A Wittmann zsidó név?
Nekem volt ilyen nevű főnököm,és nem volt zsidó. A szülei Tsz parasztok voltak.
De nincsenek olyan zsidó nevek,amik csak rájuk jellemzőek.
Nekem anyám és a rokonaim svábok. Ahol laknak,ott a többség is sváb. Sok olyan zsidót ismertem a városunkban,akiknek ugyan olyan neve volt,mint a katolikus vagy evangélikus sváboknak.
Semmi köze a zsidókhoz.
Ott van pl. Michael Wittmann, aki az SS-ben szolgált, és állítólag kilőtt vagy 2-300 járművet/páncélost/stb.
Jól hallottad, valóban kötelező volt nevet változtatniuk: 1787-ben II. József egy rendelettel kényszerítette őket erre. Akkoriban lett sok szegény zsidó "színes", pl. Weis, Gelb, Blau, Grün, Schwarz, Rot; a gazdagabbak pedig "előkelőbb" neveket tudtak felvenni, mint pl. Goldberg, Goldstein, Rosenberg stb.
Ha bővebben érdekel a téma, kerestem egy kis olvasnivalót ehhez; az első linken részletesen tárgyalják a neveket, a másodikon pedig maga a rendelet olvasható német és magyar nyelven:
Üdv. :)
Valószínűleg zsidó név.
(nem minden zsidó egyforma, ahogy a magyar sem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!