Ha egy pap felhagyja a papi hivatását, és lefekszik egy nővel az bűn?
Figyelt kérdés
Szóval van egy pap aki 10-15 évig istent szolgálja, majd felmond és összejön egy nővel. Az bűn?2012. ápr. 20. 21:04
1/9 anonim válasza:
Hát ha mindent korrektül csinál, akkor szerintem nem bűn, csak kudarc. Volt pár éve egy katolikus tábori püspök is, aki kiugrott egy nő miatt, benne is volt a hírekben.
2/9 anonim válasza:
Ha felmond miért lenne bűn? Rengeteg ilyen eset van.
3/9 anonim válasza:
Felmondhatja a papságot, és az esküszegés. De utána ugyanúgy élhet, mint bármely férfi. Nősülhet is. De ha házasság nélkül fekszik le egy nővel, az ugyaúgy bűn, mint egy nem bármely ember számára.
4/9 A1234 válasza:
Én úgy tudom, hogy a papságot nem lehet "otthagyni". Legalábbis a katolikus egyházban a papság, mint egyházi rend, szentség. Ha pedig valaki ezt a szentséget megkapta, az nem felbontható, ugyanúgy, ahogy a házasság sem. Szóval kérdező által vázolt eset a valóságban nem létezik, legalábbis nem szabadna, hogy létezzen. Egyetlen eset lehet elképzelhető, hogy a felszentelt pap az örök hűség megfogadását nem szabad akaratból tette. Ha így van, akkor Isten előtt, teljesen szabad és szerető Isten előtt ez a fogadalom érvénytelen, tehát az illető nem pap, még akkor sem, ha felszentelték. Egyházjogilag nem tudom, hogy van, de elvileg én úgy tudom, hogy a papságra ugyanaz vonatkozik, mint a házasságra, azaz felhagyni vele, vagy lemondani róla nem lehet, legfeljebb érvényteleníteni, ha annak feltételei fennálnak. Ha egy érvényesen felszentelt pap lefekszik egy nővel, akkor esküjét szegte, ami természetesen bűn, és azt Istennek kell megbocsátania.
5/9 anonim válasza:
Olyan nem létezik, hogy felmond. Ha valami miatt alkalmatlanná vagy méltatlanná válik a hivatásához, akkor az Egyház felmenti a papi szolgálat alól. De nincs ilyen, hogy megszűnik pap lenni. Tehát már az is bűn alapból, ha szakítani akar a papi hivatással és "ki akar lépni" az egyházi rendből.
6/9 anonim válasza:
A mi kispapunk katolikus, és ráadásul férjezett nőt szeretet meg. Ma már házasok. (kilépés, válás, stb..)
7/9 anonim válasza:
Vallási szempontból bűn, felszentelt papként Isten és az Egyház előtt bűn, a világ szemében nem bűn.
8/9 anonim válasza:
Ha nem élnek házasságban akkor mindenképpen bün, mert aki paráználkodik Isten ellen vét.
9/9 anonim válasza:
Mert Isten attól boldog, hogy a gyermeke szomorúságban éljen?Az ember esendő, ő is tudja, és szerintem akkor boldog,ha őt annak látja.Max.az egyház szemében bűn szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!