Miért kell az a pompa csillogás a papoknak? Miért nem tudnak úgy élni mint a szerzetes társaik? PL Erdö Péter Bíboros=Bőjte Csaba Ferences szerzetes
Péternek:
Ne haragudj, de ez ÌGY nem igaz!
Ezek klisék.
Rosszul vagy tájékozódva.
Ès gondolkozz el egy kicsit rajta, mi lenne, ha az egyház mindenhonnan visszalépne? (Iskolák, kórházak stb.)
Sziasztok!
Nem hinném, hogy rosszul lennék tájékozódva. Református Egyházban nőttem fel, az egész családom részt vett a gyülekezet életében, beleláthattam az anyagiakba is. Pontosan ezért hagytam ott az egyházat.
Az iskolák és kórházak közfeladatok amikért külön normatíva és kiegészítő támogatás jár, ezeknek semmi köze nincsen a hitéletért kapott támogatáshoz! Ráadásul az állami normatívák mellett egyházi kiegészítő támogatást is kapnak ezek az intézmények. Hidd el képben vagyok. Éppen ezért tartom elfogadhatatlannak ezt a támogatási rendszert.
Nagyon szomorú az hogy a hitéleti támogatás a gyülekezetekhez - ahol a hitélet folyik - soha nem jut el. A gyülekezetek az adományokból élnek, a többi pénz ott marad az egyházban és bizony ebből élnek az egyházi méltóságok. Mit gondolsz pl. a népszámláláskor végzett PR plakátdömping: valljuk meg hogy katolikusok vagyunk, miből lett fizetve? Valld meg, hogy több legyen az államtól kérhető összeg. Nem számít ha nem jársz...
Üdv. Péter
Kedves Péter!
Nem ismerem a református egyház körülményeit, lehet, hogy ott így van. (Az elsö szerelmem, egy református teológiai hallagtó is kilépett a teológiáról, annyi kiábrándító dologgal konfrontálódott ott. Igaz, az még a kommunizmusban volt, de ez is mutatja, hogy a reformátusoknál nem minden kóser. Ök a komcsikat is meglehetösen kiszolgálták, míg a katolikus papok, szerzetesek, növérek mentek a börtönökbe...)
De az Egyház (tehát a kat.) pld. Róma alá (is) esik, tudom, hogy nálunk a szegényeknek NEM kell adót fizetniük!
Egyet értek a 12. válaszolóval, a gyülekezetek nem sok támogatást kapnak az egyháztól, ahogy Böjte Csaba is magánemberektől (és magánemberként) tudja csak támogatni az árvaházát. Sem az állam sem az egyház nem támogatja.
A kérdésre a válasz szerintem egyszerűen megfogalmazva hogy: az a pap és "egyházi" személy akinek igénye van csili vili dolgokra, pompára az nem isten szolgája hanem egy kapzsi ember aki letért a krisztusi útról. És persze van mindenféle pap, ahogy egy autószerelő is tudja rosszul végezni a munkáját, de vannak zseniális szerelők is, ugyanígy a papok között is van jobb és kevésbé jó is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!