Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szerintetek szép lassan...

Szerintetek szép lassan megfognak szűnni a vallások, meg fog szűnni a kereszténység?

Figyelt kérdés

[link]

Épp ezt a felmérést olvastam. Én magam fiatal vagyok, istenhívő, de nincs gyülekezetem. Én magam körül azt látom, hogy a vallásosság a kortársaim körében "égőnek" számít.

Korszakról korszakra csökken a hívők száma, ez biztos. Én úgy látom, hogy a következő évtizedekbe a hívők száma nagyon apróra fog zsugorodni, sőt látok rá esélyt, hogy 50-60 év múlva meg is szűnjön szinte. Kelet-Németországban hamarabb, de nálunk is.

Mit gondoltok erről? Mi a véleményetek a jelenségről, a társadalomról? Lehetségesnek láttok egy esetleges vallási fellendülést az elkövetkező évtizedekben, vagy közeleg az abszolút ateista világ?

2012. ápr. 18. 12:32
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
67%
Ha 30 év múlva még itt leszünk, bocsánatot fogok kérni a kijelentésemért. :)
2012. ápr. 19. 14:39
 12/17 anonim ***** válasza:
78%

Nem csodálom, hogy ilyen negatívan látod a helyzetet, hiszen azt írod, "nincs gyülekezeted"; így pedig csak a világi környezetedben tapasztaltakból tudsz kiindulni, nincs tudomásod az "ellenpólusról".

Nemrég néhány kérdésben feljött ez a téma, és sokan jeleztek vissza a különböző felekezetekből, hogy sok náluk az aktív fiatal.

Részemről azt javaslom: menj, nézz körül néhány evangéliumi keresztény gyülekezetben, mint pl. a Golgota, az EPK, a Hit Gyüli, az Agapé stb.: tele vannak fiatalokkal. :)

Nem mellesleg: sokan akarták már "temetni" a kereszténységet (pl. a komcsik), de ezek az emberek / ideológiák rövid pályafutásukat nagy buktával fejezték be; a kereszténység pedig - közel 2000 éve - még mindig megvan, köszönjük szépen. :D

2012. ápr. 19. 15:28
 13/17 anonim ***** válasza:
48%

"Mert mire vágynak leginkább az emberek? Békére, nyugalomra és egységre a Földön."

Ez nem igaz, mert Jézus mondta, hogy nem azért jöttem a Földre, hogy békét hozzak, hanem meghasonulást. Fiú apja ellen fordul, stb.

Egy a lényeg, aki békével hiteget, az az ördög és pont ezért követik majd sokan.

A kérdezőnek igaza van, ha megemlíted, hogy hívő vagy akkor égő az bizony. Aki körülvesz nagy többség mind hitetlen. Sőt aki mindig a templomban ül és mondok valami példabeszédet a Bibliából rögtön ellene van. Mintha a Sátánt hallanám és ilyenkor fogok padlót, hogy pont aki a templomba jár mást gondol?

2012. ápr. 21. 22:40
 14/17 anonim ***** válasza:
55%
Én is keresztény vagyok és még pap is. A kereszténység nem fog megszűnni, de jelentősen át fog alakulni a tudományos felismerések és a globalizáció hatására. Az embereknek szükségük van az Istennel való szoros és élő kapcsolatra, de ha olyan dolgokban kell hinniük, amiben agyilag képtelenség hinni, az nyögvenyelős hit lesz. Mindez meg fog változni, csak nagyon lassan. A hagyományos egyházak (amilyenben én is szolgálok) pedig vagy megújulnak, vagy összetöpörödnek.
2012. ápr. 26. 12:15
 15/17 anonim ***** válasza:
50%
Éppen ideje lenne egy "ateista világnak" ahogy te mondtad. Nekem nem lenne "gáz" vallásosnak lenni, és semmilyen vallású embert nem ítélek el, de én magam nem vagyok az. Az a véleményem hogy ezzel az emberek saját magukat verik át, ezzel az egész egyházasdival, meg így keresztény úgy keresztény...egyszerűen értelmetlen. Ha az ember magában hisz, nincs szüksége istenekre, és semmilyen vallásra sem. Én nem bánnám ha megszűnnének a vallások, jobb lenne a világ, egy gonddal kevesebb.
2012. máj. 3. 14:19
 16/17 anonim ***** válasza:

"A kereszténység nem fog megszűnni, de jelentősen át fog alakulni a tudományos felismerések és a globalizáció hatására."

Az egyháznak nem szabadna alkalmazkodni a világ elvárásaihoz. Nem az a lényeg hogy sok ember legyen az egyházban hanem hogy akik ott vannak azok valóban hívők legyenek.

Megújulásra tényleg szükség van, de nem kell alkalmazkodni a tudományokhoz. Jézust nem azért követték sokan mert szép elméleteket talált ki (bár ez is igaz) hanem azért mert halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított és ördögöket űzött ki. A mai egyházak ezt nem teszik, ez a baj valójában.

2012. máj. 3. 14:40
 17/17 anonim ***** válasza:

ma 14:40

Véleményem szerint ez nonszensz! Az általad felvázolt bigottságra is van példa, ennek eredménye a terrorizmus, mely a globalizált, tudományos világ és az adott szent könyvek szó szerinti értelmezése közötti szakadék jóvoltából jöhetett létre.

És szerintem azért szükséges, hogy a vallások és egyházak kövessék a világ változásait, mert magát a vallást is egy szociális igény hívta életre. Nos, ha az emberek a globalizáció és a tudomány hatására jelentős szemléletváltozáson mennek keresztül, akkor úgy gondolom, hogy ezt a vallásnak is követnie kell, hogy társadalmi, szociális feladatukat be tudják tölteni.

2012. máj. 3. 15:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!