Vallásos, bibliahívő, kreacionista, ID hívők szerint mikor jelent meg a ragadozás, a versengés és egyéb dolgok az élővilágban?
Nem vagyunk kifejezetten egységes csoport. Az én nézőpontom szerint az anyagi világ teremtésével együtt járt. De én a kettős teremtésben hiszek.
Freya
Szia!
Véleményem szerint egyértelműen a bűneset után. A halál - a Biblia szerint - Ádám bűnének következményeként jelent meg a Földön, előtte tehát nem volt jelen.
Üdv. Péter
Első: Ezt a kettős teremtést kifejtenéd? Mert a Bibliában kétfélét is olvastam, amik szerintem pár ponton ellentmondanak egymásnak és érdekelne, hogy ez-e a kettős teremtés, és hogyan is zajlott.
Péter: Egyesek szerint az Özönvíz után engedte meg Isten a ragadozást. Vagy csak az emberek húsevését?
Teremtéskor:
bacik, vírusok - Ezek már megvoltak a teremtéskor is csak akkor még nem betegítettek meg senkit. Végülis a gyomorban is vannak baktériumok amelyekkel jól meg lehet lenni (sőt még hasznosak is).
Bűnbeeséskor:
ragadozás, versengés
parazitizmus - Ez egy jó kérdés mert a parazita nem is nagyon tud létezni anélkül az állat nélkül amin élődködik. Én arra tippelnék hogy a bűnbeesés előtt ezek az állatok valahogy máshogy néztek ki és máshogy táplálkoztak.
Később:
genetikai - A genetikai betegségek szerintem (100 vagy 1000 évekkel) később jöttek csak elő. A generációkon felhalmozódott öröklött bűnök következményei lehetnek ezek. Az állatok esetében pedig talán az ember bűnei voltak rájuk ilyen hatással (mint a bűnbeeséskor is).
Itt egy érdekes kapcsolódó idézet:
Róm 8,19 - Maga a természet sóvárogva várja Isten fiainak megnyilvánulását.
holló: Mit értesz újratervezés alatt?
"Teremtéskor:
bacik, vírusok - Ezek már megvoltak a teremtéskor is csak akkor még nem betegítettek meg senkit. Végülis a gyomorban is vannak baktériumok amelyekkel jól meg lehet lenni (sőt még hasznosak is)."
A gyomorban nincsenek bacik, legalábbis emberben nincsenek. Amire te gondolsz, azok a belekben vannak, és ha más helyre jutnának ki, akkor egyaránt okoznának fertőzést, mint más bacik. A gyomorból most csak a Helicobacter pyroli jut eszembe, gyomorfekélyhez van köze. Persze kérődzőknek van a gyomorban baci, de azt majd el is tűnteti kajálás közben az oltóban.
Paraziták esetén hogyan változtak át igazi parazitává?
Ha Isten előre tudta és ragadozó testalkatot adott alapból a tigrisnek, akkor ez szerintem így nem valami jó. Egy ragadozó teljes tápcsatornája alkalmatlan növényevésre.
Ha először növényevő volt és utána változott át ragadozóvá, akkor durva evolúciós forradalomnak kellett hozzá lejátszódnia.
Szerintem a Sátán nem alakította volna át, hiszen akkor szomorúnak tartanám, ha képes belepiszkálni Isten teremtményeibe.
Mit értesz mikroevolúció és korlátozott plaszticitás alatt?
Valamint vannak arra bizonyítékok, hogy mindezek megtörténtek a mai ragadozókkal, esetleg más állatokkal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!