Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem jó a protestánsoknak...

Miért nem jó a protestánsoknak az a kiejtés, ahogy a katolikusok ejtik a szavakat?

Figyelt kérdés
A protestánsoké az újabb, ezen kár lenne vitatkozni.
2009. jún. 21. 12:36
 1/10 anonim ***** válasza:
96%

Nem hiszem, hogy meg lehetne mondani melyik a helyes kiejtés.

Mivel a keleti nyelvekben (héber arámi..) a magánhangzók csak jelölve vannak, nincs ekzakt módon meghatározva, hogy milyen magángzó van a szavakban. Nyelvjárástól függően ma is különbözőképp ejtik.

Ez csak átírásbeli különbség.

Szerintem teljesen mindegy, hogy hogyan ejtik és nem vagyok benne biztos, hogy a protestánsoké az újabb. A katolikus egyház sokkal többet újított, mind a Biblia szövegében, mind a kiejtésben. (egyébként katolikus vagyok)

Szóval, szerintem teljesen mindegy, mindenki érti kiről van szó.

2009. jún. 21. 12:47
 2/10 A kérdező kommentje:
A keresztény-keresztyén magyar szavak, és nem lehet a héber magánhangzóhiánnyal összefüggésbe hozni
2009. jún. 21. 12:52
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A keresztény-keresztyénre speciel tudom a magyarázatot.

1. nyelvészeti magyarázat: a -tian végződésű szavak magyar átírása nem "-tény", hanem "-tyén", lásd pl. Sebastian (Sebestyén, nem pedig Sebestény).

2. "hitvita" magyarázat: a protestánsok azzal érveltek, hogy a katolikusok túlságosan "leragadnak" a keresztnél (amiben azért van igazság), és ezért a "keresztény" szó azt sugallja, hogy a "kereszt" szóból származik, ami a fenti nyelvészeti okok miatt sem igaz. A keresztény szó ugyanis Krisztus nevéből származik.

Magánvéleményem az, hogy ezen ne múljon. :) Egyébként ami új, nem feltétlenül rossz. A helyesírási szótár szerint mindkét verzió helyes.

2009. jún. 21. 13:01
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Evangélikusként nem értem, hogy ez miért zavar bárkit. Ez kb. annyi különbség, mint hogy nálunk Pécsen a napraforgó mag = szotyi, Miskolcon viszont makuka. Ugyan azt jelenti. Mi így mondjuk, mások meg máshogy. Szokás kérdése az egész. Felesleges azon vitázni, hogy melyik a jobb vagy rosszabb, mindkettő ugyan úgy megállja a helyét.
2009. jún. 21. 13:08
 5/10 A kérdező kommentje:

Kösz a válaszokat.

Engem személy szerint zavar a keresztyén. Meg ez a folyamatos "mi", és "ti" felfogás. Mintha többet érnének. Ismerek több ilyen protestánst.

2009. jún. 21. 13:16
 6/10 anonim ***** válasza:
95%
Érdekes, nekem pont úgy tűnik, mintha a katolikusok kezelnék az összes többi hívőt mostohatestvérként.Mit szólna Jézus?
2009. jún. 21. 13:40
 7/10 anonim ***** válasza:
78%

Kedves kérdező,

nekem meg olyan katolikus ismerőseim vannak, akik szerint a katolikus vallás az egyetlen igaz hit, mindenki más el fog kárhozni. :) Bigottak mindenhol vannak, nem érdemes velük foglalkozni.

2009. jún. 21. 13:40
 8/10 anonim ***** válasza:
87%

Téged miért zavar a keresztyén? Úgy mondják ahogy akarják. Nekem úgy tűnik te is azok közé tartozol akik szerint ami katolikus jó, ami protestáns az nem. Már a kérdésed felvetése is ilyen.

(egyébként katolikus vagyok)

2009. jún. 21. 15:28
 9/10 A kérdező kommentje:
Nem vagyok vallásos. Csak tisztázzuk, nem vagyok részrehajló egyik oldalra sem
2009. jún. 21. 15:40
 10/10 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem nem azon fog múlni valakinek az üdvössége, hogy hogyan ejti a szavakat, hanem azon, hogy a jelentésüket érzi/érti-e.

Amúgy meg mi-ti konfliktusra válaszolva: "Más akolban is vannak nékem juhaim." (Sajnos nem tudom pontosan, hol van.)

Mondjuk én személy szerint úgy gondolom, hogy az egyházak minél régebb óta állnak fenn, annál több elkanyarodás van a hitelveikben a Bibliától, de ez nem jelenti azt, hogy abban az akolban nincs juh. :-)

2009. jún. 22. 21:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!