Szerintetek szép lassan megfognak szűnni a vallások, meg fog szűnni a kereszténység?
Épp ezt a felmérést olvastam. Én magam fiatal vagyok, istenhívő, de nincs gyülekezetem. Én magam körül azt látom, hogy a vallásosság a kortársaim körében "égőnek" számít.
Korszakról korszakra csökken a hívők száma, ez biztos. Én úgy látom, hogy a következő évtizedekbe a hívők száma nagyon apróra fog zsugorodni, sőt látok rá esélyt, hogy 50-60 év múlva meg is szűnjön szinte. Kelet-Németországban hamarabb, de nálunk is.
Mit gondoltok erről? Mi a véleményetek a jelenségről, a társadalomról? Lehetségesnek láttok egy esetleges vallási fellendülést az elkövetkező évtizedekben, vagy közeleg az abszolút ateista világ?
Nem csodálom, hogy ilyen negatívan látod a helyzetet, hiszen azt írod, "nincs gyülekezeted"; így pedig csak a világi környezetedben tapasztaltakból tudsz kiindulni, nincs tudomásod az "ellenpólusról".
Nemrég néhány kérdésben feljött ez a téma, és sokan jeleztek vissza a különböző felekezetekből, hogy sok náluk az aktív fiatal.
Részemről azt javaslom: menj, nézz körül néhány evangéliumi keresztény gyülekezetben, mint pl. a Golgota, az EPK, a Hit Gyüli, az Agapé stb.: tele vannak fiatalokkal. :)
Nem mellesleg: sokan akarták már "temetni" a kereszténységet (pl. a komcsik), de ezek az emberek / ideológiák rövid pályafutásukat nagy buktával fejezték be; a kereszténység pedig - közel 2000 éve - még mindig megvan, köszönjük szépen. :D
"Mert mire vágynak leginkább az emberek? Békére, nyugalomra és egységre a Földön."
Ez nem igaz, mert Jézus mondta, hogy nem azért jöttem a Földre, hogy békét hozzak, hanem meghasonulást. Fiú apja ellen fordul, stb.
Egy a lényeg, aki békével hiteget, az az ördög és pont ezért követik majd sokan.
A kérdezőnek igaza van, ha megemlíted, hogy hívő vagy akkor égő az bizony. Aki körülvesz nagy többség mind hitetlen. Sőt aki mindig a templomban ül és mondok valami példabeszédet a Bibliából rögtön ellene van. Mintha a Sátánt hallanám és ilyenkor fogok padlót, hogy pont aki a templomba jár mást gondol?
"A kereszténység nem fog megszűnni, de jelentősen át fog alakulni a tudományos felismerések és a globalizáció hatására."
Az egyháznak nem szabadna alkalmazkodni a világ elvárásaihoz. Nem az a lényeg hogy sok ember legyen az egyházban hanem hogy akik ott vannak azok valóban hívők legyenek.
Megújulásra tényleg szükség van, de nem kell alkalmazkodni a tudományokhoz. Jézust nem azért követték sokan mert szép elméleteket talált ki (bár ez is igaz) hanem azért mert halottakat támasztott fel, betegeket gyógyított és ördögöket űzött ki. A mai egyházak ezt nem teszik, ez a baj valójában.
ma 14:40
Véleményem szerint ez nonszensz! Az általad felvázolt bigottságra is van példa, ennek eredménye a terrorizmus, mely a globalizált, tudományos világ és az adott szent könyvek szó szerinti értelmezése közötti szakadék jóvoltából jöhetett létre.
És szerintem azért szükséges, hogy a vallások és egyházak kövessék a világ változásait, mert magát a vallást is egy szociális igény hívta életre. Nos, ha az emberek a globalizáció és a tudomány hatására jelentős szemléletváltozáson mennek keresztül, akkor úgy gondolom, hogy ezt a vallásnak is követnie kell, hogy társadalmi, szociális feladatukat be tudják tölteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!