Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondolsz, számodra szimpat...

Mit gondolsz, számodra szimpatikus lenne egy ilyen egyház?

Figyelt kérdés

Abból kiindulva, hogy a legtöbb világvallás, végső soron jó úton jár, de saját maguk kizárólagosságát való hirdetésükkel kötik béklyóba saját magukat.

Ezért kérdezem, hogy egy olyan egyház, ahol az Istenhez való közeledést, önmagunk és a létezés megismerését amilyen szintig csak lehet, logikai úton közelítené meg, nem elhanyagolva persze azontúl a hit csodálatos szerepét. Amikor is az ember megtapasztalja milyen érzés mindenben Isten munkáját tapasztalni, vele kapcsolatban szemlélni mindent.

Ezért is előrevivőbb egy inkább kevesebb tudást konkretizáló, de azt logikai úton megközelítő nézet.

De mindezt egy olyan újszerű, fiatalos egyházban, ahol nagyon fontos hogy a hívők ne tehernek éljék meg hitüket, stresszmentesek legyenek, a dogmákat minél jobban elkerülni, valamint törekedni a hierarchia minimalizálására is.

A szentírások bár csodálatosak, előbb-utóbb szintén saját hitükben okoznak zavart, mert egy valamikor létrejött írás nem képes minden időben alkalmazkodni, illetve idővel többen próbálják majd ízlésük szerint ferdíteni.

Elsősorban már hívők vagy útkeresők válaszaira számítok.

2012. júl. 7. 11:27
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
68%
Nekem szimpatikus lenne nagyon. :) Nekem még nincs vallásom, mert nem találtam meg a megfelelőt.
2012. júl. 7. 11:30
 2/18 anonim ***** válasza:
75%

Én mindent támogatok, ami nem az emberek pénzének elszedését akarja és nem mainpulálásra van.

A logikához pedig mindig pozitívan álltam hozzá. mindig is fontosnak tartottam a tudást. Csak kérdés, hogy mire gondolsz pontosan.

Ha nem mond ellent a dolog annak, amiket a Krisztus mondott és nincs benne butaság, akkor még lehet be is lépek.

2012. júl. 7. 11:33
 3/18 anonim ***** válasza:
47%

Bocsi, de Én egy kicsit mondok ellent neked.aztán lehet 0-ra pontozni:Nem az írásnak kell alkalmazkodnia az emberhez, hanem amit a teremtő egyszer lefektetett, ahhoz kell az embernek alkalmazkodnia ha nem tetszik is. Jézus sem új írásokat alkotott, hanem a régit jött betölteni, és közben, az ó szövetséget, felváltotta az Új szövetséggel.

A munka helyeden sem te döntöd el hogy dolgozol, hanem aki a munkát adja az szabja ki, hogyan dolgozz, mert akkor nem fogadja el a munkádat, és le is út fel is út..

köszi

2012. júl. 7. 11:46
 4/18 A kérdező kommentje:

Ha valaki lepontoz, az nem én leszek. Értem mire gondolsz, és valahol igazad is van. De egyrészt ahogy Te is mondod, Jézus sem az Ószövetséget ismételte el, hisz akkor a Bibliában most két Ószövetség lenne. :)

Mint mondtam, az a baj a szentírásokkal, hogy a) rengeteg múlik a szavakon, és még több a fordításon. Tudom, mert egyes írásokat eredeti nyelven is tanulmányozok, és akár azon, hogy egy szónak melyik szinonimáját használod, már azon nagyon sok múlhat, hát még a fordításon, most gondold el. b) idővel megvádolhatják azzal, hogy elavult, pusztán nyelvezete, témái, ill. azok hiánya miatt. Olvastam olyan írást (mikor ezekre hivatkozom, nem csak a bibliára gondolok, hanem mondjuk a Védákra) ahol kénytelenek voltak az elektromosság szót belefordítani egy szövegbe, holott nyilván nem volt benne 2000 évvel ezelőtt. c) az emberek mindig saját kedvük szerint fogják értelmezni, ki szándékkal, ki anélkül.

Erre mondtam azt, hogy a logika útja (ameddig lehetséges) sokkal kifizetődőbb, már az elejétől könnyen érthető és szilárd tudást ad. Mindezt természetesen összhangban mégis az írásokkal, hisz az elmúlt évezredek alatt megannyi értékes tudást őriztek meg mai kor emberének.

2012. júl. 7. 12:17
 5/18 anonim ***** válasza:
69%
3/4 nek igaza van, nem mi teremtünk Istent, vallást magunknak, hanem Isten teremtette az embert hogy higgyen benne. az más kérdés, hogy az egyház emberekből áll, és az emberek sokszor eltérnek attól amiben hinniük kellene. A szervezeti rendszer lehet rossz (pl középkori katolicizmus) de Jézus örökké ugyan az marad. Nekünk kell őt megtalálnunk függetlenül attól hogy mik mennek az egyházban.
2012. júl. 7. 12:57
 6/18 anonim ***** válasza:

Én úgy látom, hogy némely korábbi válaszoló félreértette a feltevést. A leírásban nem látok én sehol olyat, hogy ez egy keresztény kisegyház lenne, amire a kérdező gondolt. A közös jellemző pusztán az egyistenhit. Így nem értem, hogy jön ide Jézus, vagy éppen az Újszövetség.

Az egyistenhit már jóval korábban is létezett, teljesen mindegy, hogy melyik irányból közelítik meg, ha a végeredmény egyezik. Ennek az egyháznak pont ez lenne a pozitívuma, hogy nem ragaszkodik a régi berögződésekhez és a gondolkodást helyezi előtérbe, nem mások gondolatának átvételét. Ha már "ettünk a tudás fájának gyümölcséről", akkor használjuk is ki.

2012. júl. 7. 13:41
 7/18 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszolónak köszönöm a hozzászólását, nagyon jól érti mire gondoltam. Pont nem az a cél, hogy egy X-dik keresztény kisegyház jöjjön létre. Ellenben pont az lenne a cél, hogy hagyjuk a végső soron részleteken való vitatkozást, a sok vallási, felekezeti szembenállást. Vannak alap dolgok, amik általában egyeznek, és következtetés által is meg lehet ezeket érteni. Ezeket kellene kihangsúlyozni. Ezt érdemes kihangsúlyozni. Hogyan várhatjuk a felnövekvő generációk csatlakozását a meglévő egyházakhoz, ha a) ez a folytonos szembenállás megy b) olyan dolgokon megy a vita amit kizártnak tartok, hogy számít Istennel való szeretetteljes kapcsolatban c) mint mondtam, elég itt végignézni milyen személyiség torzulásokat tud okozni, egy félreértett vallás, úgyhogy az egyik legfontosabb elem pedig az lenne, hogy pár alapvető dolgot leszámítva semmit sem kötelezne sem nyíltan, sem (ami még rosszabb) burkoltan lelkiismeret furdalást okozva, hanem maximum ajánlana az alap mellé különböző magatartási, imádati formákat.
2012. júl. 7. 17:12
 8/18 anonim ***** válasza:

szió

3-as vagyok. köszönöm a helyre igazítást, valójában nem is a szövetségre akartam utalni, hanem a tanításra, vagy az alapelvekre.

tehát javítom, nem új tanítást hozott létre, hanem az eredeti imádatot kezdte el helyre állítani, amit az emberi hagyományok miatt áthágtak az akkor élők, persze nem mindenki, csak a farizeusok már akkora hangsúlyt fektettek ezeknek, hogy már nem is a törvényre koncentráltak, csak megnehezítették, még hagyományokkal kiegészítve, mint pl:a rituális kéz mosás,stb.

Aki ne tartott ezekkel azokat kivetették a zsinagógákból,kirekesztették, majdnem hogy a társadalomból.

Ezért is nem szerették, Jézust, mert féltették a tekintélyüket a vallás vezetők, az írástudók,(nem értem mitől voltak azok)mert az emberek kezdték otthagyni őket.

Bocsánat, most lehet lepontozni.

2012. júl. 7. 18:11
 9/18 anonim ***** válasza:

még annyit, hogy irgalmatlanokká váltak, és ezért mondta Jézus azt, hogy ha tudnák mit jelent :"irgalmat akarok nem áldozatot")

Akkora súlyos terheket raktak az emberekre, maguk, meg meg sem mozdították a kezüket, ha nekik kellett volna betartani.

Nos bántás nélkül, hasonló az újkori farizeusok hozzá állása

de ők inkább át estek a ló túlsó oldalára.

A tiszta erkölcsi tanítást felcserélték a világban élőknek

felhigitott laza erkölcsi dolgokkal.

Féltvén pozíciójukat , és a hívek számának csökkenését,igen engedékenyek lettek némely tanításban, aminek a jelenlegi eltorzult magatartás lett az eredménye, és aki ettől eltér, azt megvetik, és kinézik, mondván nem divat "szűznek" lenni, és a homoszexualítás sem bűn. (Itt nem a sértegetés a célom, mindenki magáért felel.)

Pedig ha jól megnézzük a beszámolókat, a teremtőt soha nem a számok érdekelték, hanem az engedelmesség.

Lásd Noé, csak 8-an maradtak életben.

Nos most lehet lepontozni

2012. júl. 7. 18:27
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

A lepontozás csak azért járhat esetedben, mert eléggé eltértél a témától/hittérítéssel próbálkoztál.

Még mindig meg vagy ragadva annál az alapgondolatnál, hogy a kereszténység mindennek az alapja. Az isten, mint fogalom jóval korábbi és annak kutatása is. Attól, hogy domináns vallás jelenleg (azért nem annyira mint sokan gondolják) még nem feltétlenül lesz igazi és egyetlen is.

Pont itt az igazi probléma, létezik kismillió keresztény felekezet, akik mind másképpen értelmeznek valamit a Bibliában és mind meg vannak győződve, hogy csak nekik van igazuk és a többiek tévednek. Ha annyira tökéletes írás lenne, akkor ez nem történhetett volna meg. Igazából ez az egyetlen igazi pozitívuma az egésznek, az emberek hajlandóak még gondolkodni valamelyest és formálni a vallást, ahelyett hogy csak szimplán elfogadnák.

Pont a gondolkodás az, ami az igazi csodát jelenti, nem egy bizonyos személy mesés tettei, tanításai, hanem az, hogy érzékeljük a világot, látjuk a saját helyünket benne és fel akarjuk azt fedezni. Ha leragadunk egy vallásnál, világképnél, akkor elvesztegetjük az időnket, nem vesszük észre azt ami új és szép. Nem vesszük észre, hogy változik a világ és vele változunk mi is, ezt nem lehet meggátolni, maximum lassítani. Az ókorban elfogadott volt a homoszexualitás, a középkorban a kereszténység miatt üldözött lett, manapság megint előretörőben van. Attól, hogy habzó szájjal ágálnak ellenük a vallásos tömegek, még nem fog semmi megváltozni és pont azt bizonyítják be, hogy Jézus legfőbb parancsának sem képesek engedelmeskedni.

2012. júl. 7. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!