Nem úgy lenne az isteni szabad akarat az igazi ha nem lenne se jutalom se büntetés?
15:41:
Szerintem félreértettél! Nem vontam kétségbe a szabad akaratot.
Én az előttem szóló egyiknek írtam példaként, hogy itt a világban is ugye van törvény és ha bűnt követsz el börtönbe csuknak. <-- ezt hoztam fel példaként, azért
mert ugye Istennek is vannak törvényei, amelyekre szükség van és szükség van a szabályzásra (hogy élet vagy halál jár ugye).
Azonban nem azt mondtam, hogy nincs szabad akarat, hanem pontosan arra mutattam rá, hogy szükség van szabad akaratra (ahogy a végén is írtam), hogy ne legyen kalamajka a világban. Viszont a szabad akarat nem egyenlő azzal, hogy nem lesz büntetés meg jutalom sem, hanem szabadon a fejed után mehetsz mindenféle szankció nélkül.
Tehát fontos a szabad akarat - ami létezik is - hisz Isten nem robotokat akart, viszont! a szabad akarat azt jelenti, hogyha bűnt követsz el, akkor viszont büntetést von maga után, mint a törvény be nem tartása pl. börtönt. És ezzel egyet is értek. Nem vontam kétségbe a szabad akaratot, csak az előző annyira akarta, hogy úgy legyen szabad akarat, hogy ne legyen bűntetés sem.
"Nem úgy lenne az isteni szabad akarat az igazi ha nem lenne se jutalom se büntetés?"
1. A szabad akaratot nem lehet elválasztani a független individuumtól.(egyéntől) Tehát a szabad akarat nem egy külön ajándék, hanem maga a teremtmény. Nem lehet elválasztani a kettőt, különben nem lehetne senkit felelőségre vonni a szabad akaratából hozott döntéseiért. Ezért szoktak hivatkozni a bíróságon őrültségre, vagy nem beszámíthatóságra, mert ez azt jelenti hogy a szabad akarat valamilyen elnyomás alatt van. Most nevezzük csak betegségnek, de ez az állapot elérése is mindig szabad akarati döntések láncolatából áll. A Biblia az ilyet megszállottságnak hívja, amikor a gonosz szellem birtokába kerül teljesen egy ember, és ezzel együtt a szabad akarata.
2. Ha nagyon sok szabad akarat (teremtmény) van, akkor kell legyen valami, ami összetartja és erősíti ezt a sok szabad akaratot, és ez a kötél nem lehet más mint a szeretet. Ha nem a szeretet kötele tart össze egy közösséget, akkor az a közösség egyrészt kényszerből van, másrészt nem lehet hosszú életű, mert a halálnál is erősebb kötél a szeretet, és ezen belül is a hármas kötél a legerősebb. Ezt a tengeri matrózok is alátámasztják. A hármas kötél az isteni hármasságra, és az Isten előtt kötött házasságokra utal. A szeretet az a tökéletesség kötele, és Isten úgy képzelte el hogy ezzel köti össze magát és a teremtményeit. Ha egy szabad akarat nem a szeretetet követve hoz döntést és hajtja végre a cselekedetét, akkor ennek mindig valamelyik másik szabad akarat látja kárát, és a szeretet kötelét elszakítva rombolja az egységet.
A gonosz gyökere tehát nem abban van hogy Isten megjutalmazza a szabad akarat (egyén) cselekedeteit, mert a büntetés az rossz, de nem gonosz. Az hogy Isten jóságos, nem jelenti azt, hogy nem jöhet tőle rossz, mert Ő megbünteti a gonoszokat, és megjutalmazza a jókat mint igaz Bíró. Az ősi szakadásnak Lucifer volt az oka, mert elkezdett hazugságokat terjeszteni Istenről, hogy saját magát felmagasztalja. Legalábbis ez a taktikája ismerhető fel Évánál is. Hogy elszakítsa Istentől, még az Isten parancsát idéző kérdése sem volt pontos, direkt azért hogy összezavarja vele Évát. Sikerült beültetnie Évába a büszkeség magvait azzal a hamis igérettel, hogy "olyanok lesztek mint az Isten". Tehát a gonoszság gyökere az irígy kívánság volt Lucifer és az ember bukásának a történetében is. Olyan pozíció kívánása, ami mögött nincs semmilyen teljesítmény. Jézusról teljes mértékben elismeri a menny, hogy méltó a világ legmagasabb poziciójának a birtoklására, mert a cselekedeteivel kiérdemelte hogy minden térd meghajoljon a nevére, és minden nyelv vallja, hogy Ő az Úr az Atya Isten dicsőségére. Az Atya pont azt a poziciót adta oda Jézusnak, amit a sátán megkívánt. Dicsőség Istennek a bölcsességéért! :-)
Az alkoholost példához annyit hozzátennék, hogy az nem szabad akarat kérdése.
Gondolod, bárki is önszántából lesz alkoholista? Hogy szabadon dönthet erről?
A személyiségében hajlamok, kényszerek, félelmek munkálkodnak, és ezt nem tudja kontrollálni, ezért lesz alkoholista.
Ha a személyiségedben bizonyos késztetéseket nem tudnál kontrollálni, akkor gyilkos,alkoholista, perverz, stb. válna belőled. Nem számít, akarod-e vagy sem.
"Az alkoholost példához annyit hozzátennék, hogy az nem szabad akarat kérdése.
Gondolod, bárki is önszántából lesz alkoholista? Hogy szabadon dönthet erről?
A személyiségében hajlamok, kényszerek, félelmek munkálkodnak, és ezt nem tudja kontrollálni, ezért lesz alkoholista.Ha a személyiségedben bizonyos késztetéseket nem tudnál kontrollálni, akkor gyilkos,alkoholista, perverz, stb. válna belőled. Nem számít, akarod-e vagy sem."
Nem egészen értek ezzel egyet.nagyon sok ember egyszerűen lusta,és csak kifogásokat keres,hogy miért iszik,kifogás pedig mindig van.Betegségre,genetikai hajlamra akármire hivatkoznak(általában olyan dolgokra,amik társadalmilag elfogadottak),hogy ne kelljen szembenézni a problémáikkal,plusz ezzel a többi ember együttérzését is magukra vonják,így elérik,hogy nem teszik felelőssé őket semmiért.Pedig másnak lehet,hogy nagyobb problémája van,és mégsem iszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!