Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mekkora véteknek számít ez a...

Mekkora véteknek számít ez a magánéletben, illetve katolikus hitben?

Figyelt kérdés

Lassan 6 éve, még mikor fiatal voltam, 12-14 év közt lehettem. Nem voltak otthon a nagyszülők és megkértem egy bár szellemi sérült személyt, hogy fogja meg. Nem kényszerítettem rá, tehát nem erőszakoskodtam. Kíváncsi voltam rá, milyen ha más fogja, semmi mást nem akartam, mai napig szégyellem magam ez miatt, nem tudom mért kellett ezt csinálnom, de bánom.

Ma jutott eszembe az eset óta, tűnődtem rajta, hogy mekkora mértékű káromlást vétettem!? Átnéztem a tízparancsolatot és a parázdálkodásba sorolható(milyen mértékű?), felebarátod házastársát ne kívánd, vagyis IX. pontba sem fér bele véleményem szerint ez az eset.

Így utólag arra gondolok, hogy akkor volt a hormonváltozás, ami lehet egyfajta túlzást, ingert képzett.

Legtöbb este szoktam imádkozni, ha már a vallás szóba jött, még valamivel feljebb.

Veletek történt már valami hasonló? Mit gondoltok mekkora vétek ez? Hívőként (katolikus)? Eddigi életem során vétetettem bűnöket, de az többnyire apróbb volt, ezt találtam nagyobbnak még gyerekként amit tettem..

2012. júl. 11. 14:41
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Elsőáldozáskor gyóntam először és eddig utoljára. Ha elmegyek gyónni, akkor attól tartok, hogy valamit nem mondok el, nem beszélve a gátlásról. Biztosan rá fog kérdezni a pap, mit vétettem, tehát mit értek ezen belül!?

Ezt ha elmondanám még körvonalakban, nemigazán lenne elszántságom misére menni, mert röstelleném magam. Hiába köti a papot a titoktartás, azért mégiscsak...

Nem tudom, hogy jutott eszembe a napokban, hisz több éve, mióta történt, azóta nem gondoltam rá és került elő ismét az elmémben. Lehet egyfajta jel vagy inkább egy véletlen műve?

Olvastam, hogy a bűn, vétek az ugyanúgy egy azon dolog. Nem tudom, szerintem azért a jó Isten is tesz különbségeket ezek közt, ezt nem tudom, így miként lehetne besorolni?

Vajon megbocsájtott vagy megbocsájt a Mindenható?

Valakivel valami hasonló esetleg történt?

2012. júl. 11. 21:53
 12/18 anonim ***** válasza:

Miért nem az igét nézitek? az van a Bibliában, hogy minden bűn megbocsáttatik, egyedül a Szent Szellem elleni káromlás nem bocsáttatik meg. Nem lehet egy életen át kárhoztatás alatt élni, Isten megbocsájt! Ne egy papban bízz, hanem hit által győzd le a kárhoztatást az életedben.

Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, a kik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint. Róma 8,1

2012. júl. 13. 23:09
 13/18 anonim ***** válasza:

" nemigazán lenne elszántságom misére menni, mert röstelleném magam."

Akkor menj idegen pahoz gyónni .

" Lehet egyfajta jel vagy inkább egy véletlen műve? "

Ezt mi nem tudhatjuk.

"Vajon megbocsájtott vagy megbocsájt a Mindenható?"

Ezt nem igazán lehet tudni , szerintem valamilyen szinten már megbocsátott . A gyónást azért tartom jó dolognak mert egyfajta lelki könyvelést adhat és ezáltal nem lesz könnyelműen kezelve , hogy most ezt már nem tenném meg és ezzel oké . A te estedben Isten mégjobban örülne ennek , mert nagy lépés lenne a teljes bűnmegbánás felé , hisz ez által a félelmedet legyőzve bizonyitéka lenne a teljes körü megbánásnak .

2012. júl. 14. 14:04
 14/18 anonim ***** válasza:
A pokol kénköves bugyraiban fogsz égni 10 ezer évig. Amit tettél nagy bunkóság volt és senkinek nem szabad ilyet csinálnia. Mivel értelmi fogyatékosok voltak ezért beleegyezni sem lehetett tehát még erőszaknak is simány elmegy! Mondjuk úgy az egyén "korlátozott" szabadságjogával éltél vissza! Másrészről meg csak a lelkiismereteden múlik.
2012. júl. 14. 17:26
 15/18 A kérdező kommentje:
Nagyon távoli rokon, aki azzal szórakozik, hogy állandóan fogdos. Viccen kívül megbántam, imátkoztam is. Fiatal voltam nagyon és nem gondoltam át. Döntése meg nem is sok, de sok mindent el tud dönteni. Úgy vélem azért ettől sokkal nagyobb vétek mondjuk egy házastársat megverni, megcsalni akár többször is.
2012. júl. 14. 18:12
 16/18 A kérdező kommentje:
Egy személy volt csak, nem több. Nem szeretnék a pokolba kerülni, ez az egy dolog van a rovásomon az évek során, ezt is tiszta szívemből bánom, de mondom még egyszer fiatal voltam és nem gondoltam át, nem éreztem a dolog súlyát.
2012. júl. 14. 18:15
 17/18 anonim ***** válasza:
Engedd már el ezt a témát! Isten már régen a tenger mélyére dobta, te pedig ne búvárkodjál már állandóan! Sokkal nagyobb bűn az, hogy áldozol. Jézus Krisztus áldozata egyszeri, tökéletes, és megismételhetetlen! Amikor a katolikus pap áldoz, és ebbe belevonja a híveket is, gyakorlatilag tagadja vele Jézust! Ahelyett, hogy elmész egy katolikus paphoz, és bevonod a rég eldobott bűnbe azzal, hogy ő mindezeket meghallgatja, és hagyod, hogy kérdezgessen és csámcsogjon rajta - inkább olvasd el a bibliából a zsidóknak írt levelet!
2012. júl. 15. 21:02
 18/18 anonim ***** válasza:
Teljesen irigyellek, hogy évek során csak ez az egyetlen bűnöd van! Vagy pedig szánlak, hogy évek során fel sem ismered, mi a bűn, vétek. Életem során ilyen emberrel még nem találkoztam, akinek egy bűn terhelné a számláját évek során. Olvasd el a Máté evangéliumából a hegyi beszédet, abban Jézus elmondja, mi a bűn. Lehet, hogy nincs bibliád, mert olvasni biztosan nem olvasod?
2012. júl. 15. 21:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!