Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A meditáció ellenes a kereszté...

A meditáció ellenes a kereszténységgel?

Figyelt kérdés

2012. febr. 19. 02:11
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
Kiegészítésként még annyit mondanék hogy a próféták sem voltak tökéletes emberek, Mózes sem, de mint tudjuk pont azért nem mehetett be Kánaán földjére mert vétkezett Isten ellen, ettől függetlenül azonban hívő ember volt, és a prófétákra egyébként sem volt jellemző az engedetlenség annyira mint a népre, akikhez Isten a prófétákon keresztül szólt
2012. febr. 19. 20:50
 12/28 anonim ***** válasza:
47%
szia! Nem az, én is meditálok. A meditáció remek módszer és az a fajta imádkozás ami igazán szoros kapcsolatot eredményez Istennel, tulajdonképpen egy fajta meditáció. Sajnos a keresztények többsége nem tudja, nem érti mi ez, azt hiszi, valami buddhista gyakorlat és élből elítéli. de ez az ő bajuk. Meditálj nyugodtan.
2012. febr. 19. 21:47
 13/28 anonim ***** válasza:

20:42

"Márpedig a meditáció minden szempontból ellenséges Isten törvényével."

Minden szempontból?:-) A lelki béke,nyugalom átélése ellenséges Isten törvényeivel?:-) de hát pont ez vezet a szeretethez! mert akiben béke van,az nem lesz erőszakos,nem veszi el a másét,mert nem lesz rá szüksége,stb...Az egy sajnálatos dolog,hogy a keresztény egyháznak az esetek nagy részében nem érdeke,hogy a hívők rugalmasabbak legyenek,elhintik a félelmet a hívekben,hogy a meditáció az ördög praktikája,mert az a céljuk,hogy csak az ő tanításaikhoz ragaszkodjanak.(Máskülönben kicsúszhat a hívek feletti irányítás a kezükből)Közben pedig pont a félelem az,ami távol tartja az embert Istentől.

21:47-es válaszolóval egyetértek.

Na mindegy,látom,nem érted,hogy mit akartam kihozni az egészből,de nem is akarlak meggyőzni.

13:54

2012. febr. 20. 08:33
 14/28 anonim ***** válasza:

A belső ima hasonló a meditációhoz és ez egy keresztény dolog, de ez nem ugyanaz mint a meditáció. A belső imát végző személy Istenre figyel és Isten előtt elcsendesedik, Istenre vár és ez egy jó dolog. Avilai Szent Teréz és Keresztes Szent János a két fő misztikus akik erről sokat írtak. Ajnálom még Anthony de Mello könyveit is.

A rossz meditáció pedig az amikor az ember valamilyen csodát vagy misztikus élményt próbál kierőszakolni a saját erejéből és erőlködésével. Ezzel utat lehet nyitni a gonosz lelkeknek.

2012. febr. 20. 13:58
 15/28 anonim ***** válasza:
08:33
2012. febr. 20. 21:25
 16/28 anonim ***** válasza:

08:33:

Úgy gondolom hogy röviden, viszont elég világosan leírtam hogy a meditáció milyen szempontból ellentétes Isten törvényével. Hogy ezt valamiért nem értetted meg, arról én nem tehetek, nem írom le mégegyszer ugyanazt. Javaslom olvasd át mégegyszer amiket írtam, illetve vedd a kezedbe a Bibliát, meg fogod találni a választ. Minden jót!

2012. febr. 20. 21:32
 17/28 anonim ***** válasza:

a 08:33-as válaszolónak:

Már kitárgyaltuk hogy a meditációnak, mint önmegváló vallási gyakorlatnak köze sincs a Kereszténységhez, mivel a Kereszténység lelki békéje a Jézus Krisztusba vetett hiten alapul. A Keresztény egyébként is annyit jelent hogy "Krisztus követő" tehát aki Krisztust követi az azt teszi amit Jézus Krisztus tanított. Egyébként is a Kereszténységben a léleknek mint már említve volt nincs amolyan spirituális jelentése mint a keleti vallásokban, már csak ezért is értelmetlen olyan értelemben lelki békéről beszélni amit a keleti vallások tanítanak. Nem beszélve arról, hogy Isten megtiltotta hogy más vallások tanításait behozzuk a Kereszténységbe. Ezen nincs mit félreérteni, az Ősegyházban sem gyakorolták az ilyen keleti vallásokat, egy apostoli levél sem buzdít rá, ellenben az idegen vallási szokásoktól tiltanak. Ha érdekel a téma, akkor olvasd el a Bibliát, oda minden le van írva

2012. febr. 20. 21:53
 18/28 anonim ***** válasza:
58%

"a meditációnak, mint önmegváló vallási gyakorlatnak köze sincs a Kereszténységhez"

Igen, de a meditacio onmagaban nem vallasi, hanem szellemi gyakorlat. Az, hogy bizonyos vallasokban kardinalis jelentosegu, az egy dolog, de ettol nem valik elvetendove, mert onmagaban nincsen vallasi tartalma.

[link]

"Számos nagy vallásban gyakorolnak rituális meditációt, míg az előbbi meditáció nem jelent szükségképpen vallásos tevékenységet."

2012. febr. 21. 06:24
 19/28 anonim ***** válasza:

Üdv!

"Igen, de a meditacio onmagaban nem vallasi, hanem szellemi gyakorlat. Az, hogy bizonyos vallasokban kardinalis jelentosegu, az egy dolog, de ettol nem valik elvetendove, mert onmagaban nincsen vallasi tartalma."

Az pedig megint egy másik dolog hogy a "lelki béke" alatt, amelyet egyesek szerint a meditáció nyőjt a lélek elspiritualizálódott jelentését, értik amely a pogány, újplatonista hatásokra került bele a Kereszténységbe. Istennel járni annyit jelent mint mindenben Istent követni. Olvasd el Noé, vagy Mózes történetét. Márpedig ha Isten megadta nekünk a biztos alapot ahhoz, hogy hogyan találjunk békére, akkor azt is kell követni. A meditáció egy emberi találmány, amely emberek alkotta módon vezet el a "békéhez". Isten népének nincs szüksége ilyen dolgokra, ugyanis nekik az Úr a kősziklájuk (Zsolt 18,32)

"Számos nagy vallásban gyakorolnak rituális meditációt, míg az előbbi meditáció nem jelent szükségképpen vallásos tevékenységet."

Tivábbra sem értem hogy ez hogy jön ide...Hogyan is szól Mikeás próféciája? "És a Jákóbnak maradéka olyan lészen a sok nép között, mint az Úrtól való harmat, mint a zápor a fűnek, mely nem emberben reménykedik, és nem bízik embernek fiaiban." (Mik 5,7) Akkor miért is akarod azt mondani hogy a Kereszténységnek köze ven a meditációhoz amely köztudottan emberi találmány? Ha valaki meditálni akar, akkor meditáljon de ne hozzon be a Kereszténységbe pogány vallási, illetve világi tanításokat! Erre Pál is felhívja a figyelmet (Kol 2,8)

Továbbá azoknak, akik azt gondolják hogy egy Kereszténynek szüksége van arra hogy ilyen módon találja meg a lelki békéjét figyelmébe ajánlom Krisztus önvallomását:

"Jőjjetek én hozzám mindnyájan, a kik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek." (Mt 11,28-29)

Talán titok egyesek előtt, de a Kereszténységben Krisztus egyelő a lelki békével.

2012. febr. 21. 10:12
 20/28 anonim ***** válasza:
44%

"A meditáció egy emberi találmány, amely emberek alkotta módon vezet el a "békéhez". Isten népének nincs szüksége ilyen dolgokra, ugyanis nekik az Úr a kősziklájuk"

Mint mondtam, ez egy szellemi gyakorlat. A meditacioval nem lelki beke, hanem szellemi beke erheto el. Vagyis ez nem mas, mint a gondolatok tudatos iranyitasa egy adott cel iranyaba. Ha valaki mondjuk a buntudattol akarna vele szabadulni, akkor nyilvan nem keresztenyi magatartas, de ez csak egy resze annak, amit a meditacioval torekedni lehet.

Mint emlitettem, meditacios gyakorlatokkal el lehet erni a figyelemosszpontositast, hatekonyabb fajdalomturest, eredmenyesebb tanulast. Ez egy gyakorlat, onmagaban semmi koze a lelek mibenletehez.

"Akkor miért is akarod azt mondani hogy a Kereszténységnek köze ven a meditációhoz amely köztudottan emberi találmány? Ha valaki meditálni akar, akkor meditáljon de ne hozzon be a Kereszténységbe pogány vallási, illetve világi tanításokat!"

En ilyet nem allitottam, Te jossz folyton azzal, hogy mi ezt allitjuk. Kulonbseg van "szukseges" es "nem karos" fogalmak kozott. Senki nem mondja, hogy szukseges a keresztenyseghez a meditacio, hanem azt, hogy nem szuksegszeruen elitelendo, mert onmagaban ugyanolyan gyakorlat, mint mondjuk a sport.

De ha mar itt tartunk, a meditacio igen is hasznalhato kereszteny vallas gyakorlasara is, pontosabban annak egyik valtozata. A meditacio egy atfogo elnevezes, ugyanugy jelen van a keresztenysegben is, mint a keleti valllasokban, ahogyan peldaul az ima vagy a bojt gyakorlasa is.

[link]

2012. febr. 21. 13:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!