Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Nem úgy lenne az isteni...

Nem úgy lenne az isteni szabad akarat az igazi ha nem lenne se jutalom se büntetés?

Figyelt kérdés

2011. dec. 30. 23:33
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

15:41:

Szerintem félreértettél! Nem vontam kétségbe a szabad akaratot.

Én az előttem szóló egyiknek írtam példaként, hogy itt a világban is ugye van törvény és ha bűnt követsz el börtönbe csuknak. <-- ezt hoztam fel példaként, azért

mert ugye Istennek is vannak törvényei, amelyekre szükség van és szükség van a szabályzásra (hogy élet vagy halál jár ugye).

Azonban nem azt mondtam, hogy nincs szabad akarat, hanem pontosan arra mutattam rá, hogy szükség van szabad akaratra (ahogy a végén is írtam), hogy ne legyen kalamajka a világban. Viszont a szabad akarat nem egyenlő azzal, hogy nem lesz büntetés meg jutalom sem, hanem szabadon a fejed után mehetsz mindenféle szankció nélkül.

Tehát fontos a szabad akarat - ami létezik is - hisz Isten nem robotokat akart, viszont! a szabad akarat azt jelenti, hogyha bűnt követsz el, akkor viszont büntetést von maga után, mint a törvény be nem tartása pl. börtönt. És ezzel egyet is értek. Nem vontam kétségbe a szabad akaratot, csak az előző annyira akarta, hogy úgy legyen szabad akarat, hogy ne legyen bűntetés sem.

2012. jan. 1. 16:16
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

"Nem úgy lenne az isteni szabad akarat az igazi ha nem lenne se jutalom se büntetés?"

1. A szabad akaratot nem lehet elválasztani a független individuumtól.(egyéntől) Tehát a szabad akarat nem egy külön ajándék, hanem maga a teremtmény. Nem lehet elválasztani a kettőt, különben nem lehetne senkit felelőségre vonni a szabad akaratából hozott döntéseiért. Ezért szoktak hivatkozni a bíróságon őrültségre, vagy nem beszámíthatóságra, mert ez azt jelenti hogy a szabad akarat valamilyen elnyomás alatt van. Most nevezzük csak betegségnek, de ez az állapot elérése is mindig szabad akarati döntések láncolatából áll. A Biblia az ilyet megszállottságnak hívja, amikor a gonosz szellem birtokába kerül teljesen egy ember, és ezzel együtt a szabad akarata.

2. Ha nagyon sok szabad akarat (teremtmény) van, akkor kell legyen valami, ami összetartja és erősíti ezt a sok szabad akaratot, és ez a kötél nem lehet más mint a szeretet. Ha nem a szeretet kötele tart össze egy közösséget, akkor az a közösség egyrészt kényszerből van, másrészt nem lehet hosszú életű, mert a halálnál is erősebb kötél a szeretet, és ezen belül is a hármas kötél a legerősebb. Ezt a tengeri matrózok is alátámasztják. A hármas kötél az isteni hármasságra, és az Isten előtt kötött házasságokra utal. A szeretet az a tökéletesség kötele, és Isten úgy képzelte el hogy ezzel köti össze magát és a teremtményeit. Ha egy szabad akarat nem a szeretetet követve hoz döntést és hajtja végre a cselekedetét, akkor ennek mindig valamelyik másik szabad akarat látja kárát, és a szeretet kötelét elszakítva rombolja az egységet.

A gonosz gyökere tehát nem abban van hogy Isten megjutalmazza a szabad akarat (egyén) cselekedeteit, mert a büntetés az rossz, de nem gonosz. Az hogy Isten jóságos, nem jelenti azt, hogy nem jöhet tőle rossz, mert Ő megbünteti a gonoszokat, és megjutalmazza a jókat mint igaz Bíró. Az ősi szakadásnak Lucifer volt az oka, mert elkezdett hazugságokat terjeszteni Istenről, hogy saját magát felmagasztalja. Legalábbis ez a taktikája ismerhető fel Évánál is. Hogy elszakítsa Istentől, még az Isten parancsát idéző kérdése sem volt pontos, direkt azért hogy összezavarja vele Évát. Sikerült beültetnie Évába a büszkeség magvait azzal a hamis igérettel, hogy "olyanok lesztek mint az Isten". Tehát a gonoszság gyökere az irígy kívánság volt Lucifer és az ember bukásának a történetében is. Olyan pozíció kívánása, ami mögött nincs semmilyen teljesítmény. Jézusról teljes mértékben elismeri a menny, hogy méltó a világ legmagasabb poziciójának a birtoklására, mert a cselekedeteivel kiérdemelte hogy minden térd meghajoljon a nevére, és minden nyelv vallja, hogy Ő az Úr az Atya Isten dicsőségére. Az Atya pont azt a poziciót adta oda Jézusnak, amit a sátán megkívánt. Dicsőség Istennek a bölcsességéért! :-)

2012. jan. 1. 23:09
 13/14 anonim ***** válasza:

Az alkoholost példához annyit hozzátennék, hogy az nem szabad akarat kérdése.

Gondolod, bárki is önszántából lesz alkoholista? Hogy szabadon dönthet erről?

A személyiségében hajlamok, kényszerek, félelmek munkálkodnak, és ezt nem tudja kontrollálni, ezért lesz alkoholista.

Ha a személyiségedben bizonyos késztetéseket nem tudnál kontrollálni, akkor gyilkos,alkoholista, perverz, stb. válna belőled. Nem számít, akarod-e vagy sem.

2012. jún. 7. 15:50
 14/14 anonim ***** válasza:

"Az alkoholost példához annyit hozzátennék, hogy az nem szabad akarat kérdése.

Gondolod, bárki is önszántából lesz alkoholista? Hogy szabadon dönthet erről?

A személyiségében hajlamok, kényszerek, félelmek munkálkodnak, és ezt nem tudja kontrollálni, ezért lesz alkoholista.Ha a személyiségedben bizonyos késztetéseket nem tudnál kontrollálni, akkor gyilkos,alkoholista, perverz, stb. válna belőled. Nem számít, akarod-e vagy sem."

Nem egészen értek ezzel egyet.nagyon sok ember egyszerűen lusta,és csak kifogásokat keres,hogy miért iszik,kifogás pedig mindig van.Betegségre,genetikai hajlamra akármire hivatkoznak(általában olyan dolgokra,amik társadalmilag elfogadottak),hogy ne kelljen szembenézni a problémáikkal,plusz ezzel a többi ember együttérzését is magukra vonják,így elérik,hogy nem teszik felelőssé őket semmiért.Pedig másnak lehet,hogy nagyobb problémája van,és mégsem iszik.

2012. jún. 10. 07:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!