Más gyülekezeteknél is vannak kiközösítések, vagy csak Jehova tanúinál szokás?
Kérdező, bocsika az offért. :)
Kedves Imre!
Nagyon tetszik a hozzáállásod; bár minden Tanú így gondolkodna...
Gondolom, nem ismeretlen előtted a nevem, hiszen a tiéd sem az előttem. :D
Elég sok tapasztalatom van ezen a területen, mivel az utóbbi bő félévben sok JT-s kérdéshez írtam választ, és még többet olvastam.
Ezek alapján pedig nyugodtan mondhatom, hogy a GYK-n írogató Tanúk közül Kata érdemli meg a legkevésbé ezt a helyreigazítást. Mert ugyan valóban eltért a témától, de ez szinte minden Tanúra jellemző.
Viszont, ami itt most néhány válaszból nem látható: Kata az egyetlen Tanú, aki önálló gondolatokat is tud írni, ÉS ehhez kellemes, kedves modor is társul. Engem nagyon meglepett, amikor az első írásait olvastam; és az is, hogy bár egy konfliktussal kezdtük, de a "kapcsolat" rendeződött. Sőt, Kata az egyetlen JT, akivel bibliai / evangéliumi keresztényként sok területen nem tudok egyetérteni, MÉGIS normálisnak mondható kapcsolatban vagyunk.
Én azt gondolom, hogy ha a többi JT-vel csak ennyi probléma lenne, mint amit itt kifogásoltál, akkor is teljesen más, sokkal pozitívabb lenne az emberek véleménye rólatok.
Sajnos bőségesen olvastam már Tanúk részéről nemhogy semleges, vagy esetleg személyeskedő, hanem kifejezetten ellenséges, gyűlölködő, felsőbbrendűségi érzésektől áthatott kommenteket; és olyan jelzőkkel képesek illetni másokat, amik simán felérnek egy-egy becsületsértéssel... Nem részletezem most, de hidd el, komolyan döbbenetes. Az ennek kimagyarázására tett kísérletek nemkülönben.
Van évek óta rendszeresen író JT, aki már meg sem tudja említeni az általa vitatott tanokat anélkül, hogy hozzá ne tenné a "hamis" jelzőt, vagy ne "mítoszként" aposztrofálná ezeket. "Vitatkozásokban és szóharcokban szenved" :P, azaz nem bírja abbahagyni a sehova nem vezető vitákat; pedig már többször felhívták a figyelmét erre, még egy saját hittestvére is.
Őszintén szólva volt néhány tanú, akikhez képest ő még kispályásnak tűnik, viszont míg az előzőek csak ritkán írtak, ő pedig sokkal többet, hát mégsem annyira az. :D
Minden jót neked. :)
-------
Kata, emlékszel még az első találkozásunkra, amikor megsértődtél? :P
Az eltelt ~ egy hónap alatt gondolom, tényleg sok _valóban_ ellenséges, gyűlölködő stb. választ olvashattál; és megtapasztalhattad, hogy _nem_ BW a "legfőbb ellenség". :D
Nos, ugye, hogy igazam lett? :)
Nem kérek tőled "dicshimnuszokat", távol legyen; csak annak "elismerését", hogy bár valóban sokat vitatkozom az Őrtorony-tanokat és egyebeket illetően, mégsem én vagyok a legkellemetlenebb perszóna a GYK-n. :D
GBU
-------
A kérdésre: Máshol is vannak kiközösítések, de nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. A bibliai keresztények és a JT-k közötti nagyságrendbeli különbségnek is bizonyára megvannak a maga okai. Ezeket én eddig nem tanulmányoztam, és őszintén szólva nincs is kedvem ehhez; de azért majd gondolkodom egy picit. Egy ötletem máris van, de tényleg még csak ötlet állapotban, nem végiggondolva, kibontakozva. :D
Üdv. :)
"Mindössze azért válaszoltam tömören, hogy lássák azok is akik olvassák, hogy nem gonoszságból történik ez a gyülekezetben.
Tisztelettel."
Nos az írásod személyesen nekem szólt. De felejtsük el.
Imre!
Szerintem nagyon jól átlátod a dolgokat s ahogyan ezt megfogalmaztad az is nagyon korrekt. Veled szívesen beszélgetnék.
Berta!
Várom a :"Egy ötletem máris van, de tényleg még csak ötlet állapotban, nem végiggondolva, kibontakozva. :D"
Kedves Kérdező!
Örülök, hogy megtaláltuk a közös hangot. Ha bármiben tudok segíteni, írj nyugodtan akár ide akár privátba, szívesen segítek!
Üdv! Imre
Kedves Mindenki.
Sajnálattal olvasom, kedves testvérem , helyre igazítását.
Nos lehet, hogy úgy tűnik az írásból, hogy rossz "hangnemben" írok, de távol álljon tőlem.
Ha még is ez érződik, akkor bocsánatot kérek, nem ez volt a szándékom.
Köszönöm a figyelmeztetést óvatosabb leszek.
Kedves Berta, köszönöm, hogy a védelmemre keltél, és soha nem voltam senkire haraggal, még ha nem is kedvelnek a hitem miatt, mert nem ezt tanuljuk a gyülekezetben.
Viszont mint ahogy tőled, úgy a testvéremtől is elfogadom a helyre igazítást, mert az ember nem látja kívülről saját magát.
Az igazán keresztény nem megsértődik, hanem mérlegel, hátha tényleg valami rosszat követtem el, és nem vettem észre, és alázatosan, igyekszik kijavítani a hibát.
Ahogy a példabeszédek írja az igazi barát megfeddi a társát, hogy kiragadja a halálból.
(Példabeszédek 27:6) 6 Hűségből valók a sebek, melyeket az ejt, aki szeret, ám a gyűlölőnek csókjaiért könyörögni kell.
(Példabeszédek 27:9) 9 Az olaj és a füstölőszer megvidámítja a szívet, és a barát kedvessége is a lélekből jövő tanácsa által.
Különben is a biblia szerint aki megsértődik az "bolond"
(Prédikátor 7:9) 9 Ne sértődj meg hirtelen szellemedben, mert a sértődés az ostobák kebelében nyugszik.
Mindenkinek további szép napot kívánok, még vagyok azért.
Kata
Igen van. Ha jól értelmeztem, akkor ez a baptistáknál a tagság felfüggesztését vagy kizárást jelent.
A tagság felfüggesztése egyfajta figyelmeztetést jelet. Természetesen a felfüggesztés nem azonnal a bűn (vagy bűnös életmód elkezdése) után következik. Először négyszemközti figyelmeztetés, majd egy tanú jelenlétében, majd egyre szélesebb körű beszélgetésekben kell utolérni a hitéből kitérőt. (Mt 18,15-17) Majd ha a figyelmeztetések nem segítenek a gyülekezet tagjai szavazással felfüggesztik az emberke tagságát egy bizonyos időre. Ezzel a jogait veszik el (pl. nem Úrvacsorázhat, nem vehet részt a gyülekezeti tanácskozáson, stb)
Majd a meghatározott idő lejárta után kérheti a tagsága rendezését (miután magában is rendezte a dolgait), és ha a gyülekezet elfogadja, akkor oké.
De ha az idő elteltével semmi nem történik az illetővel, és később sem akar részt venni a gyülekezet életében, kizárás követi.
Sziasztok!
A katolikus egyház is alkalmazza a kiközösítést és nem csak abban a formában, hogy a személy magát közösíti ki.
"A XXIII. János pápa pecsétjét viselő iratot 1962-ben adták ki, és címzettje a katolikus egyház "minden pátriárkája, érseke, püspöke". A dokumentum azokban az ügyekben nyújt eligazítást az egyházi vezetők számára, amikor egy papot szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolnak meg. A vatikáni útmutatás az ilyen esetekre szigorúan előírja minden fél – a panaszos, az ügyben eljáró egyházi személyek, és a megvádolt pap számára egyaránt – hogy az ügyet a legteljesebb titokban kell tartani. A tilalom megszegőit az egyházi törvénykönyv szerint kiközösítéssel kell sújtani"
Tehát a katolikusoknál is létezik az a fajta kiközösítés amikor az egyház védelme, jó híre a cél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!