Az Újsz. Ben több helyen olvassuk, hogy ne esküdjetek semmire, hanem a beszédetek legyen, igen -igen, vagy, nem -nem, ami ezen túl megy a gonosztól van, A református spresbiterek mégis esküt tesznek? Ez nem biblia ellenes?
Az esküvődön is esküt teszel...
Nem vagyok teljesen képben, de azt hiszem arra szabad esküt tenni, ami emberileg vállalható. És szerintem nem az eskü, hanem az esküdözés tilos. Bár lehet nincs igazam.
Kedves kérdező.
A törvény igazi betöltése.
Ismét hallottátok,hogy megmondatott a régieknek: Hamisan ne esküdjél, hanem teljesítsd az Úrnak tett esküidet.
Én pedig azt mondom néktek: Teljességgel ne esküdjetek: se az égre, mert az az Istennek királyi széke:
Se a földre, mert az az ő lábainak zsámolya: se Jeruzsálemre, mert a nagy Királynak városa:
Se a te fejedre esküdjél, mert egyetlen hajszálat sem tehetsz fehéré vagy feketévé:
Hanem legyen a ti beszédetek: Úgy úgy: nem nem: ami pedig ezeken felül vagyon , a gonosztól vagyon. Máté 5: 33-37
Szerintem nem kell esküt tenni.
Kedves kérdező, szerintem erre gondolsz. Jakab 5: 12: "Mindenekelőtt azonban, testvéreim, ne esküdjetek többé, ne bizony, se az égre, se a földre, se semmilyen más esküvel. Legyen a ti igenetek igen, a nemetek pedig nem, hogy ítélet alá ne kerüljetek."
Ha állandóan esküvel erősítgetjük a kijelentéseinket, az egyben képmutatásnak is tűnik. Éppen ezért mondjuk egyszerűen csak az igazságot, az igenünk legyen igen, a nemünk pedig legyen nem (Máté 5:33–37). Jakab természetesen nem azt mondja, hogy helytelen dolog esküt tenni, amikor elmondjuk az igazságot, például a bíróságon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!