Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Magyarországon van-e olyan...

Magyarországon van-e olyan gyülekezet, kik nem adtak maguknak nevet, Isten törvényeit kötelező érvényűnek tartják, örök érvényű ünnepeit megtartják?

Figyelt kérdés
Nem embereknek és nem egymásnak(!) akarnak megfelelni, hanem Istennek. Krisztus tanításai szerint élnek. Csak a Biblia, Isten által kinyilatkoztatott szavát kutatják, értelmezik.
2011. dec. 17. 18:44
1 2 3 4
 11/34 munyamunya ***** válasza:
60%

Kedves kérdező!

Mi a testvéreimmel házaknál gyülekezünk, az Örökkévaló mindenkor érvényes törvényeit tartjuk szem előtt (étkezési, házassági, gyülekezeti, naptár-parancsolatok), megünnepeljük a szombatokat, újholdakat és az éves rendelt ünnepeket. A Biblia mellett megvizsgálunk más írásokat is (Hermász pásztora, Énok könyve, Jubileumok könyve, stb.) és ami jó, annak örülünk és megtartjuk. Sem ember nevét, sem filozófiai fogalmakat, sem az Írásokból kiragadott szavakat nem aggatunk magunkra. A mi Urunkat, a Felkent Jézust szolgáljuk az ő Atyja, az Egyedül Igaz Isten akaratából.

2011. dec. 19. 08:19
 12/34 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm, Munyamunya!

Erre gondoltam, köszönöm!

Úgy látszik, aki érti a kérdést, az tud válaszolni rá, aki nem az csak okoskodik.

Péter!

Sajnálom, hogy ha valakit megbántottam volna, viszont volt itt előzmény is: az első három válaszolót ki kellett moderáltatni az értelmetlen szórakozása miatt. Sajnos nem vettem észre hogy a válaszoló megegyezik az első válaszolóval, szintén unatkozó illetőnek véltem, a szokásos ateista vagyok és meg akarok téríteni mindenkit a "vallásomba" embernek gondoltam.

A tízparancsolatot Munyamunyáék éppúgy megtartják, ahogy ti is próbáljátok, nem vagytok egyedűl. (Ami nagyon is jó) Pedig nem tudnának abba a rublikába semmilyen földi egyház nevét beleírni, ami megkérdi, hogy milyen egyházhoz tartoznak.

75%-os: Utólag elnézést, ha megbántottalak volna, a Golgotával az a problémám, hogy egy megreformált katolikus vallás. Magát a tízparancsolatot is katolikus köntösben tanítják. Én olyan felekezetet keresek, mely nem maga értelmezi az írást, hanem hagyja az "írás" értelmeznie magát.

2011. dec. 19. 08:45
 13/34 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, ne haragudj, hogy megrágalmaztalak. Ha nem tartozol ehhez a szektához, akkor ne is tartozz soha. Nagyon úgy beszélsz, mint ők.

Veszélyes vizeken evezel.

Természetesen létezik olyan közösség, amelyik Isten akaratát keresi és éli, a Biblia alapján.

A kérdésed mégis azt veti fel bennem, hogy te nem tudnál

egy ilyen közösséghez tartozni.

Vagy, éppen az a baj, hogy már eleged van a vallásoskodásból, ami körül vesz, és megutáltad. A második helyzet lenne a jobb.

Egyébként semmi értelme nincs annak, hogy nem adunk nevet magunknak. Mert mások úgyis adnak. A "keresztény", "metodista", "baptista", puritán, albigens, stb. neveket vajon kik adták a gyülekezeteknek?

De akkor szerinted nem lehet baptista gyülekezetbe járni, mert van nevük?

Hát hiszen éppen a világ "tisztelt meg" bennünket ezekkel a nevekkel. Most szégyenkezzünk miattuk?

Szerintem túlértékeled a formát, ill. annak hiányát. Egy valódi gyülekezet működhet jól attól, hogy van neve, vannak szervezett alkalmai, és elfogad bizonyos tanításokat másoktól. Hiszen az Isten embere tanítható.

2011. dec. 19. 11:25
 14/34 munyamunya ***** válasza:

Ami azt illeti, a "keresztény" nevet is kívülállók aggatták a tanítványokra, sehol a görög iratokban nem szólítják így az apostolok a gyülekezeteket. Csak X városban levő szentek, hívők, elhívottak, Isten szerelmesei, testvérek a megszólítás.

A két hely, ahol a "keresztény" vagyis krisztusi elnevezés egyáltalán szerepel az Írásokban, az az Apcsel 11:26, és Apcsel 26:28. Mindkét esetben mások, nem hívők használják ezt a kifejezést. Az az igazság, h én magamra sem szívesen alkalmazom, annál is kevésbé, mert ami mostanra "kereszténység" néven fut a világban, amit az emberek ez alatt értenek, az fényévekre van a Felkent tanításaitól és az Isten törvényétől.

2011. dec. 19. 12:45
 15/34 A kérdező kommentje:

Most is csak azt tudom mondani, hogy mindenki, aki értetlenül furcsállotta és nem értette a kérdésem, az olvassa Munyamunya válaszait.

Én őket "ismerem" (legalábbis egy kicsit), tőlük kiindulva lett feltéve a kérdés. Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy van ilyen gyülekezet, nem hittem volna. De bízom benne, hogy talán nem csak ők vannak egyedűl. Ezért kérdeztem, remélem van még (főleg jó lenne egyet a lekhelyünkhöz közelebbit is találni).

2011. dec. 19. 14:26
 16/34 anonim ***** válasza:
72%

Kedves Kérdező!

Számos olyan gyülekezet van Magyarországon, akik az általad leírt módon KEDTÉK. Összegyűltek hívők, közösen imádkoztak, kezdetben csak házicsoportokat tartottak. Nem volt nevük. Azután ahogy elkezdtek növekedni el kellett, hogy jöjjön az a pont, amikor már azt lehetett mondani, hogy ez már nem csak egy kis csoport, hanem egy gyülekezet. Előbb-utóbb pedig nevet is fognak adni neki. Persze vannak extrém esetek (például a korábban említett Holic-csoport), de egyáltalán nem arról lehet megismerni, hogy melyik a megfelelő közösség, hogy milyen néven nevezik vagy nem nevezik magukat, hanem ahogy Jézus tanította, a gyümölcseiről lehet megismerni a fákat, hogy jók-e vagy sem. A rengeteg közösség dzsungelében ez nem könnyű feladat, de nem reménytelen.

És végül mutatok egy példát a Bibliából, amikor Jézus nevezi nevén az egyik gyülekezetet:

"A Sárdisbeli gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja az, akinél van az isteni hét szellem és a hét csillag: Tudom a te dolgaidat, hogy AZ A NEVED, HOGY ÉLSZ, és halott vagy." (Jel 3:1)

Azt javaslom neked, hogy ne a nevük alapján ítéld meg a közösségeket, hanem aszerint, amit a kérdésed második felében leírtál:

"Nem embereknek és nem egymásnak(!) akarnak megfelelni, hanem Istennek. Krisztus tanításai szerint élnek. Csak a Biblia, Isten által kinyilatkoztatott szavát kutatják, értelmezik."

És még egy fontos dolog, amit mindenképpen vegyél figyelembe. Pál Timótheusnak a következőt írta:

"Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök; És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak." (1 Tim 4: 3-4)

Ne a saját kívánságaidnak és elvárásaidnak megfelelőt keress, hanem olyat ahol Isten(!) meg tud téged inteni, helyre tud téged állítani.

Tamás

2011. dec. 20. 13:33
 17/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm kedves Tamás, hogy időt szántál rám, de sajnos nem értetted a kérdésemet, vagy lehet, hogy én fogalmazok érthetetlenül...:)

Az utóbbi időben elég sok felekezet hittételeinek, megnyilvánulásainak jártam utána, és pont ebből kifolyólag érdekes számomra ez a kérdés.

Van olyan felekezet amellyel szimpatizálok, de sajnos ott is és eddig mindenhol azt vettem észre, hogy az "előljárók" tanításainak hajtanak fejet, és bőszen bólogatnak hozzá a gyülekezet tagjai, holott nekem első hallásra is megcsapja a fülemet, hogy a kedves előadó egyik mondatával agyoncsapja a másikat, és olyan 'bibliai' valótlanságokat állítanak sokszor hogy a hajam kiegyenesedik! :))) Amit úgy adnak elő, hogy teljesen meg vannak győződve róla.

Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy én tökéletes vagyok (távol legyen!) csak úgy gondolom, hogy ha én felteszek egy komoly kérdést egy olyan embernek akinek a Bibliáról "szól"/"szólt" az egész élete, erről tanít, előadásokat tart, akár előljárónak is nevzhetném és nem tud válaszolni a kérdésemre, akkor ledöbbenek...:(

Én nagyon szeretek ezzel a témával foglalkozni, nap mint nap újabb és újabb kérdések foglalkoztatnak, és jó volna valakikel beszélgetni akik szintén így gondolkodnak, de nem a felekezet tanításainak akarnak (kell) megfelelni, és nem a gyülekezet többi tagjainak, vagy az elöljárók tanításainak, hanem Istennek. Én sem vagyok tökéletes, és nem is akarok senkit megbántani!

Sajnos eléggé félre értetted a kérdésemet! A név választás nem azért fontos amiért te gondolod, hanem mert tükrözi a tanításaikat, elvárásokat, mit ahogy már írtam is. "Katolikus (egyetemes), hetednapi (szombatünneplő), református, de semmi, de semmi egység, egyetértés és egy akarat nincs közte, de még benne sem."

Nem tudom, hogy hogyan jött ki a Sárdisi gyülekezeti példád ide, de elmondanám, hogy ha tudnád melyik korszakról beszél itt Krisztus, akkor magad is rájöhetnél, hogy nem nevet adott a gyülekezetnek, mert a gyülekezet neve, hogy Sárdisi gyülekezet. Elöljáróban csak, hogy mivel abban a korban az emberek azt hitték, hogy megtalálták az élethez vezető tanításokat és cselekedeteket, azt hitték, hogy a nevük, hogy élsz, de Krisztus azt mondta, hogy halottak. Nem névválasztás történt itt, hanem jellemzés. Ezért mivel nem érted, hogy miről szól a Jelenések könyvének gyülekezetekhez intézett intelmei Krisztusnak, így futottál bele, hogy a leginkább rossz példát hoztad elő a tarsolyodból.

"És még egy fontos dolog, amit mindenképpen vegyél figyelembe. Pál Timótheusnak a következőt írta:

"Mert lesz idő, mikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint gyűjtenek magoknak tanítókat, mert viszket a fülök; És az igazságtól elfordítják az ő fülöket, de a mesékhez oda fordulnak." (1 Tim 4: 3-4)"

Ki kell, hogy ábrándítsalak, én pont a legkevésbé keresek bárminemű tanítókat, de nem azért, mert én mindent tudnék, hanem mert: "Ti pedig ne hivassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus; ti pedig mindnyájan testvérek vagytok."

A tudomány és a fülem viszketésével meg pláne mellé fogtál. A mai tudományt legfeljebb csak szenvedem.

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2011. dec. 20. 22:02
 18/34 anonim ***** válasza:
74%

Kedves Kérdező,

ki kell ábrándítanom téged. Nálunk jártak olyanok, akiknek "rengeteg" tudása volt a Bibliával kapcsolatosan. Csak éppen megtérve nem voltak.

Minden alkalommal volt kérdésük, és nálunk bizony ezt nyugodtan felteheti a tanítás után, vagy közben is. Minden egyes kérdésére tudtam válaszolni. Egyetlen "fogós" kérdésével sem tudott sarokba szorítani. Amikor látta, hogy itt nem fog szégyenbe hozni, hanem ő marad szégyenben, tovább állt. Csak vitatkozni akart, és fölényeskedni, hogy ő milyen okos, bezzeg mi.

2011. dec. 21. 13:56
 19/34 munyamunya ***** válasza:

Kedves Tamás!

Csak egy gondolatodra reagálnék. Írod: //Számos olyan gyülekezet van Magyarországon, akik az általad leírt módon KEDTÉK. Összegyűltek hívők, közösen imádkoztak, kezdetben csak házicsoportokat tartottak. Nem volt nevük. Azután ahogy elkezdtek növekedni el kellett, hogy jöjjön az a pont, amikor már azt lehetett mondani, hogy ez már nem csak egy kis csoport, hanem egy gyülekezet. Előbb-utóbb pedig nevet is fognak adni neki. //

Ezen a dolgon mi is a testvéreimmel elgondolkoztunk már, és a következőre jutottunk: Mi most egy olyan közösség vagyunk, akik elférünk egyikünk vagy másikunk otthonában, amikor gyülekezeti nap van. Ha valamikor olyan létszámra duzzadnánk, hogy ez már nem lenne megoldható, akkor lakhely szerint, egymáshoz való közelség alapján ismét szétoszlanánk kisebb csoportokra, akik meg tudják oldani, hogy háznál jöjjenek össze, és semmiképpen nem vennénk igénybe valami nagy termet, épületet, külön erre a célra kinevezett helyszínt. A nagyobb sabbatokon (újholdak) felkereshetnék egymást a távolabbi közösségek, az éves zarándok-ünnepek alkalmával pedig egyértelműen közösen ünnepelnénk egy olyan helyszínen, ami a lakhelyünktől távol esik, és ahol mindnyájan elférünk. (amúgy ez most is így zajlik, erdei vendégházakban, kempingekben szoktuk tölteni az ünnepeket)

Ugyanígy, névre sem lenne továbbra sem szükség, hiszen egymást ismerjük, ki-ki a szíve állapota szerint tartja a kapcsolatot a testvérekkel, mi tudjuk magunkról, hogy kik vagyunk. A külvilág felé pedig szükségtelen nevet felmutatnunk, hiszen semmiféle támogatást, segítséget, ellátást mint "egyház" avagy felekezet nem veszünk igénybe; sem nem reklámozzuk magunkat, hogy új "tagokat" gyűjtsünk, így nincs rá szükség, hogy kívülállók így vagy úgy nevezzenek bennünket.

2011. dec. 21. 14:06
 20/34 anonim ***** válasza:
39%

Sziasztok!

Nos egyszerűen nem igaz, hogy munyamunya gyülekezetének nincs neve! Lásd:

[link]

Üdv. Péter

2011. dec. 21. 14:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!