Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért tartják azonnal ateistán...

Miért tartják azonnal ateistának azt, aki nem hisz semmiben?

Figyelt kérdés
Szerintem van fokozati különbség. Van, aki racionálisnak tartja magát, vagy bizonytalan a hitét illetően, vagy csak egyáltalán nem érdekli a dolog, míg az ateizmus szerintem egy tudatos szembeszállás az egész dologgal.
2012. máj. 31. 01:47
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Akkor mág inkább agnosztikus.

Én is bizonytalon vagyok sok mindenben sokszor, de kereszténynek tartom magam. Legalábbis szeretnék az lenni.

2012. máj. 31. 01:57
 2/13 anonim ***** válasza:
72%

Miért tartják kereszténynek, aki hisz a Biblia Istenében? Szerintem vannak különbözőségek. Valaki katolikus, valaki, evangélikus, vagy protestáns, adventista...

Az ateista az, aki szerint nincs Isten. Hogy milyen habitussal, az kit érdekel?

2012. máj. 31. 04:20
 3/13 anonim ***** válasza:
85%

Az ateista az, aki nem hisz Istenben.

Aki nem hisz semmiben, az nyilván Istenben sem hisz.

Rakd össze!

2012. máj. 31. 06:10
 4/13 anonim ***** válasza:
48%
Viszont az, hogy nem hiszünk valamiben nem jelenti azt, hogy tagadjuk is a létezését.
2012. máj. 31. 07:18
 5/13 anonim ***** válasza:
Legjobb tudomásom szerint az agnoszticizmusban van olyan frázis, hogy "akit nem érdekel a vallás". Tehát szvsz. agnosztikus vagy.
2012. máj. 31. 08:34
 6/13 anonim ***** válasza:
Igen, akit nem érdekel az egész, az agnosztikus. Aki hisz, az hívő, aki tagadja, az ateista. Én ateista vagyok. Olyan viszont nincs, hogy valaki nem hisz semmiben. Én hiszek magamban, a saját akaratomban, lelki erőmben, a családomban, hiszek abban, hogy minden rossz ellenére az élet szép. Hogy ezek igazak-e vagy sem, az már más kérdés. Hinni viszont hiszek bennük. A vallásokban nem hiszek, ahogy semmiféle természetfeletti lény létezésében sem.
2012. máj. 31. 09:07
 7/13 anonim ***** válasza:
Hogy egy példát hozzak fel, van olyan, hogy ateista buddhista. Csak a tanításait követi a buddhizmusnak, de ő maga nem hisz a reinkarnációban vagy a nirvánában.
2012. máj. 31. 13:44
 8/13 A kérdező kommentje:

"Viszont az, hogy nem hiszünk valamiben nem jelenti azt, hogy tagadjuk is a létezését."

Így gondoltam én is.

Jó, akkor nem semmiben, csak ilyen vallási dolgokban.

Amúgy nem magamra értettem, szóval nem arra voltam kíváncsi, minek neveztek.

Olyasmi miatt értem a fokozati különbséget, mint amikor bizonyos élethelyzetben az ember mégis hívőnek mutatkozik. Van egy nagyon jól kifejező mondás. "Süllyedő hajón és zuhanó repülőn nincsenek ateisták." Szerintem ez jól szemlélteti, hogy egyes helyzetekben az emberek igenis számítanak rá, hogy valami majd megsegíti őket, egy külsőbb erő, de ha megkérdezed őket, nem egy istent képzelnek el. Na, szóval ez ösztönzött a kérdésre.

2012. máj. 31. 16:14
 9/13 A kérdező kommentje:
Vagy pl. volt egy film, Whoopi Goldberg volt benne, és egy kislány, akinek az anyja meghalt. ő volt a dadus. azt mondta a lánynak, az anyja a mennybe jutott. erre a lány apja rászólt: ne mondja ezt, mert a felesége ateista volt. Szóval ez szerintem ateista hozzáállás. Viszont nagyon sok embert ismerek, aki ilyesmivel vigasztalja magát, hogy XY a mennyből nézi őt, vagy vele van ma is, vagy ilyesmivel vigasztal valakit. De amúgy nem hisz istenben, se a mennyben, csak ebben a kérdésben. Vannak iylen emberek, sokan vannak.
2012. máj. 31. 16:17
 10/13 anonim ***** válasza:

Süllyedő hajón és zuhanó repülőn is épp annyi a hívő és az ateista, mnit felszállás előtt. Ez nagyon rossz példa, ezek csak üres frázisok, nagyon nagyon minimális számú az az ember, aki valójában ateista, és komolyan elhiszi, hogy ha szorult helyzetben imádkozik, az jó. Ez pótcselekvés, amikor semmit nem tehetünk azért, hogy megváltoztassuk a végkifejletet, akkor ilyen dolgokhoz nyúlunk.

Aki pedig szintén ateista, nem hisz valójában abban, hogy egy szerette a mennyből figyeli őt, ezzel csak vigasztalja önmagát, mert mást nem tehet. Ettől függetlenül hihet a szellemekben vagy bármilyen ezoterikus dologban, attól, hogy nem hisz Istenben. Egy olyan vigasztalás, amelyről hitünk szerint tudjuk, hogy hazugság, akkor is jólesik, ha tisztában vagyunk a hitünk szerinti tényekkel. Remélem érthető :)

2012. máj. 31. 17:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!