Van igaz vallás?
Épp ma olvastam erről, ide másolok néhány sort. "Ezért ami igaznak tűnik valakinek, nem látszik igaznak másvalaki számára. Azok, akik a völgyben vannak, nem úgy látnak, mint akik a hegy tetején vannak. De minden ember számára az az igazság, amit az ő értelme annak lát, és addig,amíg egyszer egy magasabb Igazság kinyilatkoztatását kapja meg ugyanez a személy, és annak a léleknek, aki befgadja a magasabb igazságot, még több fény adatik."
Ezeket Jézus mondja, de nem a keretény Biblia, hanem egy másik Evangélium szerint."
Ezt nem tudom ki mondta, de erősen túlhaladott. Ma már a tudomány, a völgyből, a hegy tetejéről, a tengerek mélyéről, a műholdak magasságából egyaránt megvizsgálja a dolgokat, összeveti és csak utánna közli le igazságként.
És a tudomány igazsága nem dogmatika, mert bárki bármikor megcáfolhatja ha tudja !
Tudom, hogy csak hasonlat, persze. Sőt én tovább ragoztam a hasonlatot. De a lényegen nem változtat.
Igazság csak egy van, és az nem azon múlik, ki hogyan nézi.
A tudományos vizsgálat minden szempontot és körülményt figyelembe vesz.
Ezért van az, hogy az egyház kinyílatkoztatott állításai, dogmái sorra elbuktak.
Egy igaz vallás van, mégpedig a vallás maga.
Az egyház, legyen az bármelyik, tökéletlen, gyarló emberi célokat szolgálhat, és rengeteg embert megtéveszthet, de néhánynak utat mutathat, hova tovább.
"There is no religion higher than truth"*
*érdekes módon a szó szerinti fordításban a religion vallást jelent, így fanatikus materialista szemlélettel erősen kiforgatható, de valójában azt jelenti hogy nincs egyház az igazság felett.
Lehetsz katolikus, buddhista, dialektikus materialista, az 'Egység' gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen, bármely kritikád ezzel kapcsolatban ugyanúgy a része (hiszen itt van vagy lehet, létjogosultsága van) mint közönyöd vagy egyetértésed (hiszen itt vannak vagy lehetnek)
Valakire korábbról, és a kérdésre is válaszolva:
Valóban két logikai érték van, az igaz és a hamis, de fontos kikötni, hogy ezek csak szubjektívan, azaz egyénileg értelmezhetőek. Ugyanis objektív igazság, azaz olyan állítás, akivel mindenki egyetért, és amit megkérdőjelezhetetlenül bizonyíthatnánk, nem létezik. Ugyanígy nincs objektív hamis állítás, illetve objektív igaz vagy hamis vallás. Van azonban szubjektív vagy egyéni igaz vallás, és ezt mindenkinek magának kell megtalálnia. (Ez eléggé nyakatekert, de remélem érthető. Amúgy ezzel az ökumenikus egyház értelmét is simán meg lehetne cáfolni.)
Másmilyen szempontból megközelítve:
Minden egyházban van olyan hívő is, aki tényleg Istennel jár, és olyan is aki az "egyházzal" jár, (ez alatt azt értem, hogy példásan betartja a betartandó törvényeket, de közben lélekben köze nincs az egészhez), na meg olyan is, aki még az egyházzal se jár, hanem csak elmegy a gyülekezetbe meghallgatja a prédikációt, és hétköznap meg sem fordul a fejében, hogy a vallása szerint éljen. Tehát ha a kereszténységen belül keresünk igaz vallást az nem az egyházakban, hanem az Istennel járókban található meg, illetve a Bibliában.
Amúgy meg a törökök voltak az igazhitűek, mindenki más "gyaur kutya". ;-)
Összetéveszted Gizikét a gőzekével
"Valóban két logikai érték van, az igaz és a hamis, de fontos kikötni, hogy ezek csak szubjektívan, azaz egyénileg értelmezhetőek. Ugyanis objektív igazság, azaz olyan állítás, akivel mindenki egyetért, és amit megkérdőjelezhetetlenül bizonyíthatnánk, nem létezik"
Két logikai érték van;
Valami
1 igaz
vagy
2 hamis
Ezeket "szubjektiven" értelmezni nem lehet. Fából vaskarika.
"Ugyanis objektív igazság,"
Ez most, hogy jön ide?
Értékröl volt szó!
Hogy állapítjuk meg, hogy melyik pénz az igazi, és melyik hamis? Nemrég olvastam egy olyan cikket, ami segít nekünk, hogy a hamisítványt felismerjük. Több dolgot leírtak, ami az eredeti pénz jellemzője. Ezek után könnyebben össze tudjuk hasonlítani a hamissal. Biztos nem 10 féle hamis pénzt fogunk megvizsgálni, és úgy keresni az eredetit, hanem először alaposan megvizsgáljuk az eredetit.
Valahogy így kellene tenni a vallások megvizsgálásakor is.
Az etalon a Biblia. Vizsgáljuk meg, mit tanít, és nézzük meg, melyik vallás tartja be.
Érdekes. Én 1-2 dolognak már utánanéztem, elég döbbenetes.
Senki nem tudhatja mi igaz, mi hamis. Ez szubjektív. A vallásnak csak az a célja hogy 'jó emberek' legyünk. De ki mondhatná meg nekünk mi jó, mi rossz? Ez is szubjektív. Mindenki vallása a saját erkölcsében található.
Attól még hogy a Földön a legtöbb ember keresztény, nem jelenti azt hogy Isten garantáltan létezik. Ő csak az emberek legnagyobb alkotása. Nem attól lesz valami igaz, hogy az emberek hisznek benne. A vallások nem adnak tényeket, ami alapján ki lehetne jelenteni hogy igaz. Azért mert évezredek óta létezik, miért lenne igaz? Mert az emberek azt mondják?
Ezt mindenkinek írnám!
A tények, melyeket hiányolnak sokan az orrunk előtt vannak, csak szét kell néznünk kicsit a világban!
A 2Timóteusz 3:1 ezt írja:
"Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehezen elviselhető, válságos idők lesznek. 2 Mert az emberek önmagukat szeretők lesznek, pénzszeretők, önteltek, gőgösek, káromlók, szüleik iránt engedetlenek, hálátlanok, illojálisak, 3 természetes vonzalom nélküliek, olyanok, akik nem készek semmilyen megegyezésre, rágalmazók, önuralom nélküliek, vadak, a jóságot nem szeretők, 4 árulók, keményfejűek, büszkeségtől felfuvalkodottak, inkább gyönyörszeretők, semmint Istent szeretők, 5 akiknél megvan az Isten iránti odaadásnak egy külső formája, de erejére nézve hamisnak bizonyulnak; és ezektől fordulj el."
Nagyon nyílvánvaló, hogy az emberek ilyenné váltak és ezt a Biblia már 2000 éve előre megjósolta.
A Máté 24:7,8 szerint:
"7 Mert nemzet támad nemzet ellen, és királyság királyság ellen, és lesznek élelmiszerhiányok meg földrengések egyik hely után a másikon. 8 Mindez a gyötrő fájások kezdete."
Ez talán a leginkább észrevehető. Lásd Haiti, Madeira, Fukushima stb. Ennyi természeti katasztrófa nem volt 500 év alatt sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!