Mire számíthatok, ha a barátnőm hitgyülis?
A hitgyülisek úgy tartják, hogy az ateisták a Sátán szolgái. Én azzal a lánnyal ha valóban hitgyülis nem szívesen tartozkodnék egy fedél alatt.
Amúgy hogyhogy a barátnőd ? Mennyire barátnőd ?
Már hitgyülis volt amikor megísmerted ?
Csak egy (jó) tippet tudok adni.
Olvasd el Bartus László;Fesz van! cimű könyvét.Nagyon sok mindent megtudsz a Hitgyúlisekről.
Habár nehéz lesz hozzájutni a könyvhöz, állitólag Németh Sándor felvásároltatta és megsemmisitette.
A helyzet a következő:
A Hit Gyülekezete (a továbbiakban: H.gy.) nem a vezetőjükben hisz, hanem Istenben. Ami a prédikációkat illeti: ez is - csakúgy, mint bármi más, amit követnek - szigorúan a Bibliára alapozottak. Egyszer - ismétlem - egyszer (!) hirdetne olyat a H.gy. vezetője, ami nincs összefüggésben a Bibliával - addig lenne ott!
Különben pedig bárki, akinek baja van a H.gy.-vel szemben, legyen olyan kedves, vegye azt a fáradtságot, hogy betelefonál (vagy e-mailt ír) azzal, hogy "figyeljenek már, a Biblia nem ezt mondja, hanem azt...", stb. Vagyis nem rágalmazni kell, hanem ésszerű, megalapozott érveket kell felhozni.
Különben ott semmi rosszat sem tanul az ember, mert a Biblia kijelentéseit hallja. Isten szava pedig nem lehet rossz.
Ami engem illet, én sokkal inkább támadnék olyan egyházat, ami nem a SzentÍrásra alapozza a tanait, sőt inkábbhogy olyanokat hirdet és gyakorol, amik szépek ugyan, de szöges ellentétben állnak a SzentÍrással!
Nos, a H.gy. nem ilyen. Mint már írtam, a tanaik teljesen a Bibliára alapozottak. Éppen ezért sohasem tudták ésszerűen, jogosan támadni ezt az egyházat! Ja, a rágalmazás, a hazudozás az gyönyörűen ment mindig is a H.gy. ellen...
Egyébként a házasság előtti szex elutasításának tana is megalapozott. Ugyanis Pál apostol a szeplőtelen házaságy fogalmáról ír, és a Tízparancsolat "ne paráználkodjál!" tanával is összefügg.
Ja, valóban fontos a térítés. Nem a H.gy. találta ki, hanem a SzentÍrás nagyon fontos eleme az, hogy az embereknek meg kell térniük Istenhez. Namármost: minthogy minden embernek szabad akarat adatott, ezért mindenki eldöntheti, hogy igent mond erre, vagy nemet.
A H.gy. senkit sem kényszerít semmire. A Biblia viszont világosan elmondja, tudatja az emberrel, hogy miért kell megtérni. Hogy aztán az illetőnek mi a válasza erre, az az ő dolga.
Az, hogy valaki elhanyagolja, vagy netán elhagyja a családját, vagy a munkáját a H.gy. miatt - elképzelhető. Vol már ilyen. De ez a gyülekezet sohasem tanított ilyet, és el is határolódik ettől.
Hogy milyen hatással van a H.gy. a tag mindennapjaira? Hát megmondom: Az ott folyó prédikációk és a dicséretek hatására az ember kedvesebb lesz, nagyobb kedvvel végzi el a munkáját, több szeretettel fordul az embertársai felé, sokkal hamarabb megszabadulhat az esetleges káros szenvedélyeitől, stb. Vagyis örömmel találja meg a helyét a világban.
Különben rendszesen vannak ún. "családi napok", amikor is lehetőség nyílik szabadtéri főzésre, röplabdára, stb. - ez baj?
Ami az adakozást illeti: valóban létezik ilyen. De ez is teljesen önkéntes alapon van. Soha senkit sem tartottak számon, hogy mikor és mennyit adott - és most sem teszik.
Sőt azon az állásponton vannak, hogy inkább adjon valaki 5 forintot örömmel, mint ezret kényszerből. Ugyanis Pál apostol ezt mondta: "a jókedvű adakozónak örül az Isten".
Egyéb kérdés?...
"Különben ott semmi rosszat sem tanul az ember, mert a Biblia kijelentéseit hallja. Isten szava pedig nem lehet rossz."
Valahogy mégiscsak a Bibliával kapcsolatos dolgok miatt írtottak ki emberek százezreit. Az Ó-Testamentum, vagy nem a Biblia része, vagy nem Isten szava, mert bizony nagyonis tele van rossz dolgokkal.
"Ami engem illet, én sokkal inkább támadnék olyan egyházat, ami nem a SzentÍrásra alapozza a tanait, sőt inkábbhogy olyanokat hirdet és gyakorol, amik szépek ugyan, de szöges ellentétben állnak a SzentÍrással!
Nos, a H.gy. nem ilyen."
És melyik egyház ilyen ?
"Ja, valóban fontos a térítés. Nem a H.gy. találta ki, hanem a SzentÍrás nagyon fontos eleme az, hogy az embereknek meg kell térniük Istenhez. Namármost: minthogy minden embernek szabad akarat adatott, ezért mindenki eldöntheti, hogy igent mond erre, vagy nemet."
Ha mindenki eldöntheti szabadon, minek a térítés ? És miért próbáltok téríteni eleve hívő de más egyházhoz tartozó embereket is ?
"Az, hogy valaki elhanyagolja, vagy netán elhagyja a családját, vagy a munkáját a H.gy. miatt - elképzelhető. Vol már ilyen. De ez a gyülekezet sohasem tanított ilyet, és el is határolódik ettől."
Ezt a hitgyülekezet által szétszedett családok racionálisan gondolkodó felei egy kicsit másként élték át.
"Hogy milyen hatással van a H.gy. a tag mindennapjaira? Hát megmondom: Az ott folyó prédikációk és a dicséretek hatására az ember kedvesebb lesz, nagyobb kedvvel végzi el a munkáját, több szeretettel fordul az embertársai felé, sokkal hamarabb megszabadulhat az esetleges káros szenvedélyeitől, stb. Vagyis örömmel találja meg a helyét a világban."
Én nem ezt tapasztalom. A hgy-s megtért gyanakvóan és rosszindulatúan kezd viselkedni a nem hgy-s embertársai iránt. Nekem több hgy-s azt mondta, hogy az ateisták a Sátán szolgái.
Egyedül abban voltunk egy véleményen, hogy a rkat egyház egy bűnszövetkezet. Persze más okokból vagyunk ugyanazon a véleményen.
"Különben rendszesen vannak ún. "családi napok", amikor is lehetőség nyílik szabadtéri főzésre, röplabdára, stb. - ez baj?"
Ezért fontos, hogy a családtagok is mind hgy-sek legyenek ?
(az előbbi válaszoadónak:)
Küldtem Neked e-mailt ezzel kapcsolatban. Remélem, megkaptad.
Nem,nem érkezett semmi
próbáld így : german01@t-online.hu
köszönöm az eddigi hozzászólásokat, sokat megtudtam belőlük.
lenne még pár kérdés:
- hogyan, miként, mikor történik a hitgyülisek "beavatási szertartása"? ekkor tesznek valami fogadalmat, vagy mifene? mi változik ettől kezdve? miből áll ez a "fogadalom", havan ilyen? mik a gyülekezet elvárásai a tagokkal szemben (adományokon kívül)?
"Beavatási szertartás": érdekesen fogalmazol... általában a különféle ceremóniákat értik szertartásnak. De hogy válaszoljak a kérdésre, először is azt kell eldöntenie az illetőnek, hogy akar-e Istennel járni. Hisz-e abban, hogy Jézus a Megváltó, a Messiás. Vagyis meg akar-e térni Hozzá. Amennyiben igen a válasza, akkor - amikor hívják és megtérésre szólítják azokat, akik ezt nem tették még meg -, akkor előre megy, ahol is a Gyülekezet eöljárói kézrátétellel megáldják. Közben pedig dicséretek szólnak (olyanok, mint a "Vidám Vasárnap" c. műsorban, csak élőben - tehát nem a TV-n keresztül látod).
Ennyi az egész. Ellenben az egész (a Te szavaiddal élve: "szertartás") Bibliai alapokon nyugszik: Jézus azt mondta: "aki megvall engem az emberek előtt, azt én is megvallom a Mennyei Atya előtt.". A kézrátétellel való megáldás szintén Bibliai, ugyanúgy, ahogy a dicséretek ezen formája is (pl. a Zsoltárok részletesen írja, hogy, s miként szóljon Isten dicsérete - ezt követi a Hit Gyülekezete).
Abszolút nincs semmiféle kötelezettsége az újonnan megtért hívőnek - nem kell pl. egy fillér adományt, pénzt sem adnia. Minden teljesen önkéntes alapon zajlik.
Bibliai hasonlattal élve - és emiatt említik is az embernek - az ember hite ekkor (mármint a megtérésekor)olyan, mint a mustármag. Aminek növekednie kell, erősödnie Isten Igéjén. Ezért célszerű eljárnia ez embernek Istentiszteletekre.
Jézus is ezt tette: Igét hirdetett, vagyis tanított.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!