Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Érvényes-e Isten törvénye a...

Érvényes-e Isten törvénye a Krisztusban hitre jutottak esetében?

Figyelt kérdés

Sok kereszténytől hallottam már, hogy mivel Krisztus betöltötte az Isten törvényét, nekünk ezért már nem kell, vagy hogy a törvényt Krisztus felszegezte a keresztfára, ezért hatálytalanította.

Viszont úgy néz ki, hogy a hit engedelmességéből a megigazulás útja éppen a törvény szerinti igazságos, Istennek tetsző cselekedetek, mint gyümölcs, a törvény érvényre jutása, csak nem külső kényszer gyanánt, hanem a szívbe írottan. Azokra pedig akik törvényszegők maradnak, az írás kárhoztató ítéletet mond. (nem öröklik Krisztus és Isten országát)

Mi hát az igazság az Írásokban és az apostoli tanításban?

2012. febr. 24. 12:00
 1/8 anonim ***** válasza:
21%
annyira érthetetlen a nyelvezeted mintha egy jogi törvénykönyvet olvasnék. A probléma itt annyi hogy ezt rajtatok kívül senki sem érti
2012. febr. 24. 12:44
 2/8 anonim ***** válasza:

Máté 5.17.

Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik.

Szerintem Jézus csak akkor nem tartotta be a törvényt amikor azzal rosszat tett volna, pl. a szombati gyógyítás.

2012. febr. 24. 13:42
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

"És arról tudjuk meg, hogy megismertük őt, ha az ő parancsolatait megtartjuk. Aki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság. Aki pedig megtartja az ő beszédét, abban valósággal teljessé lett az Isten szeretete. Erről tudjuk meg, hogy ő benne vagyunk; Aki azt mondja, hogy ő benne marad, annak úgy kell járnia, amint ő járt." 1 Ján 2:3-6

Figyeld meg a sorrendet:

1. Megismerjük Őt.

2. Megtartjuk a parancsolatait.

3. Megtudjuk, hogy megismertük Őt.

Az elsőnek lesz a közvetlen következménye a második! És honnan tudhatom, hogy az első teljesült? A másodikból, hogy képes vagyok megtartani a beszédeit - és ez a bizonyítéka az elsőnek! A vallásosság ennek pont fordítottja, meg akarják tartani Isten parancsolatait, hogy megismerhessék őt, de ez így nem megy. Ha megismertem Őt, akkor vagyok képes betölteni én is a törvényét, egyébként csak vallásos színészkedés lesz minden erőlködése az embernek.

"Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte. Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanubizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az ígében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint temagadat. A szeretet nem illeti gonosszal a felebarátot. Annakokáért a törvénynek betöltése a szeretet." Róm 13:8-10

Üdv.

2012. febr. 24. 13:44
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Vannak, akik azért tartják idejétmúltnak az Isten parancsolataihoz való ragaszkodást, mert úgy gondolják, hogy a Megváltó Krisztus eljövetele után, az Újszövetségben már csak annak a lelki lényege, a szeretet egyetlen parancsolata az, ami az érvényes keresztény erkölcsi törvény. Az utolsó vacsorán azt mondta Jézus tanítványainak: "Új parancsolatot adok néktek, hogy egymást szeressétek; amint én szerettelek titeket, úgy szeressétek ti is egymást" (János 13:34).

Ez a kijelentés azonban nem az Isten törvényének érvénytelenítése kívánt lenni! Jézus csupán arra utalt, hogy az ő élete és tanításai hatalmas fényt árasztottak a törvény által megkívánt szeretet mibenlétére. Így a szeretet régi parancsolata valóban mintegy "új parancsolattá" lett. Szintén Jézus mondta ugyanis, mégpedig a búcsúbeszédei között: "Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok" (János 14:15).

Nevezetes misszióparancsában is így szólt: "Elmenvén széles e világra, tegyetek tanítvánnyá minden népet...és tanítsátok őket, hogy mindazt megtartsák, amit én parancsoltam néktek" (Máté 28:19–20).

Jézus tehát amellett, hogy hangsúlyozta, hogy a törvény betöltése a szeretet, fenntartotta a "parancsolatok" érvényét, fontosnak tartotta az isten törvénye minden egyes rendelkezésének a tanítását és megtartását.

Hasonlóképpen tett tanúságot Pál apostol is:

"A parancsolat vége (vagy célja – az itt található eredeti görög szó alkalmasabb fordítása szerint) pedig a tiszta szívből, jó lelkiismeretből és igaz hitből való szeretet" (I. Timótheus 1:5).

Ugyanakkor szól arról is, hogy "a törvény szent és igaz és jó", és hivatkozik a saját tapasztalatára is ezzel kapcsolatban: "A bűnt nem ismertem, hanem csak a törvény által, mert a kívánságról sem tudtam volna, ha a törvény nem mondaná: Ne kívánjad!" (Róma 7:12,7). Vagyis a törvény nélkül nem tudnánk, mi a bűn, és következésképp szabadulni sem kívánnánk belőle.

A Biblia szerint az igaz megtérés és istentisztelet abban mutatkozik meg, és azon mérhető le, ha valaki – Krisztus ereje által – megtartja az Isten törvényét. "Aki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság" (I. János 2:4).

A megtéréskor az ember értelme, szíve, lelke összhangba kerül az erkölcsi törvénnyel, és felismerve a maga bűnnel fertőzöttségét és erőtelenségét, szövetséget köt Istennel, segítségül hívja őt annak érdekében, hogy e szerint a törvény szerint tudjon cselekedni is.

"Mert nem azok igazak Isten előtt, akik a törvényt hallgatják, hanem azok fognak megigazulni, akik a törvényt betöltik" (Róma 2:13).

Azt az élethossziglan tartó folyamatot, melynek során az ember immár nemcsak a szívében, hanem cselekedetei szintjén és jellemében is összhangba kerül Isten törvényével, megszentelődésnek nevezi a Biblia. Ezáltal készül el, válik alkalmassá az ember Isten országára, hogy örököse legyen annak az újjáteremtett földnek, ahol "igazság lakozik" (II. Péter 3:13).

Üdv. Péter

2012. febr. 24. 18:03
 5/8 anonim ***** válasza:

Róma levél:3:31

A törvényt tehát hiábavalóvá tesszük-é a hit által? Távol legyen! Sőt inkább a törvényt megerősítjük.

2012. febr. 24. 21:25
 6/8 anonim ***** válasza:

"A Biblia szerint az igaz megtérés és istentisztelet abban mutatkozik meg, és azon mérhető le, ha valaki – Krisztus ereje által – megtartja az Isten törvényét. "

Csak tájékoztatok mindenkit, hogy ez a mondat egy adventista szórólapról való, és Péter is anélkül közli, hogy értené a lényegét.

A testi zsidóság egyetlen egész törvényt kapott, amelyet Jézus fára szegezett (vö. Ef 2:15)

Az újszövetségben Krisztus törvényét kell betöltenünk, de ez nem azonos a Mózes törvényével, hanem Isten, Jézus és az apostolok által kiadott utasításokkal, melyeket az újszövetségi gyülekezetnek adtak.

Az adventisták Isten törvénye alatt a tízparancsolatot értik /helytelenül!!!), ugyanis ha érvényes a 10 parancsolat, akkor az egész törvény (Mózes törvénye) érvényes, amihez hozzátartozott a 10+600 egyszerre és együtt, és így volt egész törvény.

Ha pedig érvényes Mózes törvénye, akkor csakis annak hiánytalan megtartása által üdvözülhetünk, mivel kiestünk a kegyelemből.

2012. máj. 6. 13:27
 7/8 anonim ***** válasza:

"Az adventisták Isten törvénye alatt a tízparancsolatot értik /helytelenül!!!"

Ne bonyolítsuk túl, a tízparancsolat Istentől jött, tehát Isten törvénye. Emellett Isten törvénye minden amit Jézus hirdetett. (nem vagyok adventista)

2012. máj. 9. 12:57
 8/8 anonim ***** válasza:

"A Biblia szerint az igaz megtérés és istentisztelet abban mutatkozik meg, és azon mérhető le, ha valaki – Krisztus ereje által – megtartja az Isten törvényét. "

Itt az adventisták Isten törvénye alatt a tízparancsolatot értik.

Adventista táblázatokban az Isten törvényét (tízparancsolat) szembe állítják Mózes törvényével (ceremoniális törvények).

Ha nem ismered az adventista tanítást, talán nem kellene véleményt mondanod róla.

2012. máj. 9. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!