Hogyan tudnék hinni istenben?
sajnos racionális gondolkodású ember vagyok, ezért mindent megvizsgálok, és ha valamire nincs bizonyíték, nem tudom elfogadni még hitben sem. viszont jó lenne hinni istenben, mert sokkal szorgalmasabb és boldogabb lennék, azt hiszem.
tudnátok segíteni? valaki meg tudna győzni racionálisan isten létéről? de nem arra gondolok hogy idézgettek a bibliából, ismerem a bibliát, pont ezért nem tudok hinni benne, hanem valami újat akarok hallani.
Ha elfogadod a 10. válaszoló tanácsát, akkor mielőtt döntést hoznál, olvass egy kis Dawkins-kritikákat is, csak hogy meglegyen az egyensúly. :D
Who's Afraid of the Big Bad Wolf? Richard Dawkins' Failed Rebuttal of Natural Theology (Peter S. Williams )
The Big Bad Wolf, Theism and the Foundations of Intelligent Design
A Review of Richard Dawkins’, The God Delusion, (Bantam, 2006)
Peter S. Williams
Dr. Terry Tommyrot: The Dawkins Delusion
http://www.youtube.com/watch?v=QERyh9YYEis
Peter Williams discusses Richard Dawkins's 'The God Delusion'
Dawkins Isteni téveszméje
Dawkins cáfolata, avagy a vallás sikeresebb, mint a természettudomány:
Cserháti Mátyás: Dawkins filozófiája versus Behe tudományossága
Szilvay Gergely: Dawkins istenellenes könyve „szórakoztató logikai ámokfutás”
További érdekes olvasnivalók:
Egy tanulmány a tudomány természetéről: John Byl Világnézetek háborúja: a keresztyénség és kihívói (War of the Worldviews: Christianity and Its Challengers); az angol eredeti a 27., a magyar fordítás a 11. oldalon:
Brátán János: Tudomány, hit, hitetlenség: [link]
Mindezeket ajánlom a 10-eske szíves figyelmébe is. ;)
Kedves Kérdező!
Mi az ami miatt nem tudsz hinni Istenben?
nem eldönteni nem tudom hogy mit akarok, mert hinni akarok istenben, mert úgy könnyebb lenne a lelkemnek, csak eddig még egyetlen érvelést sem hallottam ami racionálisan meg tudna győzni hogy higgyek benne
azért nem tudok hinni benne, mert a bibliai isten önellentmondásos, a többi vallásokban meg nincs semmilyen bizonyíték semmire. egyedül a keresztény meg a muszlim vallástudók próbálkoztak érveléssel tudtommal. a görögök a filozófiában végül elvetették az isteneket, az indiai filozófiát meg nem igazán lehet komolyan venni, vagy amit viszonylag igen, abban nincs isten (buddhizmus).
Kedves Kérdező!
Megértem a vívódásodat, és ez természetes. Te olyasvalamiben tudnál csak hinni, ami meggyőz Téged, igaz?
Tapasztald meg Istent, s akkor hinni fogsz, elvégre ez a hit lényege, a tapasztalat,a megtérés.
Ha megtapasztalnád, ha éreznéd, hogy létezik Isten, akkor az meggyőzne szerintem. Ez lehetséges!
Olvasd a Bibliát és imádkozz! Őszintén keresd Őt! Nem arra gondolok, hogy tanuld meg mit jelent ez meg az az igevers, hanem hogy ebben a pillanatban SZÁMODRA mit jelent ez az igevers. Engedd, hogy élővé váljon számodra...
Engedd hatni az igét... engedd magadhoz közel Istent! :)
Aki meg tudna győzni, az nem mi vagyunk... hanem éppen Ő.
Minden Jót!
ELTŰNŐDTÉL már azon, hogy miért van az, hogy az atomi részecskéktől kezdve a hatalmas galaxisokig mindent precíz matematikai törvények irányítanak? Elgondolkodtál már magán az életen: azon, hogy milyen változatos és összetett az élővilág, és hogy milyen bámulatos szín- és formavilág jellemzi? Sokan úgy vélik, hogy a világegyetem és a benne található élet egy nagy kozmikus baleset és az evolúció következménye. Mások mindezt egy intelligens Teremtőnek tulajdonítják. Te melyik álláspontot tartod ésszerűbbnek?
Természetesen mindkét állásponthoz szükség van hitre. Hiten alapul a meggyőződése annak, aki elfogadja Isten létezését, hiszen, ahogy a Biblia írja, „Istent egy ember sem látta soha” (János 1:18). Hasonlóképpen egyetlen ember sem látta, hogy hogyan jött létre a világegyetem és az élet. Azt sem látta senki, hogy egy bizonyos életforma egy magasabb rendű életformává fejlődik, sőt azt sem, hogy egy másik életformává alakul. Az ősmaradványok azt mutatják, hogy az állatok összes fő csoportja hirtelen tűnt fel, és jóformán változatlan maradt. Az alapvető kérdés tehát az, hogy melyik hitnek van szilárd alapja: az evolúcióba vagy pedig a Teremtőbe vetett hitnek?
A valódi „hit” a Biblia szerint „a nem látható valóságok nyilvánvaló bizonyítása” (Héberek 11:1). Egy másik bibliafordítás így adja vissza ezt a verset: „Aki hisz valamiben, az meg van győződve arról, hogy az a dolog valóságosan létezik, annak ellenére, hogy nem látja.” Minden bizonnyal számos nem látható valóságos dolgot tudnál megemlíteni, amelyben szilárdan hiszel.
Szemléltetésül: Sok nagyra becsült történész hisz abban, hogy Nagy Sándor, Julius Caesar és Jézus Krisztus valóságos személy volt. Vajon megalapozott a hitük? Igen, mivel a meggyőződésüket hiteles történelmi bizonyítékokkal tudják alátámasztani.
A tudósok is hisznek nem látható valóságokban, mert ’nyilvánvaló bizonyítékok’ mutatják, hogy azok léteznek. Például a XIX. századi kémikus, Dmitrij Ivanovics Mengyelejev belemerült a kémiai elemek, vagyis a világegyetem építőkövei közötti kapcsolatok vizsgálatába. Felismerte, hogy az elemeknek vannak közös jellegzetességeik, és hogy az atomtömegük és a kémiai tulajdonságaik alapján csoportokba lehet rendezni őket. Mivel hitt ebben, megalkotta a kémiai elemek periódusos rendszerét, és számos, akkor még ismeretlen elem létezését előre megmondta.
A régészek múltbeli civilizációkkal kapcsolatban gyakran az évezredeken át földben rejtőző leletek alapján vonnak le következtetéseket. Tegyük fel, hogy egy régész temérdek, pontosan egyforma méretű és szép rendben egymáson elhelyezkedő kőtömbre bukkan. Ráadásul a kövek egy olyan geometriai alakzatot alkotnak, amely a természetben nem fordul elő. Milyen következtetésre jutna a régész? Vajon azt gondolná, hogy amit talált, véletlenül jött létre? Több mint valószínű, hogy nem. Inkább úgy következtetne, hogy a lelet azt bizonyítja, hogy a múltban ezen a helyen emberi tevékenység zajlott, és ez ésszerű következtetés lenne.
Maga a Biblia rengeteg bizonyítékkal szolgál a Teremtő létezésére.A földön is látunk a Teremtő létezésére utaló bizonyítékokat.Akár az égre pillantunk fel, akár a földön lévő teremtésművet vizsgáljuk, nyilvánvalóvá válik, hogy létezik egy Teremtő.
"ELTŰNŐDTÉL már azon, hogy miért van az, hogy az atomi részecskéktől kezdve a hatalmas galaxisokig mindent precíz matematikai törvények irányítanak?"
Talán mert ellenkező esetben nem is létezhetne?
"Sokan úgy vélik, hogy a világegyetem és a benne található élet egy nagy kozmikus baleset és az evolúció következménye."
Kozmikus baleset? Évmilliárdok alatt lezajlott folyamatokról van szó, evolúcióról pedig kizárólag élőlények esetében beszélünk.
"Szemléltetésül: Sok nagyra becsült történész hisz abban, hogy Nagy Sándor, Julius Caesar és Jézus Krisztus valóságos személy volt. "
Nagy Sándor és Julius Caesar létezéséről rengeteg írásos bizonyíték van, olyanok melyek eredetiségét kevesen cáfolják. Jézus létezésére is vannak írásos bizonyítékok, sok tudós pusztán a tartalmukat nem tartja hitelesnek.
"Tegyük fel, hogy egy régész temérdek, pontosan egyforma méretű és szép rendben egymáson elhelyezkedő kőtömbre bukkan. Ráadásul a kövek egy olyan geometriai alakzatot alkotnak, amely a természetben nem fordul elő."
Ezt párhuzamba tenni a világegyetemmel elég nagy ferdítés. A Föld az univerzum szempontjából jelentéktelen, 1 homokszem a bolygóhoz viszonyítva is nagyobb jelentőséggel bír.
A "megtalált kövek" is csupán addig emberi eredetűek, amíg ezt lehet bizonyítani és nem az ellenkezőjét. Amíg nincs bizonyíték eddigre sem, addig Occam borotvája az irányadó. ( [link]
Isten létezése sok kérdést felvet. Akkor fog a legtöbb ember hinni benne, amikor kevesebb szükséges hozzá, mint a többi elképzeléshez. Ez jelenleg még nem így van, szerény véleményem szerint nem is fog ez bekövetkezni, hiszen nem erre haladunk.
Én is racionálisan gondolkodtam addig amíg rá nem jöttem, hogy Darwint csak lefizették, hogy írjon egy evolúciós elméletet és azt is megtudtam, hogy ásatások során rájöttek, hogy tényleg volt özönvíz, olyan mint amit a Bibliában leírnak. Sok dolgot eltitkolnak az emberektől, mert a hívő embernek nincs szüksége nagy vagyonra így hiteleket sem vesz fel és nem vesz meg sok szükségtelen dolgot, amit a Tv-ben reklámoznak. A 'nagyoknak' nem éri meg, hogy az emberek higgyenek. Ahogy elkezdtem hinni éreztem azt, hogy milyen jó, hogy Ő van és később olyat is éreztem, ami nem emberi szeretet és békesség volt, hanem isteni. Később kiderült, hogy mások is érezték, érzik ezt (persze akik hisznek és vele járnak). Engem is sikerült a sok megmagyarázott dologgal félrevezetniük, de már tudom, hogy nekik nincs igazuk, mert Ő igenis létezik.
Nem tudom, hogy bármelyikőnk is meg győzni téged, mert engem sem tudtak, amíg magamtól el nem kezdtem hinni. Szerintem jó, hogy keresed Őt, mert el fog vezetni arra a pontra, ahol elkezdesz hinni. Kezdj el imádkozni ezért, annak ellenére, hogy nem hiszel.
Talán ez segíthet:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!