Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Szenteste napján tényleg kell...

Szenteste napján tényleg kell böjtölni? Mettől meddig és mennyire?

Figyelt kérdés
A kérdés csak a katolikusokra vonatkozik.

2011. dec. 23. 16:28
 1/9 anonim ***** válasza:
31%
December 24-én nem eszünk húst, azt hittem, ez minden katolikusnak evidens.
2011. dec. 23. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
53%

A liturgikus reform óta dec. 24. NEM BÖJTI NAP! Lehet böjtölni, de nem követsz el semmiféle bűnt, ha nem teszed. (Úgyhogy kedves első hozzászóló, ennyit a flegma odavetésedről.)

Ajánlom érdekességnek ezt: [link]

2011. dec. 23. 18:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:

16:38


Ha hùst nem esztek, akkor mi a menü? Végeredményben a karacsonyeste a hùsról szó, nem?

2011. dec. 23. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:

A vega tál tartalma nálunk:

-halászlé,

-töltött káposzta,

-millió féle süti,

-még több féle pia.


Lehet,hogy ez nem is annyira böjti?


Na nem is vagyok katolikus....

2011. dec. 23. 18:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
52%
A töltött kaposzta az hogyan lehet vega, hiszen hùsból készül.
2011. dec. 23. 19:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim válasza:
A halászlé sem vega, kivéve persze ha szójából készült, de akkor inkább szójalének nevezném :D
2011. dec. 24. 22:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

A családi hagyomány alapján nálunk a megszokott:

Reggeli: sülthal, kenyér

Ebéd: "barátfüle" (lekvárral töltött tészta, mákkal)

Vacsora: halászlé, rántotthal, burgonyasaláta.

Az éjféli mise után: kacsasült, főttkolbász

2011. dec. 25. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
Van vega töltött káposzta: [link] ...
febr. 24. 12:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.

Az advent szigorú böjti időszak volt a katolikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatéréskor ettek ismét.

Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:

Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest).

Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.

Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.

Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...

febr. 24. 12:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!