Mi a különbség a református és a római katolikus vallás között?
Kedves protestáns testvérek!
Jegyezzétek meg már végre, hogy mi katolikus NEM imádkozunk se a szentekhez, se a Szűzanyához, hanem a közbenjárásukat kérjük! Most arról nem akarok vitát nyitni, hogy ez helyes-e vagy sem, mert az már egy másik téma, csak jó lenne elfelejteni ezt a rossz terminológiát...
Nezd Magyarleany, en nem hargszom a katolikusokra.Azt tesznek amit akarnak en a kerdesre valaszoltam meg a provokativ valaszra hogy mi eretnekek vagyunk...
Ha ti Maria kozbenjarasaert imadkoztok sajna hiaba teszitek mert egy a kozbenjaro Jezus Krisztus.De ohozza sem imadkozunk hanem neveben kerunk a JoIsten-tol dolgokat.Amugy az apostolok idejeben miert nem imadkoztak a hivok Mozeshez vagy Illeshez kik a menyben voltak mivel meg is jelentek Jezusnak mielott a megvaltas megtortent volna,tehat a pokolban nem lehettek.Mi inkabb az apstolokat probaljuk kovetni nem olyan hagyomanyt ami ellentmond a biblianak.
Es probalunk a Biblia szerint elni (mas kerdes menyire sikerul ... mert sajna komoly viszasagok lelhetok fel nallunk is azert).De peldaul nem alitjuk hogy Jezus Fizikai teste es vere a kenyer es a bor marcsak azert sem mert akkor Jezus fizikailag visza kelett volna terjen a biblia meg irja hogy csak az Iteletnapon latjuk az Ember Fiat (miert nem Isten fiat azt en sem ertem de ezt irja. Na jo ebbol csak az latszik hogy Jezus kevesebb hatalommal rendelkezik mint az Atya ami rendben is van.) .
Sokaig gondolkoztam miert nincs oltar a templomban mig rajottem az a magyarazata hogy Jezus keresztaldozata megtortent nem kell mar aldozni semmit mert az egyszeri tokeletes volt.Ereklyeket sem tartunk a templomban mert Isten nem a halotak Istene amugy is furcsan fest az oltaron az Oltari Szentseg mellet egy halotti testresz mert Haggenus profeta vilagosan leirja hogy tisztatalana tesz a halott, ha maskepp nem kultikus ertelemben.
A gyonast nem tartjuk kotelezonek a pap elott mivel Isten elott is gyonhat az ember, a pap nem hagyhat jova es nem parancsolhat Istennek ezen kerdesekben mivel Isten es ember kozott csak Jezus Krisztus a kozbenjaro.
Na jo, nem akarlak en itt teriteni mert azt vallom mindenki a sajat hitenel maradjon.Ha erdekli valaki elmondom a nezetem aztan ha o is maganak erzi jo ha nem annyi.Vitaztam ezen kerdesekrol itt a gyakorin ket nagyon jo fej katolikussal.Ezuton is koszonom segitseguket hogy sikerult dontenem a konfirmacio mellet.
Ez van, ha ellentétes eszmék szemben állnak. Csak azt nem értem, hogy miért állnak szemben? Legalábbis olyan szinten, hogy ebből sértegetés, háború legyen?
Bevallom amúgy, hogy katolikus vagyok, de a református vallás jobban tetszik több okból kifolyólag. Ennek ellenére nem gondolom, hogy a katolikus rosszabb ember lenne.
Nincs is bajom azzal, ha vitatkoztok, hogy nektek ez nem tetszik, ezzel nem értetek egyet. De a másik embert eretnekezni, bálványimádózni szerintem hülyeség és provokáció.
Hadd ismételjem meg újra, mert úgy látom nem voltam elég nyomatékos:
Most arról nem akarok vitát nyitni, hogy ez helyes-e vagy sem (mármint a szentek tisztelete), mert az már egy másik téma, csak jó lenne elfelejteni ezt a rossz terminológiát.
En vagyok az elso valaszado.
Csak annyit tennek hozza a sok bolcs valaszhoz, hogy se a katolikus se a reformatus nem vallas es semmikeppen sem kulonbozo.
A szo hetkoznapi ertelmben a keresztenyseg a vallas, a katolikus vagy a reformatus pedig csak megnyilvanulasi formai, felekezetei.
A kulonbseg koztuk a szokasrendszerben es a hierarchikus rendszerben van. Egyik sem tokeletes es egyik sem rossz teljes egeszeben.
Mindkettoben vannak hitetlenek es hivok, temploba jaro bunosok es otthon uldogelo szentek, papok akik sokakat Istenhez vezetnek es vannak akik gyerekeket rontanak meg. Egyetlen intezmeny sem lehet tokeletes akarmilyen rendszere van, vagy akarmilyen szent vezeti, mivel az intezmeny emberekbol all, akiket Jezus eljott megvaltani. Azaz bunosok.
Tehat semmi ertelme a vagdalkozasnak. Egyetlen dolgunk van, szeretni egymast es Istent. A mod teljesen mindegy, ameddig Isten helyesli, de ez abszolut maganugy egy adott szemely es Isten kozott.
Senki sem lathatja a masik hitet, szivet, imait, lelkiismeretet, csakis Isten. Szoval senki sem itelheti meg a masikat csak azert mert olyan felekezetbe jar, aminek vannak hibai. Isten nem felekezeteket udvozit, hanem szemelyeket. A pedofil katolikus papok nem fognak udvozulni csak azert, mert katoliusok, ahogy egy reformatus narkos se fog udvozulni, mert reformatis. Ezek csak peldak.
Tehat a ket intezmeny kozott a kulonbseg a reformacion alapszik. De nincs ket hit, ahogy nincs ket Isten sem es nincs ket Mennyorszag is. Katolikus es reformatus ugyanazt azt Istent fogja dicsoiteni ugyanabban a mennyben. Es abban a pillanatban banni fogjak ezeket a vitakat.
itt található egy protestáns szemszögű elég világosan áttekinthető kifejtés:
www.evangeliumiprotestans.hu => római katolikus tanításokról
béke veletek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!