Karácsonykor (szenteste) szoktál Krisztusra, mint megváltóra gondolni?
Karácsonyi készülődés alatt eszedbe jut bármikor is, hogy miért jött el és mitől váltott meg?
Amikor csillogó szemmel bontják a gyerekek az ajándékot, és együtt a család, terítve az asztal minden finomsággal egy pillanatra is eszünkbe jut-e Krisztus? Nem a Jézuska, hanem Krisztus!
A kérdésem nem provokáció, hanem magamból indulok ki.
Én, mint hívő azt tudom neked mondani-és én sem provokációból, hogy régen rossz, ha valaki csak ilyenkor gondol Jézusra, aki a krisztus(megváltó magyarul).
Ha valaki megéli hitelesen a hívő életét, akkor minden nap gondol rá, sőt nem csak gondol, hanem élő közösségben van vele- hiszen létező, élő személyről beszélünk nemigaz?
Aki számára jézuska és csecsemő, akit valami nőalak tart az ölében - nos ez nem a biblia Istene, nem az a Jézus, aki elvette a világ bűneit, aki erőteljes ma is és feltámadt a halálból. Nem egy erőtlen kisded, amire némely vallás lebutította az élő Isten fiát.
Nagyon is hatékony, nagyon is erős, hatalmas Úr. Az ő nevére mai nap is meghajol minden térd.
Kedves 00:05:
"..nem egy erőtlen kisded.." - "hatalmas úr"..
Szeretnélek meggondolkodtatni. A megváltás - mint isteni "szeretet-aktus" - kulcsmomentuma, hogy Jézus, aki az Atyával egylényegű (= "valóságos Isten" - és ez liturgiai szóhasználat!) emberi sorsot vállalt, EMBERRÉ lett: egy közülünk, hogy rávezessen minket az Ő útjára és kereszthalálával bizonyítsa: a földi életen túl..van TOVÁBB. Eddig tán egyetértünk.
Ha pedig elfogadjuk ezt a tételt (mármint, hogy az ember-lét vállalása alapfeltétel volt a megváltáshoz), akkor méginkább megrendülten kell, hogy álljunk a védtelenül, hús-vér csecsemőként, ember-anyától megszülető Krisztus láttán - mert ITT és EZZEL kezdődik meg a mű: az értünk való ÖN-feláldozás megváltó műve. Az emberként felsíró csecsemővel indul útjára a Misztérium, amelyet - pedig több, mint 2000 év múlt el - egyikünk sem elég a teljes mélységében üzenetében befogadni.
A "Jézuska" pedig a népi vallásosság ösztönös "zsenialitását" bizonyítja: az egyszerű ember (a szimbolikus "pásztor") azonnal érezte a lényeget: az EMBERRÉ SZÜLETETT megváltóban a kicsi EMBERT látta (EMBERgyerekként becézgetve őt), aki előtt azonban mégiscsak leborult: benne TUDTA az Istent. A hatalmas Urat, akiről te beszéltél. Így hát, kedves válaszoló, a székely, palóc, jász-kun (és sok más) Kati néne, Józsi bátyja szofizmák nélkül, azonnal megértett egy olyan paradoxont, amiről diplomások hümmögve vitatkoznak.
ÁLDOTT KARÁCSONYT mindazoknak, akiknek ezt jelenti, - akiknek pedig nem, SZÉP ÜNNEPET.
Majd megpróbálok kommentálni minden válaszra, de időm híján most csak egy mondatot emelnék ki.
Atyával egylényegű (= "valóságos Isten" - és ez liturgiai szóhasználat!)
Krisztus követő emberek tehetnek a szent szellem által jeleket, csodákat? Betegeket gyógyíthatnak, taníthatnak, stb.
Krisztus ezt is ígérte:
Jel 3,21 "A ki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe űljön velem, a mint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében. "
Akkor elmondható, hogy amiképpen az Atya és a fiú egy, és Krisztus és a "testvérei" eggyek, akkor a testvérek, kik elfogadják Krisztust megváltónak Istennel egylényegűek?
Idéznéd azt az idézetet, hogy Krisztus kijelentette volna, hogy a hatalmát (ami minden hatalom mennyen és földön, és a mi királyunk, a királyok királya, ki előtt minden térd meghajol) nem Istentől, az egyetlen igaz élő Istentől kapta volna, hanem ő maga az egyisten? Ha Krisztus Isten, az Atya Isten, akkor két isten van. Az Úr az ő népének azt nyilatkozta nem egyszer, hogy ő az egy igaz Isten, nincs rajta kívűl más. Akkor nem értem. Krisztus maga az Isten? Vagy kinyilatkozta volna, hogy Isten háromfelé szakadt, látszólag értelmetlenűl?
Krisztus lett-e volna, vagy lenne e bármi is Krisztus nélkűl? És megfordítva: Az Atya lenne-e, vagy lenne-e bármi is az Atya nélkűl.
Természetesen IGEN. Nekünk erről szól a karácsony, már gyermekkorom óta.
Az öregek elmesélték, hogy régen nem is kaptak ajándékot. Az ajándék az volt, hogy együtt ünnepelt a család, készülődtek, elmentek a templomba, imádkoztak, énekeltek, beszélgettek, vacsoráztak.
Betlehemezés volt, a gyerekek pedig alig várták, hogy láthassák, és eljátsszák:D
Régen nem volt fogyasztói karácsony. Régen tudták, mi az ünnep.
10:41-es vagyok.
Kedves Kérdező! Azt hiszem, olyan "platformon" állsz, ahol én nem, és amelynek folytán - hiába is próbálnám magyarázni - nem tudnám megértetni veled, mi az az egylényegűség. Nem téged kisebbítlek ezzel..a saját képtelenségemet ismerem be. Ha neked ünnep a Karácsony, legyen szép. Maradjunk ebben.
"Idéznéd azt az idézetet, hogy Krisztus kijelentette volna, hogy (...) ő maga az egyisten? Ha Krisztus Isten, az Atya Isten, akkor két isten van. "
Jn 10,30: Én és az Atya egy vagyunk.
természetesen, igen
miért mire gondoljak?
a gagyi tv műsorokra, vagy a színes papír talmi csillogására,vagy mire ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!