Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hova lettek a papok?

Hova lettek a papok?

Figyelt kérdés
Vidéki vagyok, a falunknak 2 temploma is van, katolikus és református.Egyiknak sincs helyi papja.Ez fél éve van így.Olyan atya jár ki, aki több településen is misézik, mert egyiknek sincs saját papja. Mi voltunk vasárnap a 4. települése, ahol misét tartott:S Engem ez nagyon zavar:( Az is feltűnő, hogy egyre kevesebb a hívő.PL:5 évvel ezelőtt még voltak gyerekek a miséken, most csak néhány idős ember jelenik meg.
2011. nov. 28. 14:57
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
36%
Erősödik az ateizmus, a vallások pedig gyengülnek. Az egyház meg már biztos nem fizet annyit h megérje ezzel bohóckodni. De ahogy te is írtad, nincs elég hívő ergó papnak se mennek annyian.
2011. nov. 28. 15:15
 2/17 Antimod ***** válasza:
100%

A gyerekek azért is elmaradhatnak, mert csökken a születések száma a falutokban.

Egyébként tényleg paphiány van, az egyháznak elég sok gondja van ezzel.

2011. nov. 28. 15:46
 3/17 anonim ***** válasza:
41%

Amúgy több hívő van mint amennyit a templomba látsz.

Sok hívő van aki nem jár templomba. Szerencsére...

2011. nov. 28. 15:48
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
De azt tegyük hozzá hogy nincs annyi hívő amennyivel a keresztény egyház számol. Bevett szokás hogy csecsemőként megkeresztelik a gyermeket. Ezt ő nem önszántából választja, hanem ráerőltetik, de statisztikailag ő már 1 plusz fő. Ehhez hozzájönnek azok a felnőttek akik különböző okok miatt nem foglalkoznak a vallással, vagy azzal hogy kialakítsanak maguknak egy belső identitást. Ők azok akik pl reformátusok mert annak keresztelték őket, de mégse tartják a szokásokat, sőt gyakran nem is hisznek istenben. Az átlag magyar pedig nem annyira kulturált hogy ilyen dolgokon filózzon, és teszem azt ateistának vallja magát, hanem csak ráböki hogy református, közben meg semmi köze hozzá ténylegesen. A statisztika őt is hívőnek tekinti. Nagyon kevesen vannak azok akik erős belső tudattal rendelkeznek és pontosan tudják hogy minek vallják magukat és miért, legyenek akár keresztények, akár ateisták, de bármilyen más vallásúak is. Hallottam már zsidót is és muzulmánt is magát annak vallani, de hozzátette hogy nem gyakorolja a vallási szokásokat. Az egyház őket is mint hívő tartja számon, és felveszik utánuk a pénzt.
2011. nov. 28. 15:56
 5/17 A kérdező kommentje:
Valóban kevesebb gyermek születik és egyre kevesebben gyakorolják a vallásukat. Én sem szoktam minden vasárnap misézni, de néha úgy érzem szükségem van rá. A lányom lassan 2 éves lesz és nincs megkeresztelve, mert nem sikerül rá papot találnom, ezért írtam, hogy engem zavar, hogy nincs helyi pap. bosszantó, hogy havonta más van és nem lehet egy keresztelőre egyeztetni:S A kevés gyerek azért feltűnő számomra, mert amikor én gyerek voltam nekünk mindig ott kellett lenni a vasárnapi miséken.Mondhatnám, hogy kötelező volt a szülők részéről, mert ugye kisfalu és megszólják egymást.Az idősekből pedig gondolom azért van kevés, mert sokan eltávoztak az élők sorából.
2011. nov. 28. 16:14
 6/17 anonim ***** válasza:

EZ utóbbi természetesen csak egyes egyházakra igaz! Mert pl. a felnőtt keresztséget gyakorlókra éppen a fordított a jellemző: hiszen jár a családjuk, a gyerekük, de míg nem tagja a gyülekezetnek, addig statisztikailag sem számít.

A kérdésre: az istenfélelem kezd kiveszni a világból, amiről bizony a papok is tehetnek. Ugyanakkor mindig is voltak és lesznek is élő hitű papok, és közösségek is.

2011. nov. 28. 16:16
 7/17 anonim ***** válasza:
66%

Nem születtek meg azok akik papok lettek volna az abortuszok miatt. Sajnos az emberek úgy döntöttek hogy nem tudják vállalni a felnevelésüket.

Sajnos most a világ a nagy hitehagyás korszakát éli, az egyház pedig az utolsókat rúgja. De ne félj, meg fog majd újulni, hiszen Jézus is feltámadt a 3. napon. Az egyház is meg fog "halni" aztán majd dicsőségesen fel fog támadni.

2011. nov. 28. 16:22
 8/17 anonim ***** válasza:
46%
Erre tudok még egy magyarázatot. Mármint a kevés hívőre. Nagypapám maga nem volt vallásfanatikus, nem járt minden vasárnap templomba, de azért a hitt istenben, és nagyobb ünnepekkor elment. Egész addig amíg a helyi pap, politizálni nem kezdett, és felhívta a misén a hívek figyelmét, hogy melyik párttól is kapta a pénzt a templom az új tetőre. Ez valamikor választás előtt volt. Ezt már többektől halottam, és gyakran kritizálják emiatt a papokat, mert nem lenne szabad politizálniuk (nyílvánosan nem, főleg misén), persze emberek vagyunk, tegye meg mint magán ember, de ne mint pap, és ne mint misén, és ez csak egy ok. Ott vannak még a rendszeres pedofil vádak, nem hiszem hogy ki kellene fejteni. Ha közvetlenül nem is, de közvetettem hatással vannak ezek a dolgok a hívők számára. Nagypapám is ezért hagyott fel a templomba járással, és engem is ezek a dolgok indítottak el az ateizmus felé vezető úton, a bigott, buta, fanatikus hívők és az oldalon működő kettős mérce a hívők javára, pedig csak elszántabbá tett. Ez csak egy eset, de mégis már minusz 2 hívő/templomba járó ember az egyháznak, és ez kevesebb bevételt is jelent. Országosan nézve pedig elég jelentősen is befolyásolhatja a dolgokat.
2011. nov. 28. 16:28
 9/17 anonim ***** válasza:
46%

"Jézus is feltámadt a 3. napon"

Az csak a Nap volt, amikor december 21-én 3 nap után 1 fokkal észak felé mozdul, a krux (kereszt) csillagképen.

2011. nov. 28. 16:29
 10/17 anonim ***** válasza:
46%
Bocsi, elírtam. December 25-én mozdul 1 fokot északra a krux csillagképen. December 21-én meghal a kereszten, 3 napig halott,majd feltámad.
2011. nov. 28. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!