Isten szeret minket?
Kedves Kérdező!
Amikor Isten megteremtette a földünket, akkor mindent tökéletesnek teremtett (1Móz 1,31) Isten az embert is tökéletesnek teremtette, alapvetően úgy hogy egyen, igyon, tehát igen szükségletekkel együtt teremtette. A probléma ott kezdődik hogy amikor az ember beengedte Sátánt erre a világra akkor azok a dolgok amiket Isten teremtett az emberben eltorzultak. Isten szerint ugyanis a szexuális életnek a házasságban van a helye, ez az eredeti rendelkezése, tehát úgymond ez természetes volt. Aztán a bűneset után ahogy szaporodott az emberiség a bűn egyre természetesebbé vált, láthatjuk, hogy az Özönvíz idején már egy kevés kivétellel az egész föld romlott volt.
Az ember "én" központú lett, alapvetően önző, hiszen manapság ha valakinek van valamilyen testi szükséglete akkor gondolja magában hogy ki állíthatná meg hogy azt kielégítse még akkor is, ha arra a célre nem éppen tisztességes eszközök állnak a rendelkezésre és ellenkezik Isten akaratával? Bizony az ember bűnre való hajlamot örökölt Ősszüleinktől, és Sátán érve éppen az volt, hogy nem lehet ezen a földön a szeretet törvénye szerint élni. Már a bűnesetkor is elhangzott az első Messiási jövendölés, hogy el fog majd jönni Valaki, aki a kígyó fejére tapos, noha ez az élete árán fog megtörténni (1Móz 3,15)
Isten szeretete éppen abban áll hogy a mi szintünkre alacsonyodott le, testté lett, felvette a mi bűnre hajlamos emberi természetünket, és nem csak hogy tökéletes életet élt, még az életét is odaadta, hogy ezzel megnyithassa az utat a megváltás felé. Azonban ezt senkire nem kényszeríti rá. Isten dolgai érthetetlenek lehetnek eleinte az embernek, és nem is érthetünk mindent, noha nagy sok dolog világossá válhat az Ige kutatásával. És azt is állítom, hogy aki megismeri közelebből az Istent, és megérti Krisztus áldozatát, annak Isten törvénye a szívébe íródik, vágyni fog rá, és szívből mondhatja azt amit a 119. zsoltár:
"Inkább gyönyörködöm a te bizonyságaidnak útjában, mint minden gazdagságban. A te határozataidról gondolkodom, és a te ösvényeidre nézek. Gyönyörködöm a te rendeléseidben; a te beszédedről nem feledkezem el." (Zsolt 119,14-16)
A tartsuk kordában részre reagálnék:
-gondolj bele, hányszor fordul elő velünk, hogy jól behúznánk a másiknak egy beszólás miatt. . . vagy továbbmenve akár tragikus vége is lehetne, ha nem tartanánk kordában magunkat. Amit írsz, ugyanilyen.
A szexualitás Istentől van, de rajtad múlik milyen mederbe engeded. Ez a te felelőséged. Elég egyértelműen ír erről a biblia, mi az a meder, ami tiszta és mi amibe bele se menj, ki se próbáld, mert kárhozatra visz.
Egyébiránt pedig minden bűnkategóriáról le lehetne ezt írni. Mindenhol a lényeg, hogy a bűn az ajtó előtt leselkedik, de te uralkodj rajta.-ahogy írva van Káinnál.
1.móz.4.7.
Hiszen, ha jól cselekszel, emelt fővel járhatsz; ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és reád van vágyódása; de te uralkodjál rajta.
„Isten szeretete éppen abban áll, hogy a mi szintünkre alacsonyodott le, testté lett, felvette a mi bűnre hajlamos emberi természetünket.”
Ebben azt nem értem, hogy ugye Isten a saját mintájára teremtette az embert, aki ebből adódóan tökéletes. Mikor engedte be az ember a Sátánt? A bűnbeeséskor? Ahhoz, hogy Éva egyen az almából, már eleve benne kellett lennie valami hajlamnak a bűnbeeséshez. De ha tökéletes, mert ugye Isten is az, akkor miért volt benne? És Isten miért alacsonyodik le azokhoz, akik elvileg ugyan olyan tökéletesek, mint ő? Azért mert a Sátán lealacsonyította őket? De ha mindent Isten teremtett, akkor miért teremtette meg a Sátánt? Azért mert tudta, hogy bűnbe fogja vinni Ádámot és Évát? Azt a két elvileg eredendően tökéletes embert, akit szeret? Szóval a lényeg, hogy miért van a Sátán?
„Isten szerint ugyanis a szexuális életnek a házasságban van a helye, ez az eredeti rendelkezése, tehát úgymond ez természetes volt.”
És a melegek akkor mind a pokolba jutnak? Nem házasodhatnak, mégis van szexuális vágyuk, amit gyakran élnek ki, házasságon kívül, mint tudjuk. Vagy őket ezzel teszi próbára? Tagadja meg az ösztöneit, éljen jó keresztényhez való életet, házasodjon meg egy nővel. Az mindegy, hogy ettől ő boldogtalan, a lényeg hogy kiállja a próbát? Őket nem szereti Isten, hogy ilyen kemény próbát állított eléjük?
„Gondolj bele, hányszor fordul elő velünk, hogy jól behúznánk a másiknak egy beszólás miatt. . . vagy továbbmenve akár tragikus vége is lehetne, ha nem tartanánk kordában magunkat. Amit írsz, ugyanilyen.”
Én nem érzem ugyan ilyennek, mert az agresszió, teljesen más, mint az evés vagy az ivás. Az agresszió nem egy ösztön. Viszont nézz csak meg egy embert, aki hónapok óta nem szeretkezett senkivel. Félelmetes, hogy milyen frusztrált tud lenni. Vagy valaki, aki már napok óta nem evett, aztán meglát egy vekni kenyeret. Ölni tudna érte, hogy megehesse. Épp ezért gondolom, hogy az ösztönök kiélésének meggátlása szüli az agressziót. És ha Isten szemében az agresszió bűn, miért hoz egy csomó szabályt az ösztönök kiélésére? Nyilván van egy határ, amit meg kell húzni. ez pedig szerintem az, hogy ne árts senkinek. Ismerjük ezt a felszólítást sok másik vallásban is megtalálható. De mégsem így van a kereszténységben. Egy férfi és egy nő, akik nem kívánnak megházasodni, de mégis élnek szexuális életet, és még szeretik is egymást, bűnt követnek el. De hát nem ártanak senkinek. Egy házasságon belül ahol a felek mindvégig jó keresztényi életet éltek, de az évek folyamán egy kicsit elhidegültek egymástól (tudjuk, hogy van ilyen), elkezdik bántani egymást. Nem válnak el, mert az megvetendő, ezért együtt maradnak és megkeserítik egymás életét és a gyerekeikét is. Ártanak egy csomó embernek. De nem követnek el bűnt?
A másik, amit nem értek, hogy ugye az első bűnbeesés akkor volt, amikor Ádám és Éva evett az almából, de később az első bűnt annak tudják be, amikor Káin megöli Ábelt. Melyik volt az első bűn? Vagy több kategóriája is van a bűnnek?
Szia! Reagálnék a felvetett kérdéseidre.
"Ebben azt nem értem, hogy ugye Isten a saját mintájára teremtette az embert, aki ebből adódóan tökéletes. Mikor engedte be az ember a Sátánt? A bűnbeeséskor?"
Igen a bűnbeeséskor.
"Ahhoz, hogy Éva egyen az almából, már eleve benne kellett lennie valami hajlamnak a bűnbeeséshez. De ha tökéletes, mert ugye Isten is az, akkor miért volt benne?"
A tökéletesség nem egyenlő az előre beprogramozott engedelmességgel. Isten bűntelenül teremtette meg az embert, de azzal a felelősséggel hogy szabadon választhat az engedelmesség és az engedetlenség közt. Számomra is sokkal szimpatikusabb az, hogy nem azért szolgálok Istennek mert eleve így vagyok beprogramozva hanem azért, mert én tudatosan Isten mellett döntöttem magamtól.
"De ha mindent Isten teremtett, akkor miért teremtette meg a Sátánt? Azért mert tudta, hogy bűnbe fogja vinni Ádámot és Évát? Azt a két elvileg eredendően tökéletes embert, akit szeret? Szóval a lényeg, hogy miért van a Sátán?"
Sátán sem volt mindig Sátán. Lásd ezzel kapcsolatban az (Ez 28,12-19) Hogy ebből az angyalfejedelemből hogyan lett Sátán, az számunkra is érthetetlen, mert ő már aztán csak tudta, hogy mennyire függ Istentől, ezért teljesen érthetetlen, hogy miért fordult szembe Istennel. Nincs alapja tehát annak a felvetésnek hogy Sátánt azért teremtette volna meg Isten hogy bűnbe vigye Ádámot és Évát, nem Isten akarata volt az.
"És a melegek akkor mind a pokolba jutnak? Nem házasodhatnak, mégis van szexuális vágyuk, amit gyakran élnek ki, házasságon kívül, mint tudjuk. Vagy őket ezzel teszi próbára? Tagadja meg az ösztöneit, éljen jó keresztényhez való életet, házasodjon meg egy nővel. Az mindegy, hogy ettől ő boldogtalan, a lényeg hogy kiállja a próbát? Őket nem szereti Isten, hogy ilyen kemény próbát állított eléjük?"
Először is a Biblia szerint nem létezik olyan értelemben vett pokol, amely a köztudatban él. Kárhozat van, ami egyenlő a végleges megsemmisüléssel (Lásd Zsolt 37,20) A homoszexualitás Isten törvényével ellentétes, mivel Isten fértit és nőt teremtett. Alapvetően minden embernek küzdeni kell a természetével, mivel jelen állapotban mindenki alkalmas az örök életre. Isten országába ugyanis csak olyan emberek fognak bejutni akik szembefordultak a bűneikkel és megtisztultak Krisztus megváltó vérében.
A lehető legrosszabb dolog mentegetni a bűnt, és semmilyen bűn sem lehet kifogás az elveszésre. Isten ugyanis senki életében nem enged meg olyan megpróbáltatást amit ne tudna elszenvedni. (1Kor 10,13) Arról nem is beszélve hogy Isten testté lett és "megkísértetett mindenekben".(Zsid 4,15) Jézus tudott győzni a bűn felett, ezért kell az Ő segítségért kérni, hogy ahogyan Ő győzött úgy tudjunk győzni mi is. Ami drága Megváltónk ígéretet tett: "A ki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe űljön velem, a mint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében." (Jel 3,21)
Aki gyengének érzi magát, és szabadulni akar a bűneiből az nézzen a könyörületes Jézusra aki "fájdalmak férfia és betegség ismerője" (Ésa 53,3) volt. Van szabadulás a bűnből, de ez attól is függ hogy az ember akar-e szabadulni és mennyire kéri Jézus Krisztus segítségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!