Miért teremtette meg isten a többi bolygót?
Kedves Berta!
Nem állítottam egy percig sem, hogy a pápa (vagy akármelyik egyház álláspontja) tudományos bizonyíték lenne, pláne nem csillagászati kérdésekben, de ezt már Galilei óta tudjuk. A pápa találkozóját Hawking-gel, csak azért említettem, mert a legkonzervatívabbnak tartott keresztény egyház feje meghajolt a tudomány előtt, annak ellenére, hogy megállapításaik nem passzolnak a teremtéstörténettel.
Az ősrobbanás elmélete igenis tudományosan elfogadott, csak azt nem tudjuk, miért történt. Minden akkor kezdődött el, még az idő is, de az emberi eszünkkel nem akarjuk felfogni, hogy előtte semmi sem volt.
Ennyi pontosítást kellett hozzáfűznöm a hozzászólásodhoz, és szerencsésnek tartalak, hogy Neked "semmivel nem nehezebb a teremtést elhinni, mint az ősrobbanást". :D
Kedves 71%os, ha szerinted a Biblia cáfolja az ősrobbanást, akkor miért a teremtés harmadik napjától kezded el bemásolni a szöveget? Hiszen az ősrobbanás az első pillanat volt! Inkább innen kellene kezdeni: KEZDETBEN Isten teremtette az eget és a földet.....Az eredeti szöveg szerint: egeket, ami akár naprendszerekre is utalhat. A kezdetben szó pedig azért fontos, mert az ősrobbanás felfedezéséig a tudósok azt hitték, az univerzum örök. Az ősrobbanást egyébként egy belga pap fedezte fel, és nem csak, hogy nem biblia ellenes tan, hanem 1:0 a Biblia javára, hiszen ez által kiderült hogy mégiscsak volt egy "kezdet".
A biblia teremtés leírása csak annak furcsa, aki egy nagyon gyermekes isten-képpel rendelkezik, tehát az ateisták és a fanatikus keresztények. A többség számára evidens hogy ha körülnéz a természetben, amit -szerinte- Isten teremtett, akkor a természeti törvények és történések a teremtést tükrözik. Nézz meg egy vulkán kitörést, a kontinensek lassú mozgásáról egy filmet, és aztán a bibliai leírást képzeld el......robbanást, lassú mozgást, erővonalakat, röppályákat....
Kedves Berta,
a Biblia nem cáfol semmit. Az egy irodalmi mű (sok ember írói munkásságának a része). Viszont van benne egy teremtéstörténet, amiben sokan hittek és hisznek, és akár hiszed, akár nem, a teremtésmítosz szerint Isten egy külön napot (a harmadikat) szentelte a bolygóknak. (És a kérdés a bolygók teremtésének miértjére vonatkozott, amire Te nem is próbáltál válaszolni.):D
Ennek az Ősrobbanáshoz semmi köze nincs, mert vagy teremtés ("ahogy írva vagyon") vagy Big Bang, ahogy Hawking gondolja. Másról beszélünk, azt hiszem. :D
Kedves 71-es(ek)!
(Ha esetleg megint "ikrekkel" van dolgom, akkor majd szóltok. :P )
Nem állítottad, hogy bizonyíték, csak tekintélyi személyként hivatkoztál rá. Így már jó? :P
A katolikus egyház közel nem a legkonzervatívabb, a reformáció pontosan ezért kezdődött... Ezen kívül a pápák fejet hajtanak sok más dolog előtt is, amik előtt a protestánsok nem, úgyhogy ez számomra inadekvát.
Az ősrobbanás tudományosan elfogadott elmélet, rendben, tudom, viszont nem teljesen bizonyítható, mivel nem megismételhető. De ismétlem, mindenki azt hisz, amit akar. Láthatod most itt, ennél a kérdésnél is, hogy többféle nézőpont van [a 72 %-os válaszolóra gondolok, üdv neki :) ].
Az utolsó megjegyzésedet nem igazán értem, mármint azt, hogy miért tartasz szerencsésnek, de őszintén szólva talán a teremtést még könnyebb is elhinni... :)
Irodalmi mű? Neked, meg még sokaknak, akik így tanulták az iskolában, és nincs más jellegű tapasztalatuk ezzel kapcsolatosan. A hívőknek Isten szava, kinyilatkoztatása; hosszú téma, és már így is teljesen eltértünk az eredeti kérdéstől.
A kérdésre pedig válaszoltam, nézd vissza nyugodtan: először csak úgy, poénosan [Nem volt rá szüksége, csak Ő ilyet is tud teremteni], aztán már egy kicsit komolyabban. :)
A teremtés - ősrobbanás vitában kicsit le vagy maradva, a kettő összefésülésének mikéntjére ismét ajánlom szíves figyelmedbe a 72-est. :)
Csak erre reagálnék. "mint az ősrobbanást, bizonyíték meg egyikre sincs tudomásom szerint"
Az Ősrobbanásra van bizonyíték. A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás, a galaxishalmazok távolodása és az anyagok gyakorisága. Elég megnézni egy ismeretterjesztő műsort vagy a kezedbe venni egy könyvet a témából de elég nevetséges amikor ilyen zagyvaságokat beszélnek egyesek anélkül hogy ismernék a valós tényeket.
^ Először is: Talán olvasd egyben a válaszaimat, és ne egy fél mondatot ragadj ki belőlük. Ha pedig megtalálod azt a részt, amelyben leírtam, hogy melyik típusú válaszolókat tisztelem akár az ateisták között is, bizonyára nem fogsz magadra ismerni. Nem véletlen...
Másodszor: Mutatok egy friss kérdést éppen ebben a témában; a kérdező tudomásom szerint nem hívő, az ateista válaszolóktól pedig még egy épkézláb válasz nem született. Ha neked annyi pontos infód és bizonyítékod van, akkor kíváncsian várom a linkekkel alátámasztott válaszodat _ott_; ez a kérdés már így is teljesen szét lett offolva.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Szia!
Nos én nem vagyok természettudós, de van egy műszaki és egy teológiai diplomám, és szerény tudásom alapján szeretnék választ adni a kérdésedre.
Szerintem a kulcs a biztonságban van. Mondok egy példát. Ha Ikaruszt beültetnéd egy mai repülőgép pilótafülkéjébe, szerinted mit tudna kezdeni vele? Ha feltételezzük, hogy ő valóban repült joggal tehetné fel e kérdést: mi szükség van erre a sok gombra, hiszen a repüléshez csak szárnyak kellenek? Ugyanígy vagyunk mi emberek amikor a végtelen tudású Isten alkotásába beletekintünk. A Szentírás arról tesz bizonyságot, hogy Isten attól Isten, hogy "megjelenti számunkra kezdettől fogva a véget, és azokat is, melyek még meg sem történtek".
A Naprendszer nevében is benne vagy, hogy egy rendszer. Bármelyik elemét elveszed, már nem fog ugyanúgy működni. Valószínű, hogy Isten látta előre, hogy milyen veszélyek fenyegetik az általa létrehozott életet, és többszörösen túlbiztosította a rendszert, mint ahogyan a repülőgépet tervező mérnökök is tudták, milyen veszélyekre kell felkészíteniük a gépet. Remélem érthető volt a példám.
Üdv. Péter
Zsolt 115,16 Az EGEK az Úrnak egei, de a földet az ember fiainak adta.
Jel 12,12 Annakokáért örüljetek EGEK és a kik LAKOZNAK azokban. Jaj a föld és a tenger lakosainak...
Jel. 12.3. Láttaték más jel is az ÉGBEN, és ímé vala egy nagy veres sárkány, a kinek hét feje vala és tíz szarva, és az ő fejeiben hét korona; 4. És a farka utána vonszá az ÉG CSILLAGAINAK harmadrészét, és a földre veté azokat...
Ezekből arra következtetek, hogy az egek-ben is lakoznak, számtalan Isten által teremtett égi(!) életforma, lény, az egek lakosai, más néven a "csillagok". (és itt most nem a világító testekre gondolok, hanem akik azokról neveztetnek) A Földet az Isten az embernek adta, az egek meg az Ő egei (más néven mennyek), amit viszont az egek lakosainak adott. A föld alkalmas az emberi testben való életre, de ha kimegyünk akárcsak a felső légkörbe, vagy az űrbe, azaz az égbe, akkor a testünk meghal (mint a mélytengeri hal, amit felhoznak a szárazra), mert ez a hústest nem arra lett teremtve, hogy ott életben maradjon, ahol az ég lakosai vannak. Pál szerint, mint ahogy vannak földi, úgy vannak mennyei (égi, égben lakó) testek is, amelyek dicsőségre nézve is különböznek, sőt több eget különböztet meg. Az egyik látomásról azt írja, hogy (nem tudja, hogy testben-e vagy nem) elragadtatott a harmadik égig. Tehát több ég is van, ezért is mondja, hogy "egek", mert több szintet különböztet meg. Véleményem szerint a föld szempontjából az első ég a légkör (-szféra), utána az űr és a csillagok helye a második ég, és így tovább... olyan egek is vannak, amelyek már nem érzékelhetők semmilyen műszerrel, se távcsővel, se egyébbel, mert felette állnak a látható világegyetemnek, nem érzékelhetőek, hanem csak aki belátást kap, pl. aki előtt megnyílnak. Sok olyan látomásról ír a Bibila amikor megnyílnak az egek, és ilyenkor kap némi belátást az ember ezekbe az ember elől elzárt létezésbe:
Ez 1,1 És lőn a harminczadik esztendőben, a negyedik hónapban, a hónap ötödikén, mikor én a foglyok közt a Kébár folyó mellett voltam: megnyilatkozának az EGEK, és láték isteni látásokat.
Mk 1,10 És azonnal feljővén a vízből, látá az egeket megnyilatkozni, és a Lelket mint egy galambot ő reá leszállani;
Csel 7,56 És monda: Ímé látom az EGEKET megnyilni, és az embernek Fiát az Isten jobbja felől állani.
Jn 1,52
És monda néki: Bizony, bizony mondom néktek: Mostantól fogva meglátjátok a megnyilt eget, és az Isten angyalait, a mint felszállnak és leszállnak az ember Fiára.
Csel 10,11
És látá, hogy az ég megnyilt és leszálla ő hozzá valami edény, mint egy nagy lepedő, négy sarkánál fogva felkötve, és leeresztve a földre:
Jel 19,11 És látám, hogy az ég megnyílt, és ímé vala egy fehér ló, és a ki azon ül vala, hivatik vala Hívnek és Igaznak, és igazságosan ítél és hadakozik.
"Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy ami látható a láthatatlanból állott elő.(Zsid.11:3.)"
Eljön az idő hogy megtudjad ,csak hinned kell benne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!