Az adventista gyülekezet tagjainak "kötelező" a vegetarianizmus?
Ha én úgy járok a gyülekezetbe, hogy rántotthúsos szendvicset eszek kacsazsírral,:D akkor megszólnak?
Annyira pártolják és tanítják a húsmentes étkezést (ami persze nem baj), hogy az az érzésem, hogy kinéznék azokat, akik nem akarnak ilyen életmódot folytatni. Közel állnak hozzám az ő tanításaik, bár nem vagyok tagja a gyülekezetnek. Esetleg nincs igazam?
Nem kötelező a vegetarianizmus.
Persze nem ugyan az ha csak jársz a gyülekezetbe, vagy meg is keresztelkedsz.
Az utóbbi esetben, nem tudom, de lehet, hogy a sertéshús nem fogyasztható.
De vannak itt adventisták, ők pontosabb választ is fognak adni.:)
Köszönöm a választ!
Tényleg igazán kíváncsi vagyok erre!
Én már megkeresztelkedtem, igaz nem az adventistáknál, de felnőttként, és jóval ez után tértem meg:)!
"Persze nem ugyan az ha csak jársz a gyülekezetbe, vagy meg is keresztelkedsz."
Ezt konkréten hogy érted? Az adventista "felfogás" szerint való keresztelkedést, vagy akkor nem is lehetek gyülekezeti tag? Nem provokálni akarok, csak kíváncsi vagyok.
Azt írták valamikor, hogy az adventistáknál elfogadják ezt a keresztéget.
Szinte csak fehér husokat fogyasztok. Nem sűrűn! Próbáltam már, hogy nem eszek, de egy idő után hiányzott a hús.
Mindíg azt mondom, hogy gyümölcsön megtudnék élni, (ha mindíg teremne annyi a kertben).
Elfogadják, ha valaki eszik húst, vagy nem?
Ilyenkor mindíg az jut eszembe (az "vígasztal"), hogy Kriszus is evett húst, bárányt, halat...
Ha ez nem helyénvaló, rossz dolog lett volna, (lenne) akkor Krisztus biztos helyre tette volna. Az apostoloknak is azt "kellett" enniük amit kaptak ott ahol megszálltak, gondolom nem válogathattak, nem válogattak.
Isten nekünk adta az állatokat is.
1Móz 9,3 "Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat."
Miért rosz, ha valaki eszik húst? Az hogy lehet rossz dolog amit az Isten ad nekünk?
Megint mondom, nem vagyok adventista, csak van adventista bnőm, tehát ha valamiben tévedek, akkor bocs, de majd kijavít ha erre téved egy adventista:)
Tehát a bnőm egy éve vette fel a keresztséget az adventistáknál. Ő eszik húst, csak nem tudom, hogy sertéshúst is e.
Azért írtam, hogy csak jársz a gyülekezetbe, vagy meg is vagy keresztelkedve az adventistáknál ( ahhoz nem tudok hozzá szólni, hogy elfogadják a más keresztséget is ), mert ha csak eljársz az Istentiszteletekre, mint én is néha, meg anyukám is, így semmi "szabály" nem vonatkozik rád/ránk. De bnőm mesélte, hogy a keresztséggel eggyütt elfogadta, vagy megfogadta, hogy nem dolgozik szombaton, nem árúsít dohányárút, alkoholt...Nem tudom, hogy ez formálisan hogyan nézett ki,tehát a 10 parancsolatról beszélt, csak hétköznapi nyelvre lefordítva, vagy szó szerint kell érteni, hogy szó szerint fogadta meg ezeket.
De kezdem kellemetlenül érezni magam, mert valóban nem ismerem mélyebben a témát, és úgy írok róla, de ha már visszakérdeztél, csak nem akartam megvárni, hogy majd válaszol valaki.
Bocs ha valamiben badarságot írtam, szurkolok, hogy jöjjön egy adventista.
De ötletként tudom mondani, hogy keress rá az adventista szóra, és ott a válaszolók között akiről úgy gondolod, hogy ebbe a gyülekezetbe tartozik, írj neki privit.
Nállunk Adventistáknál nem muszály hogy vegetáriánus legyél, eheted a csirkét, marhát, bárányt, halat meg ilyeneket. Tiltott a sertés, nyul...
Pontosan megtalálod
Mózes III. könyve 11. rész
Ezek azok az állatok, a melyeket megehettek minden barmok közül, a melyek vannak e földön:
3. Mindazt, a minek hasadt a körme, és egészen ketté hasadt körme van, és kérődző a barmok közt, megehetitek.
4. De a kérődzők és a hasadt körműek közül ne egyétek meg ezeket: A tevét, mert az kérődző ugyan, de nincs hasadt körme; tisztátalan ez néktek.
5. A hörcsököt, mert kérődző ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.
6. A nyulat, mert kérődző ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.
7. És a disznót, mert hasadt körmű ugyan és egészen ketté hasadt körme van, de nem kérődzik; tisztátalan ez néktek.
8. Ezeknek húsából ne egyetek, és holttestöket se illessétek; tisztátalanok ezek néktek.
9. Mindazokból, a melyek a vizekben élnek, ezeket ehetitek meg: A minek úszószárnya és pikkelye van a vizekben, tengerekben és folyóvizekben, azokat mind egyétek meg.
10. A minek pedig nincsen úszószárnya és pikkelye a tengerekben és folyóvizekben, legyen az akármely vízben nyüzsgő, és akármely vízben élő állat; mind útálatos az néktek.
11. De legyenek is útálatosak néktek; azoknak húsából ne egyetek, és holttestöket is útáljátok.
12. A minek nincs úszószárnya és pikkelye a vizekben, mind útálatos az néktek.
13. A szárnyas állatok közül pedig ezeket útáljátok; meg ne egyétek, útálatosak ezek: a sas, a saskeselyű és a halászó sas.
14. A sólyom és a héja az ő nemével.
15. Minden holló az ő nemével.
16. A strucz, a bagoly, a kakuk és a karvaly az ő nemével.
17. A kuvik, a hattyú és a füles bagoly.
18. A bölömbika, a pelikán és a gém.
19. Az eszterág és a szarka az ő nemével, a büdös banka és a denevér.
20. Minden szárnyas féreg, a mely négy lábon jár, útálatos néktek.
21. Csak azt ehetitek meg a négylábú szárnyas férgek közül, a melynek lábain felűl szökő-szárai vannak, hogy szökdécselhessen azokkal a földön.
22. Ezeket egyétek meg azok közül: az arbé-sáskát az ő nemével, a szolám-sáskát az ő nemével, a khargol-sáskát az ő nemével és a khagab-sáskát az ő nemével.
23. Minden egyéb négylábú szárnyas féreg pedig útálatos legyen néktek.
24. És ezekkel tisztátalanokká teszitek magatokat; mindaz, a ki illeti holttestüket, tisztátalan legyen estvéig.
25. Mindaz pedig, a ki hordozza azoknak holttestét, mossa meg az ő ruháit, és tisztátalan legyen estvéig.
26. Minden barom, a melynek hasadt a körme, de nincs egészen ketté hasadva, és nem kérődzik, tisztátalan legyen néktek; valaki illeti azt, tisztátalan legyen.
27. Minden állat, a mely a négylábúak között a talpán jár, tisztátalan legyen néktek; mindaz, a ki azoknak holttestét illeti, tisztátalan legyen estvéig.
28. A ki pedig hordozza azoknak holttestét, mossa meg az ő ruháit, és tisztátalan legyen estvéig. Tisztátalanok azok néktek.
29. A földön csúszó-mászó állatok között pedig ezek legyenek tisztátalanok: a menyét, az egér és a gyík az ő nemével.
30. A sündisznó, a kaméleon, a tarka gyík, a csiga és a vakondok.
31. Ezek tisztátalanok néktek minden csúszó-mászó között; valaki illeti ezeket holtuk után, tisztátalan legyen estvéig.
32. És minden, a mire ezek közül holtuk után esik valamelyik, tisztátalan legyen; akármely faedény, akár ruha, vagy bőr, vagy zsák; akármely eszköz, a mivel dolgozni szoktak, vízbe tétessék, és tisztátalan legyen estvéig, ezután tiszta legyen.
33. Akármely cserépedény pedig, a melybe beleesik valami azokból, mindazzal együtt, a mi benne van, tisztátalan legyen, és az edényt törjétek el.
34. Minden megehető eledel, a melyhez az ilyen edényből víz jut, tisztátalan, és minden megiható ital is minden ilyen edényben tisztátalan legyen.
35. És minden, a mire azoknak holttestéből esik valami, tisztátalan; kemencze és tűzhely lerontassék; tisztátalanok azok és tisztátalanok legyenek néktek.
36. De a forrás, a kút, az egybegyűlt víz tiszta legyen; de a mi azoknak holttestéhez ér, tisztátalan.
37. Hogyha azoknak holttestéből reáesik is valamely vetőmagra, a mely elvetendő, tiszta legyen az.
38. De ha vizet töltenek a magra, és úgy esik rá azoknak holttestéből, tisztátalan az ilyen néktek.
39. Hogyha olyan hullik el a barmok közül, a mely eledeletek néktek; a ki annak holttestét illeti, tisztátalan legyen estvéig.
40. A ki pedig eszik annak holttestéből, mossa meg az ő ruháit, és tisztátalan legyen estvéig. És mossa meg ruháit az is, a ki hordozta annak holttestét, és tisztátalan legyen estvéig.
41. Mindaz is, a mi csúszik-mászik a földön, útálatos legyen, meg ne egyétek.
42. Mindazt, a mi hason csúszik, és mindazt, a mi négy, sőt mindazt, a mi több lábon jár, a földön csúszó-mászó bármely állatot, meg ne egyétek ezeket, mert útálatosak ezek.
43. Meg ne fertéztessétek magatokat semmiféle csúszó-mászó állattal, és meg ne tisztátalanítsátok magatokat azokkal, hogy tisztátalanokká legyetek általok.
44. Mert én, az Úr, vagyok a ti Istenetek; szenteljétek meg azért magatokat, és szentek legyetek, mert én szent vagyok, és meg ne tisztátalanítsátok magatokat semmiféle állat által, a mely csúszik-mászik a földön.
45. Mert én vagyok az Úr, a ki felhoztalak titeket Égyiptom földéből, hogy Istenetekké legyek néktek; legyetek azért szentek, mert én szent vagyok.
46. Ez a törvény a baromfélékről, a szárnyas állatokról, minden élő állatról, a mely nyüzsög a vizekben, és minden állatról, a mely csúszik-mászik a földön.
47. Hogy különbséget tehessetek a tisztátalan és tiszta között, az olyan állat között, a mely megehető, és az olyan állat között, a mely meg nem ehető.
Szia!
"Mindent szabad nekem, de nem minden használ" - írja Pál apostol. Jómagam több mint 20 éve járok adventista közösségbe, és gyakorlatilag azóta nem fogyasztok húst. Előtte nagy húsevő voltam, de egyáltalán nem hiányzik. A témával kapcsolatosan ajánlom figyelmedbe Tóth Gábor: Beteg táplálékaink című kőnyvét. Garantálom, hogy ezt elolvasva vega leszel... ;-)
Komolyra fordítva a szót közössége válogatja ki mennyire veszi komolyan a húsevés témáját. A HNA-ban viszonylag liberális felfogás uralkodik, a KERAK sokkal konzervatívabb e téren a reformosok pedig egészen radikálisak. Ha nem lenne ismerős ezek irányzatok, vagy inkább különálló közösségek az adventistákon belül. Szerintem aki megismeri a tényeket a húsevés veszélyeiről, az nem fog rizikót vállalni és hosszú távon egészen a vegán (tisztán növényi) étrendre áll át. Egészségügyi szempontból egyre durvább a helyzet. Persze ha falun élsz ott kisebb a kockázat, ha a kertedben kapirgálnak a szárnyasok, de a hiperekben kapható húsok szó szerint életveszélyesek.
Üdv. Péter
Köszönöm a válaszokat!
Aki panelba lakik, az nem csak a húst fogja a "hiperekben" megvenni, hanem a zöldséget is, melynek eredetét szintén fenntartással kezelném, főleg télen.
Nem minden zöldségesnél árulnak bio növényeket, és nem is teheti meg mindenki.
Például egy télen vett paradicsom vagy uborka származása eleve kétséges, ráadásúl az ehetetlenség határát súrolja sok esetben az íze. Télen mit egyek? Lekvárt, almát, rizst és krumplit? Ennyi? De ezeket is a hipermarketekben fogom megvenni javarészt.
Utánna fogok nézni annak a könyvnek, bár ha olvasok egy könyvet a poratkákról, attól még nem leszek notórius takarító.
""Mindent szabad nekem, de nem minden használ" - írja Pál apostol. "
Ez mondjuk nem feltételezi, hogy a többi ártana.
-Isten megengedte Noénál a megváltozott életfeltételek után a húsevést. Ha Isten nekünk adta, megengedte, az rossz?
-A zsidó nép törvényében tiszta-tisztátalan állatok felsorolása van.
-Krisztus evett halat, bárányt. Ha nem szabadna, helyre tette volna ezt. Maga látta vendégűl kétszer is a több ezer embert hallal. Maga vágyott, hogy közössen fogyasszák el a bárányt, feltámadása után maga vendégelte meg a tanítványokat hallal.
-Pál ezt is írja: Némely ember azt hiszi, hogy mindent megehetik; a hitben erőtelen pedig zöldséget eszik.
Nem kötekszek, csak nem értem. Minden ember szíve joga hogy eszik-e húst vagy sem. Épp olyan ez, hogy kinek mi köze hozzá, hogy a krumplit szeretem, vagy a rizst.
Az értetlenségem az "adventista vegetarianizmus" szükségességét a Biblia szavára alapozni, holott és pont az ellenkezőjét olvasom ki belőle. Mégegyszer, amit Isten nekünk adott, abból miért származna kárunk?
Ezek szerint ha jól értelmezem, akkor a HNA és a KERAK elfogadja, és nem teszi szóvá, ha nem vagyok vega, a reformosok viszont nem fogadják el? Jól értem?
Nem arról van szó kedves kérdező, hogy nem szabad vagy hogy tilos húst fogyasztani... igazából a sertéshúst is megeheted, ha annyira akarod, de miért tennéd, amikor Isten maga választotta szét a tisztátalan állatokat az ún. egészséges(ebb) húsú állatoktól a javadra? Erre írták már itt előttem is, hogy:
"Mindent szabad nekem, de nem minden használ"
Ésszel él az ember, felelősek vagyunk önmagunkért, a tetteinkért a testünkért, amit kölcsönbe kaptunk a Mindenhatótól, mert a test a lélek temploma és szerintem elvárható egy értelmes, Istennel élő kapcsolatot ápoló gondolkodó embertől, hogy megválogassa, mit visz a szervezetébe annak érdekében, hogy az Úr egészségben találja őt testben és lélekben.
Az vagyok, amit megeszek. A mai világban nem igazán beszélhetünk egészséges táplálkozásról, viszont kevésbé egészségtelenről igen. És erre kell törekednünk Jézusunk kegyelméből. Ma a bűn következményeképp minden táplálékunk minőségében alulmúlja az Édeni állapot idején (sőt még Jézus idején) létező forrásaink minőségét!
Isten eredetileg az embernek a maghozó füveket, gyümölcsöket adta eledelül, ahogy olvashatod is Mózes könyvében, de a vízözön után megengedte a (tiszta)hús fogyasztását az embernek. Hogy miért? Mert a föld terméketlen lett egy ideig (sok más kedvezőtlen következmény mellett). Az ember berendezése egyébként elég nehezen birkózik meg a hússal, egyszerűen nem erre az életvitelre lettünk teremtve. Nem csoda, hogy aki húst-hússal eszik, az idő előtt "elromlik"... hiszen ebben az esetben a hozzánk tartozó használati utasításnak nem megfelelően használjuk testünket.
Jézus sem evett pl. tisztátalan állatokat. Megválogatta, hogy mit fogyaszt el, de ráadásul akkoriban még nem voltak vegyszerezettek a húsok/gyümölcsök/zöldségek sem.
Itt nem az a kérdés, hogy mi tilos. Ez a baj, hogy mindenki a tilosról beszél és csak a tiltásokig jut el az ember agya... ezért tartják többek között az emberek a távolságot pl. a mai kereszténységtől és ezért lesznek maguk a hívő emberek is egy idő után langymelegek, mert mindig a tiltások és az "ezt nem szabad, azt nem szabad"-ot látják maguk előtt. Az egész egy formális diktatúra hatását kelti, közben meg azt nem vesszük észre, hogy mit kellene tenni és hogy Isten nem tilt, csak javasol, hogy nekünk a legjobb legyen. Szabad akarattal rendelkező erkölcsi lények vagyunk. Isten csak azt szeretné, hogy az Ő értelmétől megvilágítva lássunk rá a dolgokra és ennek fényében döntsünk mindenről.
Én felismertem a választási lehetőséget és pl. a húst csak akkor eszem meg, ha nagyon muszáj (vega párti vagyok egyébként). Sokszor amikor húst eszek, már érzem távolról, hogy milyen büdös és az íze sem olyan, mint mikor még nem voltam vega párti. Viszont ez nem üdvösség kérdése! Nem csak a vegetáriánusok üdvözülnek. Isten mindenkit a lehetőségeihez mérten vizsgál és ítél meg.
Szóval nincs kötelező. Nem vagyunk megkötve, nem vagyunk semmire sem kötelezve, hanem ha a tiltások mögött meglátjuk a lényeget, akkor szabadok leszünk Istenben és neki tetsző életet élhetünk, amilyen életet az Úr már a kezdettől fogva szeretett volna nekünk ajándékozni.
Ezért ha bárki a húsevés miatt megszólna téged, az nem hiszem, hogy Krisztusi lelkülettel tenné ezt. Én úgy gondolom, hogy aki az Úrral szorosan jár, folyamatosan rájön bizonyos igazságokra és az Úr áldása folytán lépésről-lépésre megszabadul minden káros dologtól, mely addig megkötötte, még olyantól is, amit maga talán nem tartott károsnak.
Bocsi, ha hosszú voltam.
Üdv!
S.
Stellar!
„tisztátalan állatokat az ún. egészséges(ebb) húsú állatoktól a javadra?”
Isten nem egészségesEBB állatoknak, hanem tiszta állatoknak nevezte.
Csel 10,15 „És ismét szózat lőn ő hozzá másodszor is: A miket az Isten megtisztított, te ne mondd tisztátalanoknak.”
"Mindent szabad nekem, de nem minden használ"
De ez nem jelenti azt, hogy ártana is.
„A ki hiszen és megkeresztelkedik, idvezül; a ki pedig nem hiszen, elkárhozik.
Azokat pedig, a kik hisznek, ilyen jelek követik: az én nevemben ördögöket űznek; új nyelveken szólnak.
Kígyókat vesznek föl; és ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik: betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak” Mk.16,16-18
„Ésszel él az ember, felelősek vagyunk önmagunkért, a tetteinkért a testünkért, amit kölcsönbe kaptunk a Mindenhatótól, mert a test a lélek temploma és szerintem elvárható egy értelmes, Istennel élő kapcsolatot ápoló gondolkodó embertől, hogy megválogassa, mit visz a szervezetébe annak érdekében, hogy az Úr egészségben találja őt testben és lélekben.
Az vagyok, amit megeszek. A mai világban nem igazán beszélhetünk egészséges táplálkozásról, viszont kevésbé egészségtelenről igen.”
Igen, de ti tisztátalanoknak mondjátok és egészségtelennek, mit Isten tisztának mondott.
„És erre kell törekednünk Jézusunk kegyelméből.”
Jézus kegyelme nem a gyomrodról szól.
Az étel a gyomorért van, a gyomor az ételért.
„vízözön után megengedte a (tiszta)hús fogyasztását az embernek. Hogy miért? Mert a föld terméketlen lett egy ideig (sok más kedvezőtlen következmény mellett)”
Bocsánat, de mennyi év telt el Noé és Mózes között? Az a néhány évszázad nem volt elég, hogy termékeny legyen a föld?
Isten először Noé idejében, aztán Mózesnál engedte meg az állatok fogyasztását. És innen is jó néhány évszázad elteltével Krisztus sem tette ezt helyre, maga bárányt és halat fogyasztva.
Nézzünk egy tisztátalan állatcsoportot a IIMóz-ből
„Mindaz is, a mi csúszik-mászik a földön, útálatos legyen, meg ne egyétek.
Mindazt, a mi hason csúszik, és mindazt, a mi négy, sőt mindazt, a mi több lábon jár, a földön csúszó-mászó bármely állatot, meg ne egyétek ezeket, mert útálatosak ezek.
Meg ne fertéztessétek magatokat semmiféle csúszó-mászó állattal, és meg ne tisztátalanítsátok magatokat azokkal, hogy tisztátalanokká legyetek általok.” IIIMóz 11, 41-43
Akkor a sáska hova tartozik szerinted?
„ennek a Jánosnak a ruhája pedig teveszőrből vala, és bőröv vala a dereka körül, elesége pedig sáska és erdei méz.”
„Jézus sem evett pl. tisztátalan állatokat. Megválogatta, hogy mit fogyaszt el, de ráadásul akkoriban még nem voltak vegyszerezettek a húsok/gyümölcsök/zöldségek sem.”
Nem a tisztátalan állat fogyasztását szorgalmazom, hanem a tiszta állat tisztátalanná tételét utasítom vissza. Ahogy bio bárányhúst, csirkehúst nem kapsz sehol (még háznál sem, ugyanis azt is ocsmányságokkal teleszórt táppal táplálják), éppúgy egy darab krumplit sem kapsz agyonpermetezés nélkűl. Szerinted, amit almát eszel, az milyen? Ha háznál veszed, azt is háromszor permetezték le erős vegyszerrel, mielőtt a szádba raknád. Nem kell a sületlen duma, hogy bio vagy nem bio. Nincs ilyen. Csak nem bio.
„és hogy Isten nem tilt, csak javasol” Na, ezt nem gondoltad át… Isten enged és tilt. A tiltott fa, a tiltott táplálékok, aki ezt vagy azt nem tartotta be a zsidó nép között, ő halállal lakoljon. Ez aztán a javaslat. Isten nem javasol. A tiltása egyértelmű és világos.
„Szabad akarattal rendelkező erkölcsi lények vagyunk.”
Ez igaz. Eldöntheted, hogy élet vagy halál. De ez nem azon múlik, hogy hóst eszel vagy sem. Tök mindegy, hogy 40 évesen halsz-e meg, vagy 300 évesen. A vége halál. Itt a kérdés, hogy lesz-e valaki, aki „alkudozik” majd érted, lesz-e valaki, aki a személyi kartotékodba (élet könyvében), melyben be lesz jegyezve a cselekedeteid, mely nagyon, de nagyon kevés lesz az örök élethez, ráteszi-e a saját vérének pecsétjét ezzel a felirattal: MEGVÁLTVA
Mi köze ennek a húshoz, zöldséghez, iváshoz?
Rm 14,17 „Mert az Isten országa nem evés, nem ivás, hanem igazság, békesség és Szent Lélek által való öröm.”
„Sokszor amikor húst eszek, már érzem távolról, hogy milyen büdös és az íze sem olyan, mint mikor még nem voltam vega párti.”
Én meg voltam csaknem halál közeli élményben, mert azt képzeltem, hogy veszélyes anyag van a levegőben. Rosszul lettem ahhoz képest, hogy semmi olyan káros anyag nem volt, amit, amekkorát képzeltem… Valakinek meg a fokhagyma büdös, nem is kevés embernek, pedig az „állítólag” egészséges.
„Viszont ez nem üdvösség kérdése! Nem csak a vegetáriánusok üdvözülnek. Isten mindenkit a lehetőségeihez mérten vizsgál és ítél meg.” Ezzel nincs mit vitáznom, de tanításotok nagyon nagy hányada ebből áll, ami szintén nem lenne baj, a legnagyobb baj, hogy tisztátalannak állítotok olyat, amire Isten azt mondta, hogy tiszta.
Zárszó:
Rm 14,2 „Némely ember azt hiszi, hogy mindent megehetik; a hitben erőtelen pedig zöldséget eszik.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!