Hogyan élhetnék példamutató, istenfélő életet?
Egyetértek a 8. válaszolóval, úgyhogy csak egy mondatban fogalmazom meg ugyanazt: Az istenfélelem nem azt jelenti, hogy rettegni kellene Istentől, hanem inkább egyfajta tiszteletet, elfogadást, annak elismerését, hogy Ő a Főnök.
R. B. László gondolatsora is tetszik, és részemről ezeket mondanám:
Inkább félem az Istent, mint hogy földi hatalmasságoktól rettegjek.
Inkább félek Istentől, mint hogy az egész életemet összeesküvés-elméletektől rettegve töltsem, mint oly sokan manapság.
Inkább hiszek Jézus ígéreteiben, mint emberi ideológiákban, amelyek eddig nem váltak be.
Inkább próbálok Jézus tanítása szerint élni, még ha akár naponta padlót is fogok, mert tudom, hogy van kegyelem; mintsem a saját mércémet használjam, mivel az ember hajlamos mindig lejjebb adni mindenből.
Inkább vállalom az Isten által felállított szabályok betartását, mert meggyőződésem, hogy azok a védelmemet szolgálják, mint hogy a saját fejem után menjek, aztán rendszeresen jól beverjem a falba, mint ahogyan volt már rá néhány példa.
Inkább vállalom a hívő élet nehézségeit, adott esetben a harcokat is, mert van remény, hogy van értelme; mint hogy - igaz, csak úgy l'art pour l'art - erkölcsileg, etikailag lazábbra vegyem a figurát, és elmondhassam magamról, hogy én hú, de jó emberként éltem, csak nem értem vele semmit.
Inkább vállalom, hogy hülyének nézzenek mindezek miatt, mert szeretem Istent, és tapasztalatból tudom, hogy nélküle a problémák is nagyobbak; mint hogy "agresszív ateistaként" oltogassam a hívőket, hogy milyen ostobák és/vagy gyengék, mert tudom, hogy ez egyáltalán nem igaz. :DDD
Üdv. :)
Még esetleg annyit tennék hozzá hogy a félelem nem Istentől ered. Maga a félelem bár nem bűn olyan értelemben hogy az illető valakit bántana vele (Istenen kívül) de bűn olyan értelemben hogy eltávolít Istentől. Hiszen aki fél az nem bízik Istenben, ráadásul amit mondtam a félelem a gonosz lélektől ered tehát aki fél az a hatalma alá kerül. Nem véletlen hogy a három Isteni erény közül (hit-remény-szeretet) a remény ellentétes a félelemmel. Aki bízik Istenben az nem fél semmitől.
Róm 8,28 - Tudjuk azt is, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra válik, hiszen ő saját elhatározásából választotta ki őket.
Vagy itt van Avilai Szent Teréz imája:
"Semmi se zavarjon, semmi ne rémítsen, minden elmúlik, Isten nem változik.
A türelem mindent elér annak, aki Istené.
Semmi sem hiányzik, Isten maga elég."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!