináltál helyébe vasjármokat.

Mert ezt mondja a Seregek Ura, Izrael Istene: Vasjármot vetettem mind e nemzetek nyakára, hogy szolgáljanak Nabukodonozornak, a babiloni királynak, és szolgálnak neki, sőt a mezei állatokat is neki adom.

És monda Jeremiás próféta Hanániás prófétának: Halld csak, Hanániás! nem az Úr küldött téged, és te hazugsággal biztatod e népet.

Azért így szól az Úr: Íme, én elküldelek téged a föld színéről, meghalsz ez esztendőben: mert pártütőleg szóltál az Úr ellen.

És meghala Hanániás próféta abban az esztendőben, a hetedik hónapban.

Emberi természet őbennük is ott van ezért az emberbe kialakulhat negatív hajtóerő !

Felsőbbrendű lelkület, elbizakodottság :

(a hamis prófétákra,vagy az igazságtól eltért elhívással rendelkező prófétákra jellemző) a másik az, elvárásoknak megfelelés valamit szólnia kell mert várják tőle.

Ilyen motívumokból alakulnak ki félelmet keltő, zavart okozó szavaik valamint tévedéseik a prófétáknak.

Ez nem azt jelenti a prófétákat és a próféciákat le kell írni és tartózkodni kell tőlük hanem a prófétáknak tekintély alatt kell tevékenykedniük és a szavaikat nyilvánosság előtt az Ige világosságában meg kell ítélni.

Ez egyik alapkövetelménye az újszövetségi próféták szolgálatának.

Shalom.

2012. júl. 26. 13:57
 6/6 Hazardteam ***** válasza:

Bálám, Saul Király, vagy a Jézust elítélő Kajafás is igaza(ka)t prófétált, ahogy még sokan mások. Ettől még ők maguk nem voltak "Istentől valók" ahhoz nem elég egy-két prófétálás, viszont kell Istennel járás és Istennek való engedelmességben, mint pl. Sámuelnél, vagy Jeremiásnál. Ha úgy vesszük, a sátán is "prófétálgatott" Jézusnak és egyáltalán nem hazudott, amikor azt állította, ha leugrik a templom tetejéről, nem lesz kutya baja sem, vagy amikor arra akarta rávenni, hogy a köveket változtassa kenyerekké. Nem "csak" az igazság tartalom számít abban, ha valaki prófétál, hanem ugyanúgy a motiváció és a hiteles élet is, a jó gyümölcsök és az, hogy Isten kenete állandóan rajta/benne legyen. Mert végülis, amikor valaki Istentől prófétál, NEM "ő" prófétál, hanem a benne lakó Szent Szellem. A bibliát is így írták Isten felkent emberei, akiknek nagy része próféta volt. NEM önmaguktól szóltak, nem a saját gondolataikat, hanem azt, amit Isten Szelleme adott szólniuk, ők csak lejegyezték, vagy elmondták, mint Isten szócsöve. De nem csak Istentől lehet "igazat" prófétálni. a sátán a hazugság attya és egyébként rendkívül okos, a maga nemében egy zseni, egy gonosz zseni. Ahhoz, hogy hosszútávon, akár évek múlva egy nagyobb célt elérjen alattomosan, szükséges a hazugságot kevernie az igazsággal. Másik módszere, hogy olyan ordenáré és bagatell hazugságot állít igazságként jó hangosan és hangzatosan, hogy az embereknek kilöki a tudatuk azt a lehetőséget, hogy hazugság lenne, hiszen "nincs ennyire hülye ember, aki ilyet állítana ennyire vehemensen, ha nem lenne igaz, elvégre nem zörög a haraszt" (lásd Hitler) Mondjak ellenpéldát? Akháb király "prófétái" egyöntetűen hazugságot prófétáltak Akhábnak, mert Isten el akarta veszteni. Isten prófétáját, mikor oda hívták, hogy erősítse meg, ő is szándékosan ugyanazt mondta, amit a hamis próféták, mivel tudott erről a tervről. Lényegében az egész csata Akhábról szólt és arról, hogy el legyen távolítva Izrael trónjáról ez a gyilkos barom. Akkor most ki volt "Istentől"? Az a párszáz hamis próféta? Vagy Isten embere? Ugyanazt mondták. NEM elég "csak" a prófétálás tartalmi részét figyelembe venni, szükséges az "emberi részt" is mérlegre vetni és az "arányokat" hogy milyen mértékben teljesedtek be egyértelműen az illető próféciái, úgy értem hányszor.

Írom ezt úgy, hogy ezek a múlt. Isten az újszövetségben már nem úgy használja a prófétálást, mint az ószövetségben. AZ a fajta vezetés, amit az ószövetségben a prófétákon keresztül valósított meg Isten, ma már nem úgy működik. Az újszövetségi próféták "csak" megerősítést adnak arról a vezetésről, amit a Szent Szellem mindenkinek mond. Mert akiket Isten Szelleme vezérel, azok Isten fiai. Az újszövetségben ez már alapkövetelmény, nem "kívülről" emberek által történik ez a fajta "vezetés".

2012. júl. 26. 15:01

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!