Miért tagadják Isten nevét?
Itt sok helyen olvastam, hogy írtátok, hogy a Jehova név értelmetlen, mert csak Jehova tanúi használják. Utána néztem a szent írásban, és feketén fehéren ott áll, hogy Jehova:
"Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön."
"Vitéz harczos az Úr; az ő neve Jehova."
29-es, megzavartál, igenis egyességét! jól emlékeztem, így tanultam:
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, menynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, ő egy Fiában, a mi Urunkban, ki fogantaték Szentlélektől, születék Szűz Máriától, kínoztatték Poncius Pilátus alatt, megfeszítteték, meghala és eltemetteték; szála alá poklokra, harmadnapon feltámada; fölméne a menynyekbe, ül a mindenható Atya Istennek jobja felől; onnan lészen eljövendő ítélni eleveneket és holtakat. Hiszek Szentlélekben; egy katolikus keresztény Anyaszentegyházat, szenteknek EGYESSÉGÉT, bűnöknek bocsánatát, testnek föltámadását és az örök életet. Ámen.
Így van leírva a régebbi imakönyvekben, például a Szent vagy Uram, BP 1938, amit jóváhagyot az esztegomi cenzor is: Nihil obstat Dr. Franciscus Ibrányi censor dioecesanus Strigonii die 20. januarii 1936.
De hasonlóan a református Énekeskönyv (BP 1971) is egy kis eltérésel a végén: ... Hiszek Szentlélekben. Hiszek egy közönséges keresztyén anyaszentegyházat; hiszem a szentek egyességét, bűneinknek bocsánatját, testünknek feltámadását és az örök életet. Ámen.
A Bibliában pedig nem található semilyen "hittvallás". A hittvallást az I Niceai zsinaton szövegezték meg és fogadták el, az I. Konstantinápolyi zsinaton kibővítették. Ezért van két formája. A konstantinápolyi
bővített formában a szenteket nem említi: Credo... Et unam Sanctam catholikam et apostilicam Ecclesiam. Confiteor unum baptisma in remissionem peccatorum; et exspecto ressurectionem mortuorum, et vitam venturi saeculi. Amen. (Hiszek egy szent katolikus és apostoli Anyaszentegyházat. Vallok egy keresztséget bűnöknek bocsánatára. Várom a holtaknak feltámadását és az örök életet. Amen.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!