Miért tagadják Isten nevét?
Itt sok helyen olvastam, hogy írtátok, hogy a Jehova név értelmetlen, mert csak Jehova tanúi használják. Utána néztem a szent írásban, és feketén fehéren ott áll, hogy Jehova:
"Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön."
"Vitéz harczos az Úr; az ő neve Jehova."
Tudtam, hogy lepontoznak, pedig csak arra akartam utalni, hogy az Allah sem egy név, hanem Isten jelentésű szó,ugyan az ami az Eloah, csak arab kiejtésel. Közös tőről fakadtak az Él-ról. (vajon nincs ehez köze a magyar él...élet szónak?)
Egyébkén ki miben hisz, abban boldogul. Nem a szó külső formája a fontos, hanem a gondolat amit kifejez.
Jehova Tanújaként nagyon sok emberrel beszélgettem már ezzel a témával kapcsolatban.Vannak akik arra hivatkoznak hogy nem tudják hogy pontosan hogyan kell kiejteni ezért nem tartják fontosnak hogy használják.Vajon ez feljogosít minket arra hogy ne is használjuk Isten nevét?Bár Jézus nevének sem tudjuk a pontos kiejtését mivel lehet hogy annak idején Jésuának vagy Jehosuának ejtették.Ez mégsem riassza vissza az embereket világszerte hogy használják Jézus nevének különféle változatait a saját nyelvükön megszokott kiejtéssel.
Egy másik ok egy régi zsidó hagyománnyal függ össze.Egy bibliaverse alapoztak a 2Mózes 20:7:"Jehovának, a te Istenednek a nevét méltatlan módon ajkadra ne vedd, mert Jehova nem hagyja büntetlenül azt, aki az ő nevét méltatlan módon felveszi"Ez törvény megtiltja hogy helytelenül(káromkodás,átkozódás)használják de nem tiltja a tiszteletteljes használatát.
A Károlival jöttök, sokszor:
Zsoltárok83,19. "Hogy megtudják, hogy te, a kinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön."
A Káldiban ez van:
"És ismerjék meg, hogy Úr a te neved, te vagy egyedűl Fölséges az egész földön."
Revideált, protestáns Bibliában:
"Tudják meg, hogy egyedül te vagy az, akinek ÚR a neve, aki felséges az egész földön!"
King James: " That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth."
Luther: "So werden sie erkennen, daß du allein HERR heißest und der Höchste bist in aller Welt." Azaz ÚR.
Akkor ki tévedett?
Az óhéberben ez állt: יְהֹוָה Strong száma: 3068
Azaz JHVH.
A Károliban ez is benne van: IJán5,7. "Mert hárman vannak, a kik bizonyságot tesznek a mennyben, az Atya, az Íge és a Szent Lélek: és ez a három egy."
Ez milyen? Ja, ez félreírás....értem. A zsoltárok könyvének fordításakor Károli pontosan tudta, hogy Jehovának kell ejteni? Ember, még a zsidók sem tudják. Ahonnan Károli fordította ott ez állt: יְהֹוָה
Ti hamis tényeket közöltök, ebben mindenképpen.
Számos forditást megemlitettél, voltak olyanok ahol használták a Jehova nevet, volt olyan hol a JHVH tetragrammot van olyan hol Jahve szerepel.Különböző nyelven különböző módon ejtik ki, de a lényeg az hogy Istennek van személyes neve ezt Ő maga jelentette ki a Bibliában amit nem lehet cáfolni.
A Háromság tantételbe ne menj bele mert nem tudod megmagyarázni hiszen nincs értelme. A János 17:11 és 21-böl kiderül hogy Isten és Jézus nem egyek mivel arra buzditotta tanitványait hogy ők is legyenek egyek egymással.Akkor ez most hogy is van?A tanitványok egy testé váltak?
Vagy Jézus mikor imádkozott az Atyához akkor saját magához imádkozott?Gondold át hogy ki tanit hamisat!!!!!!!!
JHVH. A helyes kiejtést egyetlen ember tudta, a tabernákulum legfőbb papja. A tetragramma helyes kiejtésének tudója a minden tudás kulcsát birtokolja (Paul Forster Case - Introdiction to the Study of the Tarot, Booksplendom 2008).
Ha a betűk szerint megyünk:
-JOD = jelentése kéz, teremtés, realizáció, exekutíva.
A keresztények, Perzsák, Mexikóiak, Indusok Isten szimbóluma. Zohár szerint a legfőbb istenség, Eliphas Levi szerint Mózes botjának megtestesülése. A francia Papus szerint minden lét aktív princípuma.
A JOD a lélek, Ruach,**, Pneuma, Puruša (Ind.) vagyis az ember legbelsőbb lényege, az egó, az életadó lélek.
- HE = a héber jel alakjából ablak, nyílás, a fényt és levegőt engedi be a házba, de a kilátást is biztosítja. Mozgás kívülről befelé - involúció, ugyanakkor belülről kifelé - evolúció. Kabalisták szerint a HE betű az Anya, a teremtés helye. Szintén a paszív egyetemes princípum, a nemlét jele, vagyis Prakriti Pramáti a hinduk szerint.
- VAV = szög, horog, kampó. A megerősítés, egyesítés, egybekelés, ragasztás, összekötés, összeakasztás, szuszpenzió jele. A tetragramma vitális eleme ami egyesíti a JOD és a HE-t. Az összekötő vonala az eszencia (Puruša) és a szubsztancia (Prakriti)vagyis mozgásal és erővel. Papus szerint az univerzális hatalom, paszív-aktív teremtő erő szimbóluma.
- HE (második) = a végső HE a forma, ami magában kombinálja az esenciát a szubsztanciát és aktivitást. A második HE a tetragrammában a legnagyobb titok. Ide a szó nem elég, csak meditálni lehet róla. A második lehetőség. Ha az első a beeresztés, a második a kilátás, fejlődés, evolúció. Átmenet egy ciklusból a másikba. Papus szerint a búzaszem és a kalász ami lesz belőle.
- Az okultista táblázat:
JOD HE VAV HE
szellem lélek asztrális test fizikai test
prototipus alkotás alak anyag
tűz víz levegő föld
oroszlán sas ember bika
oroszlán skorpió vízöntő bika
- a héber számok: JOD 10, VAV 6, HE 5
- a Pythagorasi egyenlet:
4=1+2+3+4=10
10=1+0=1
7=1+2+3+4+5+6+7=28
28=2+8=10
10=1+0=1
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10=55
55=5+5=10
10=1+0=1
- Pythagoraszi tetraktisz: Isten nevének 72 ereje
ha J=10 H=5 V= 6 akkor
J = 10
HJ = 5+10= 15
VHJ = 6+5+10= 21
HVHJ = 5+6+5+10=26
10+15+21+26=72
vagyis isten neve 72
Mennyivel egyszerűbb a JT féle magyarázat nemde?
** A védjegy jogtulajdonosa nem járult hozzá a szó használatához.
>Előző, hogy is van a "hittvallásban"? "... hiszem a >szentek egyességét..."
"Hiszek Szentlélekben.
Hiszem a katolikus Anyaszentegyházat;
a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát;"
És ha már megemlítem a katolikus Anyaszentegyházat akkor hozzátenném hogy ebbe a katolikus beleértik az összes keresztényt vagyis a szabadkeresztényeket, pünkösdistákat... is.
mustafa33
A Bibliában sehol nem található ez a "hitvallás" amit te említettél.
A háromság tantétel magyarázata az hogy az Atya,a Fiú és a Szent lélek akikről azt állítják, hogy mindegyik örök és mindenható, egyik sem kisebb vagy nagyobb a másiknál, mindegyik Isten, még sincs három Isten, csak egy Isten. A dogma másfajta magyarázata szerint a három „személy” nem különálló és önálló egyén, hanem az isteni lényeg három megjelenési formája. Ezért állítják a háromság egyes szószólói azt, hogy Jézus Krisztus Isten, vagy hogy Jézus és a Szentlélek Jehovával azonosak. Nem bibliai tanítás.
közösség, csak roszul fordítottam.
A szentháromságról meg nem én írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!