Jehova tanúi szerint hogyan teltek Jézus első napjai?
Az egyik evangélium szerint bölcsek jöttek, majd rögtön el is kellett menekülniük Egyiptomba (Máté), a másik szerint felmentek Jeruzsálembe, majd Galileába (Lukács)
Azért kérdezem a Tanúkat, mert állításuk szerint jól ismerik a Bibliát, talán Ők meg tudják válaszolni.
Nehéz így beszélgetni...
Ha valóban így gondolod, ennek van néhány problémája.
Ha ezt állítod: Betlehem, Egyiptom, Jeruzsálem, majd Názáret
Ez NEM lehetséges!
Lukács beszámolója szerint Jézus és családja BETLEHEMBŐL Jézus 40 napos korában felmentek JERUZSÁLEMBE, majd NÁZÁRETBE.
Máté szerint miután Egyiptomból az Úr angyala hazahívta Józsefet és családját, hová is ment? "nem mert vala oda menni, hanem minthogy álomban meginteték, Galilea vidékeire tére."
Tehát nem ment Jeruzsálembe, hanem Galilea vidékére, mely Jeruzsálemtől több, mint 100 km-re van.
Miért nem érted?
Akkor bemásolom még egyszer, kérlek olvasd el figyelmesen, ha érdekel. Ha nem, akkor nem muszáj válaszolnod.
-----------
Máténál mikor megszületett Jézus napkeletről bölcsek jöttek Jeruzsálembe, mert látták a Krisztus csillagát napkeleten. Bementek Heródes királyhoz, hogy megtudakolják, hol kell megszületnie a zsidók királyának. Összehívva a papokat, írástudókat, megtudván, hogy Betlehembe, így a bölcseket oda küldte, hogy nézzenek gondosan utána a dolognak, majd adjanak hírt róla. Elmenve a csillagot követve megtalálták Jézust, és ajándékokat adtak neki. Majd hazamentek, de nem tértek vissza Heródeshez, mert álomban megintettek, hogy ne menjenek vissza hozzá. József álomban szintén megintetett, hogy siessenek Egyiptomba, mert Heródes halálra fogja keresni a gyermeket. Még akkor éjjel útnak eredtek, és Egyiptomba maradtak egészen Heródes haláláig, mikor is az Úrnak angyala megjelent álmában Józsefnek, és szólt, hogy visszatérhetnek. De nem mert Júdeába menni, mert Heródes fia uralkodott ott, így Galileának vidékére ment Názáretbe.
Lukácsnál azt olvashatjuk, hogy Betlehembe ment József és a várandós Mária Augusztus császár rendelete szerint, mert az összeíráshoz mindenkinek el kellett mennie kinek-kinek a maga városába. Vendégfogadó háznál nem kaptak szállást, így egy jászolba fektették, azaz egy állatok etetésére, illetve takarmány tárolására használatos vályúba.
Nyolc nap múlva Jézust körülmetélték, és még 33 napig kellett ottmaradnia az asszonynak Mózes törvénye szerint, az ő tisztulásának napjaira. Így tehát a negyven napos Jézust felvitték a néhány kilométerre lévő Jeruzsálembe, hogy Mózes törvényei szerint áldozatot mutassanak be a templomban. Az áldozat bemutatása után elmentek Názáretbe.
-------
Tehát Lukácsnál: Betlehem - Jeruzsálem - Názáret
Beiktathatatlan Egyiptom!
Itt vége lenne a tanúk tudásának? Pusztán tippelés, és "talán", "valószínű" kategóriában megállt a tudomány?
Anno a nevetek ez volt: Komoly Bibliakutatók
A hipotézis kategória nem komolyság.
Vagy ezért változtattatok nevet? Nem értem. Ez már nagyjából a harmadik kérdésem tőletek. Kettőt személyesen, egyet itt, ezt tettem fel. Egyre sem kaptam választ, pedig mindegyik a Biblia alapján megválaszolható.
Nem tudtam válaszolni mivel nem voltam itthon. Tény, hogy rosszul írtam, de most akkor tisztázhatjuk kedves kérdező. Kicsit fárasztónak érzem elmagyarázni, ezért olvasgass egy kicsit:
Aztán egy kicsit számolgathatunk is, ha van kedved. Például mennyi időbe kerül megtenni 100 km-t. Ha van kérdésed akkor tedd fel bátran!
A linkedből ez a rész vonatkozik pusztán a kérdésemhez:
"Születésének nyolcadik napja után szülei elvitték a Jeruzsálemi Templomba Isten színe elé, ahol Simeon és Anna prófétanő azonosították Őt, mint az eljövendő Messiást. Mivel Heródes király meg akarta ölni a gyermek Jézust, Mária és József a kisdeddel elmenekültek Egyiptomba. Heródes haláláig itt éltek, majd visszatértek Izrael földjére, Názáretbe."
De Lukácsnál ezt olvashatjuk:
"És mikor mindent elvégeztek az Úr törvénye szerint, visszatérének Galileába, az ő városukba, Názáretbe."
Itt Betlehem ---> Jeruzsálem ---> Galilea Názáret
Máténál ezt olvashatjuk:
" És mivel álomban meginttettek, hogy Heródeshez vissza ne menjenek, más úton térének vissza hazájokba.
Mikor pedig azok visszatérnek vala, ímé megjelenék az Úrnak angyala Józsefnek álomban, és monda: Kelj fel, vedd a gyermeket és annak anyját, és fuss Égyiptomba, és maradj ott, a míg én mondom néked; mert Heródes halálra fogja keresni a gyermeket.
Ő pedig fölkelvén, vevé a gyermeket és annak anyját éjjel, és Égyiptomba távozék."
Itt Betlehem ---> Egyiptom
Tanácsolom, vegyél fel egy kapcsolatot, kik legyalogolták az El Camino utat. Azok az emberek igen jó minőségű cipőben (ha ilyenre vállalkoznak, nem saruban vágnak neki) a sivatagi körülményekhez képest ideális viszonyok között 25-30 kilométert tesznek meg (átlag emberek) naponta. Ekkor a talpukon a bőr egy nagy felületen pálik ki, illetve hólyagosodik fel.
Átlag gyaloglási sebességünk 4-5 kilométer/óra. Ha 10 órát gyalogolsz megállás nélkül, az 40-50 kilométer naponta. Viszont sok sikert, próbáld ki. És mindezt tedd meg a magad által tippelt két nap alatt, azaz átlag sebességgel 6-7 km/h-val napi 10 órát egy csecsemővel a sivatagban megállás nélkül, ugyanis máshogy nem tudod teljesíteni a két napos határidődet. Ha reálisan számolsz, a táv megtételéhez szükséges idő minimum 4 nap, de nem csodálkoznék ha egy hétig is eltartana.
"Neked az fel sem merül, hogy mielőtt egyiptomba mennek addig elmennek Jeruzsálembe??"
Nem, mivel a Biblia szerint, mikor elmentek a bölcsek, aznap éjjel megintetett József, és még aznap éjjel elmentek Egyiptomba. Viszont a legenda szerint Betlehembe látogatták meg Jézust, tehát innen ment a család Egyiptomba, viszont Lukács azt írja, hogy onnan Jeruzsálembe mentek, majd onnan egyből Názáretbe.
Jeruzsálemtől NEM Egyiptomba mentek, hanem Názáretbe.
Ráadásul, ha megnézel egy térképet, láthatod, hogy ha Názáretből menekülnek Egyiptomba, akkor vissza kell menniük Jeruzsálem irányába, hogy oda jussanak. Tehát egy csecsszopó néhány hetes kisdeddel elmentek egy héten át Jeruzsálemből Názáretbe, majd nemsokkal, hogy oda kerültek, már fordulhattak is vissza. És még valami: Akkor hová is mentek a bölcsek szerinted? Hol találkoztak a gyermekkel?
Amúgy lehet érvekkel is beszélgetni veled, vagy pocskondiázni szereted a másikat? Ha eszetlen vagyok a szemedbe, fárasztó neked kikeresni valamit egy öt perces írásból, amit magad linkelsz nekem, akkor nem kell válaszolnod, nem kötelező. Az ilyen fajta megnyilvánulásaidat a jövőben töröltetni fogom a moderátorokkal, mert nem a kérdésre válaszolsz, hanem személyes minősítéseid megnyilvánulására használod a válaszaidat. Ráadásul, ha nem tanú vagy, akkor főleg ne válaszolj, mivel én a tanúk magyarázatára vagyok kíváncsi, mert az ő magyarázataikat mérvadónak tartom, mert sokat foglalkoznak a Biblia írásaival.
Köszönöm
"Születésénél jelen voltak egy különleges élmény hatására a környéken lévő pásztorok, sőt királyok is. Születésének nyolcadik napja után szülei elvitték a Jeruzsálemi Templomba Isten színe elé, ahol Simeon és Anna prófétanő azonosították Őt, mint az eljövendő Messiást. Mivel Heródes király meg akarta ölni a gyermek Jézust, Mária és József a kisdeddel elmenekültek Egyiptomba. Heródes haláláig itt éltek, majd visszatértek Izrael földjére, Názáretbe."
Visszatérve ehhez, mert ez neked túl magas úgy látszik. Itt kapcsolódik össze Lukács és Máté által írt történet! Kösd már össze! József valóban aznap éjjel megkaptta az ámot és indult el, de előtte elmentek Jeruzsálembe a prófanőhöz, tehát Lukács is jól írta. Nem tudom mi ebben a nehéz-.-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!