Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Karácsonykor (szenteste)...

Karácsonykor (szenteste) szoktál Krisztusra, mint megváltóra gondolni?

Figyelt kérdés

Karácsonyi készülődés alatt eszedbe jut bármikor is, hogy miért jött el és mitől váltott meg?

Amikor csillogó szemmel bontják a gyerekek az ajándékot, és együtt a család, terítve az asztal minden finomsággal egy pillanatra is eszünkbe jut-e Krisztus? Nem a Jézuska, hanem Krisztus!

A kérdésem nem provokáció, hanem magamból indulok ki.

2011. dec. 21. 22:52
 1/10 anonim ***** válasza:
76%
Hiszek abban, hogy Jézus élt, de ennyi. Nem hiszek az egyházban és a tanításaiban, nem hiszem, hogy Jézus ekkor született és akkor halt meg, azt meg, hogy feltámadt, főleg nem. Tehát nem. Ilyen értelemben nem.
2011. dec. 21. 23:07
 2/10 anonim ***** válasza:
87%
Ateista vagyok, meg sem vagyok keresztelve, egyedül megszokásból ünneplek karácsonyt, a vallási része, háttere, stb. nem érdekel. Szüleim sem vallásosak, csak együtt eszünk, ajándékozunk és ennyi.
2011. dec. 21. 23:29
 3/10 yuda ***** válasza:
88%

Én, mint hívő azt tudom neked mondani-és én sem provokációból, hogy régen rossz, ha valaki csak ilyenkor gondol Jézusra, aki a krisztus(megváltó magyarul).

Ha valaki megéli hitelesen a hívő életét, akkor minden nap gondol rá, sőt nem csak gondol, hanem élő közösségben van vele- hiszen létező, élő személyről beszélünk nemigaz?

Aki számára jézuska és csecsemő, akit valami nőalak tart az ölében - nos ez nem a biblia Istene, nem az a Jézus, aki elvette a világ bűneit, aki erőteljes ma is és feltámadt a halálból. Nem egy erőtlen kisded, amire némely vallás lebutította az élő Isten fiát.

Nagyon is hatékony, nagyon is erős, hatalmas Úr. Az ő nevére mai nap is meghajol minden térd.

2011. dec. 22. 00:05
 4/10 anonim ***** válasza:
63%

Kedves 00:05:

"..nem egy erőtlen kisded.." - "hatalmas úr"..

Szeretnélek meggondolkodtatni. A megváltás - mint isteni "szeretet-aktus" - kulcsmomentuma, hogy Jézus, aki az Atyával egylényegű (= "valóságos Isten" - és ez liturgiai szóhasználat!) emberi sorsot vállalt, EMBERRÉ lett: egy közülünk, hogy rávezessen minket az Ő útjára és kereszthalálával bizonyítsa: a földi életen túl..van TOVÁBB. Eddig tán egyetértünk.

Ha pedig elfogadjuk ezt a tételt (mármint, hogy az ember-lét vállalása alapfeltétel volt a megváltáshoz), akkor méginkább megrendülten kell, hogy álljunk a védtelenül, hús-vér csecsemőként, ember-anyától megszülető Krisztus láttán - mert ITT és EZZEL kezdődik meg a mű: az értünk való ÖN-feláldozás megváltó műve. Az emberként felsíró csecsemővel indul útjára a Misztérium, amelyet - pedig több, mint 2000 év múlt el - egyikünk sem elég a teljes mélységében üzenetében befogadni.

A "Jézuska" pedig a népi vallásosság ösztönös "zsenialitását" bizonyítja: az egyszerű ember (a szimbolikus "pásztor") azonnal érezte a lényeget: az EMBERRÉ SZÜLETETT megváltóban a kicsi EMBERT látta (EMBERgyerekként becézgetve őt), aki előtt azonban mégiscsak leborult: benne TUDTA az Istent. A hatalmas Urat, akiről te beszéltél. Így hát, kedves válaszoló, a székely, palóc, jász-kun (és sok más) Kati néne, Józsi bátyja szofizmák nélkül, azonnal megértett egy olyan paradoxont, amiről diplomások hümmögve vitatkoznak.

ÁLDOTT KARÁCSONYT mindazoknak, akiknek ezt jelenti, - akiknek pedig nem, SZÉP ÜNNEPET.

2011. dec. 22. 10:41
 5/10 A kérdező kommentje:

Majd megpróbálok kommentálni minden válaszra, de időm híján most csak egy mondatot emelnék ki.

Atyával egylényegű (= "valóságos Isten" - és ez liturgiai szóhasználat!)

Krisztus követő emberek tehetnek a szent szellem által jeleket, csodákat? Betegeket gyógyíthatnak, taníthatnak, stb.

Krisztus ezt is ígérte:

Jel 3,21 "A ki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe űljön velem, a mint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében. "

Akkor elmondható, hogy amiképpen az Atya és a fiú egy, és Krisztus és a "testvérei" eggyek, akkor a testvérek, kik elfogadják Krisztust megváltónak Istennel egylényegűek?

Idéznéd azt az idézetet, hogy Krisztus kijelentette volna, hogy a hatalmát (ami minden hatalom mennyen és földön, és a mi királyunk, a királyok királya, ki előtt minden térd meghajol) nem Istentől, az egyetlen igaz élő Istentől kapta volna, hanem ő maga az egyisten? Ha Krisztus Isten, az Atya Isten, akkor két isten van. Az Úr az ő népének azt nyilatkozta nem egyszer, hogy ő az egy igaz Isten, nincs rajta kívűl más. Akkor nem értem. Krisztus maga az Isten? Vagy kinyilatkozta volna, hogy Isten háromfelé szakadt, látszólag értelmetlenűl?

Krisztus lett-e volna, vagy lenne e bármi is Krisztus nélkűl? És megfordítva: Az Atya lenne-e, vagy lenne-e bármi is az Atya nélkűl.

2011. dec. 22. 11:21
 6/10 anonim ***** válasza:
40%

Természetesen IGEN. Nekünk erről szól a karácsony, már gyermekkorom óta.

Az öregek elmesélték, hogy régen nem is kaptak ajándékot. Az ajándék az volt, hogy együtt ünnepelt a család, készülődtek, elmentek a templomba, imádkoztak, énekeltek, beszélgettek, vacsoráztak.

Betlehemezés volt, a gyerekek pedig alig várták, hogy láthassák, és eljátsszák:D

Régen nem volt fogyasztói karácsony. Régen tudták, mi az ünnep.

2011. dec. 22. 16:10
 7/10 anonim ***** válasza:

10:41-es vagyok.

Kedves Kérdező! Azt hiszem, olyan "platformon" állsz, ahol én nem, és amelynek folytán - hiába is próbálnám magyarázni - nem tudnám megértetni veled, mi az az egylényegűség. Nem téged kisebbítlek ezzel..a saját képtelenségemet ismerem be. Ha neked ünnep a Karácsony, legyen szép. Maradjunk ebben.

2011. dec. 22. 17:45
 8/10 anonim ***** válasza:

"Idéznéd azt az idézetet, hogy Krisztus kijelentette volna, hogy (...) ő maga az egyisten? Ha Krisztus Isten, az Atya Isten, akkor két isten van. "

Jn 10,30: Én és az Atya egy vagyunk.

2011. dec. 23. 01:01
 9/10 anonim ***** válasza:
45%
Nem, mert nem vagyok keresztény. Egyébként számomra Jézus egy történelmi személy, és amikor született, korántsem volt még Krisztus. Szoktam gondolni rá, de nem, mint Megváltó, hanem, mint történelmi személy. Mint reneszánsz képek témája, és miért, mit gondoltak róla a régi emberek. Engem nem váltott meg, mert nincs rá szükségem. Nekem a karácsony a téli napforduló, és a hozzá kapcsolódó népszokások, újabb kori szokások, lehetőleg az amerikai giccsáradatot mellőzve. Tudod, ilyenek, mint szalma, fokhagyma, dió az asztalon, karácsonyfa, ajándékozás, jókívánságok. Ebben a világomban Jézusnak nincs helye, nem is ekkor született, több különböző helyen olvastam, hogy szeptemberben vagy októberben. Hosszú litániát tudnék írni, mi nekem a karácsony, de az már átmenni offba.
2011. dec. 23. 11:49
 10/10 anonim ***** válasza:
36%

természetesen, igen

miért mire gondoljak?

a gagyi tv műsorokra, vagy a színes papír talmi csillogására,vagy mire ?

2011. dec. 24. 00:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!