Énok könyve miért nem került be a Bibliába?
Hááát, én nem tudom igazából...
Viszont találtam még más érdekességeket is, idézem:
"Pál jószántából felszállt egy olyan hajóra, mely Kasztórnak és Polluxnak volt szentelve, és keresztény emberek viselték a Bibliában a Fortunatus vagy Mercurius nevet.
A mithrászi kultuszból vette azt a hasonlatot, mikor az óember levetkőzéséről és az új ember felöltözéséről beszélt.
Egy olyan verssort idézett helyeslőleg ("őbenne élünk, mozgunk és vagyunk"), amely eredetileg Zeuszhoz szólt.
Beszélt győzelmi koszorúról, ami a pogány vallási elemekkel átszőtt olimpiai játékok kelléke volt, vagy a győztes pálmájáról, ami szintén pogány felhangokkal jelképezte az örökkévalóságot.
A korai keresztények Jézust szótérnak (üdvözítőnek) mondták, holott ezt a római császárok és korábbi pogány fejedelmek díszítő titulusként használták. Ugyanígy a Küriosz, amit Jézusra alkalmaztak az első, legtömörebb keresztény hitvallási formulákban, a császár méltóságneve volt.
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!