Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztények, ti betartjátok...

Keresztények, ti betartjátok a Bibliában leírt étkezési szokásokat?

Figyelt kérdés
2012. febr. 10. 20:14
1 2
 11/16 Elsa ***** válasza:
50%

Kedves Kérdező,

én nagyon szeretném tudni, miért kérdezed. Valami konkrétum miatt?

Másrészt: az a bizonyos, fentebb említett apostol Péter volt. Az Úr háromszor is szólt hozzá ezzel kapcsolatban, s azt mondta neki: "Amit én megtisztítottam, azt te ne mondd tisztátalannak!" Azaz:

bármit (!!!) megehetünk - kivéve a vért. (Ezt egy másik igehelyen találod.)

A vérben van az élet, minden élőlény vére hordozza annak lelkét, ill. a lelkére jellemző tulajdonságokat is.

Ezért is fontos például az Úrvacsora, ahol Jézus vérével = Jézus életével, az Úr természetével (is) van közösségünk. Ez a tutti ! :)))

Az Úr áldjon meg téged !

2012. febr. 13. 15:09
 12/16 anonim ***** válasza:
69%

Kedves Elsa!

Ajánlom figyelmedbe az Apostolok Cselekedetei 10. rész-t figyelmesen elolvasni, akár többszőr.

Ez a rész arról szól, hogy lejárt a három és fél év, az apostolok innentől kezdve nem csak a zsidóknak prédikáltak. A pogányokat ne nevezze Péter tisztátalannak, mikor az Úr tisztának nevezi.

Látni is, hogy Péter sem vette szó szerint, ugyanis utánna ez történt:

"A mint pedig Péter magában tünődék, mi lehet az a látás.." Tudta, hogy látomása volt, és nem egy szó szerinti kijelentés. És emberek jöttek hozzá. Kornélius százados küldette hozzá őket. Kornélius római volt és nem zsidó.

És Péter elmenvén hozzá, talált több embert ott nála. Ezt mondta Péter, melynél te magad is rájöhetnél, hogy mi a látomás értelme:

"És monda nékik: Ti tudjátok, hogy tilalmas zsidó embernek más nemzetbelivel barátkozni, vagy hozzámenni; de nékem az Isten megmutatá, hogy senkit se mondjak közönséges, vagy tisztátalan embernek:"

Olvasgasd továbbra is a Bibliát, és jó tanulmányozást a továbbiakban, de ezt most félreértetted.

2012. febr. 13. 16:07
 13/16 anonim ***** válasza:
#4-gyel egyetértek. Nem olyan fontos, ami bemegy. Hanem, ami kijön. A SZÓ. A lelki dolgok fontosabbak. A vérrel nem tudom mi a helyzet. Eddig nyugodt szívvel ettem véres hurkát, nem is gondoltam rá, hogy bárhol is meg van írva, hogy tartózkodni kéne. Vagyis inkább arra, hogy "rám is vonatkozik". (Nem vagyok zsidó, és nem is tudom az egyes ételekről kóser-e vagy sem. )
2012. febr. 15. 15:17
 14/16 anonim ***** válasza:
8%

A Mózes I.könyve 9.rész 3.-5. azt mondja, hogy minden mozgó

állatot a vére nélkül. A Törvény szintén kihangsúlyozza a vér evésének a tilalmát Mózes III. könyve 7.rész 26.,27.

A keresztények részére a Cselekedetek 15.rész 29.. A "tar-

tózkodjatok" kifejezés nemcsak az evésre, hanem az orvosi

célra való felhasználást is magába foglalja /transzfúzió/.

Ezeket az intelmeket akármelyik Bibliában megtalálhatod,

akármi is a könyv címe, vagy neve. /Szentiratok újvilág-

fordítása/

2012. febr. 15. 17:20
 15/16 anonim ***** válasza:
Mivel a Biblia korában nem volt vérátömlesztés nyilván nem is tiltották meg. Most, hogy olvasom az apcselt egyre nyílvánvalóbb, hogy a véres hurkát kerülni kell. Iga én nem is szeretem.
2012. febr. 16. 14:58
 16/16 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Isten nem véletlenül adta a Szentírásban leírt étkezési tanácsokat. Én hiszem, hogy ezekkel jót akart nekünk. Nézd meg pl. a teremtés könyvét, hogy mit adott Isten az első emberpárnak eledelül: "És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül." (1Móz 1,19)

maghozó füvek = gabona félék

Ezek az Isten által elrendelt alapvetően nekünk való élelmiszerek.

Majd pedig közvetlenül az özönvíz után: "Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelül; a mint a zöld füvet, nektek adtam mindazokat. Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek. (1Móz 9,3-4)

zöld füvek = zöldségfélék

Itt már Isten megengedte a hús fogyasztását, mivel az özönvíz után minden növényzet elpusztult + hozzájött mint gyógyszer a zöldségfélék fogyasztása.

A vért viszont határozottan tiltja!

Később Izrael népének adott törvényekben viszont konkrétan kirészletezi, hogy mely állatok ehetők, és melyek nem: 3Móz 11,1-31

Pl nem ehetők: disznó, sündisznó, nyúl, teve, hörcsög, egér, gyík, csiga, holló, strucc, bagoly, a "tengeri herkentyűk" (kagyló, rák stb.) stb.

A vízi élőlények közül pl. csak azok ehetők, amelyeknek uszonya és pikkelye van.

Tehát az ember számára legalkalmasabb táplálék:

1. gabonafélék

2. gyümölcsök

3. zöldségfélék

Ha más élelem nem adódik, akkor lehet húst enni, de csak az u.n. tiszta állatokét.

Ezek kifejezetten egészségügyi rendelkezések, és a mi javunkat szolgálják.

Ma, amikor a vizeink, a termőföld, és a bennük termesztett növények egyre szennyezettebbek, egyre nagyobb jelentősége van az Isten által elrendelt eredeti étrendnek, mivel sajnos az állatok húsában hatványozottan felszaporodnak a méreganyagok, a tartásuk során elfogyasztott gyógyszerek stb. + hozzájön az egészségtelen, mozgáshiányos, stresszes életmódunk, megspékelve egy csomó káros környezeti hatással.

Egyébként láttam videót az u.n. kóser-vágásról. Iszonyú szenvedésen mennek keresztül az állatok, mire élve kifolyatják a vérüket. Valamint sok kívánnivalót hagynak maguk után a mai kegyetlen állattartási körülmények is.

(utóbbiakról link: [link] )

A konkrét kérdésedre a válaszom: a fentiek alapján igyekszem betartani a Bibliában leírt étkezési szokásokat, vagyis lakto-ovo vegetáriánus étrendet követek, és eddig elmondhatom, javult az egészségi állapotom, és az orvost is nagyon ritkán látom. :)

2012. ápr. 8. 00:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!