Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Wittmann zsidó név?

A Wittmann zsidó név?

Figyelt kérdés
Van egy ilyen nevű ismerősöm és elég gazdagok ezért gondolok erre. Félreértés ne essék, nincs semmi előítéletem, puszta kíváncsiság.
2012. márc. 2. 21:02
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Német név. Miért lenne minden név zsidó,és minden gazdag is zsidó?
2012. márc. 2. 21:05
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Nekem volt ilyen nevű főnököm,és nem volt zsidó. A szülei Tsz parasztok voltak.

De nincsenek olyan zsidó nevek,amik csak rájuk jellemzőek.

Nekem anyám és a rokonaim svábok. Ahol laknak,ott a többség is sváb. Sok olyan zsidót ismertem a városunkban,akiknek ugyan olyan neve volt,mint a katolikus vagy evangélikus sváboknak.

2012. márc. 2. 21:35
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez egyértelműen sváb név, és nem zsidó. Amúgy az a világ legnagyobb baromsága, h minden zsidó gazdag lenne. Igen, sok gazdag zsidó van, ahogy sok gazdag sváb is (lévén szorgalmas, kitartó nép), de bizony a többség középosztálybeli. És szegény zsidók is vannak, nem egy, nem kettő.
2012. márc. 2. 21:49
 4/9 A kérdező kommentje:
Értem. Én hallottam valami olyasmiről hogy még a habsburg uralom idején kötelezték a bevándorló zsidókat a német neveket felvételére, ezért van a legtöbb magyarországi zsidónak németes hangzású neve.
2012. márc. 2. 21:56
 5/9 delusion ***** válasza:
76%

Semmi köze a zsidókhoz.

Ott van pl. Michael Wittmann, aki az SS-ben szolgált, és állítólag kilőtt vagy 2-300 járművet/páncélost/stb.

2012. márc. 2. 21:57
 6/9 anonim ***** válasza:
97%

Jól hallottad, valóban kötelező volt nevet változtatniuk: 1787-ben II. József egy rendelettel kényszerítette őket erre. Akkoriban lett sok szegény zsidó "színes", pl. Weis, Gelb, Blau, Grün, Schwarz, Rot; a gazdagabbak pedig "előkelőbb" neveket tudtak felvenni, mint pl. Goldberg, Goldstein, Rosenberg stb.

Ha bővebben érdekel a téma, kerestem egy kis olvasnivalót ehhez; az első linken részletesen tárgyalják a neveket, a másodikon pedig maga a rendelet olvasható német és magyar nyelven:

[link]

[link]

Üdv. :)

2012. márc. 3. 10:34
 7/9 anonim ***** válasza:

Valószínűleg zsidó név.

(nem minden zsidó egyforma, ahogy a magyar sem)

2012. márc. 5. 00:31
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
A Wittmann pont jellegzetesen nem zsidó név, hanem sváb, amint azt korábban is írták már.
2012. márc. 14. 12:51
 9/9 WiVi86 válasza:
Szia. Az én lánykori nevem is ez a fent említett, nem vagyok zsidó, sváb vagyok félig.
2021. máj. 21. 15:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!