Mennyire vagy toleráns más ember hitével szemben?
Szia!
Pontosan annyira, amennyire szeretném, hogy más toleráns legyen az én vallásommal szemben, a Jézus Krisztustól tanult elv szerint: "amit szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is úgy cselekedjetek velük".
A gyakorlatban, szívesen meghallgatom a másikat, majd őszintén elmondom neki, hogy mit gondolok arról, amit elmondott.
Üdv. Péter
Toleráns vagyok. Nekem nincs hitem, viszont érdekel, és szívesen beszélgetek olyanokkal, akiknek van. De csak addig, amíg nem kezdenek el téríteni. Akkor ott lőttek a dolognak. Úgy gondolom, hogy ha van Isten, és azt akarja, hogy térjek meg, máshogy is el tudja érni, mint erőszakos térítőkkel.
Volt például egy zsidó ismerősöm, vele imádtam beszélgetni. Mindig vitatkoztunk, de közben rengeteget tanultunk is egymástól. Az ilyen ismeretségeket fontosnak és jónak tartom.
Kvízkérdés: Mit ír a Biblia?
a., Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.
b., Szeresd felebarátod vallását, mint a sajátodat.
Ha valakinek nagyon nem megy, kérhet felezést, esetleg a közönség segítségét is. :D
Természetesen a kölcsönös tisztelet, a tolerancia mindenképp fontos, de szerintem ez az emberek (=személyek) felé szól.
Egy-egy vallás / felekezet hittételeiről adott esetben lehet és kell is beszélgetni vagy vitázni; persze ennek csak akkor van értelme, ha a résztvevő felek nyitottak: valóban az igazságot keresik, nem ragaszkodnak foggal-körömmel a saját álláspontjukhoz.
A személyes környezetemben - ritka kivétellel - nem szokták sértegetni a hívőket; itt, a GYK-n annál inkább... Ezt gyakran én sem hagyom szó nélkül: a válasz(ok) tartalmától és stílusától függően szoktam reagálni. (Ilyenkor az illető többnyire megsértődik; ez általános jelenség: sokan nem veszik észre saját magukat, mindig csak másban látnak hibát...)
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!