Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Allah csak a muszlimoké vagy...

Peruccsia kérdése:

Allah csak a muszlimoké vagy mindenkié?

Figyelt kérdés

Iszlám-ismerőket kérdeznék.

1. Az Iszlám a, henoteista vallás azaz "nekünk muszlimoknak Allah az istenünk, de lehet hogy az indiánoknak vagy másoknak más az istenük/isteneik"

vagy b, monoteista vallás azaz "csak Allah az egyetlen Isten, aki alá mindenki tartozik: muszlim, egyéb monoteista, politeista és ateista ?

Ha az a, válasz az igaz, sokat megértek. De ha a b, akkor miért sajátítják ki maguknak? Vagy csak az arab változatot "védik le"? Más miért nem hivatkozhat rá?

2. Tudom mit jelent az 'Allah(u) akbar' szó szerint, de mikor "kell" használni? Megértem, ha egy a sportoló ünnepli ezzel a győzelmét, de tüntetésen miért mondja mindkét szembenálló fél? Amúgy ez egy evidens kijelentés, ilyen erővel a "madarak tudnak repülni" vagy "az Északi-sarkon hideg van" axiómákat is lehetne üvöltözni.

2011. nov. 24. 15:07
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
47%

Három nagy monoteista vallás létezik: zsidós, keresztény és muszlim. Tehát a muszlim egyistenhitű vallás.

Inkább a b verziód az eredeti. A vallások között folyik egyfajta párbeszéd, amelyben azt tárják föl, hogy mi a közös bennük. De ugyebár vannak különbségek is. A zsidók Istent Jahvénak hívják. A muszlimok Allahanak, míg a keresztények Istennek/Atyának.

Végtére is ez mind ugyan az. De mindenki a saját vallási formáját követi, és ezt nevezheted te "kisajátításnak".

24/n

2011. nov. 24. 15:18
 2/19 anonim ***** válasza:

Isten Egy. A nevei egy-egy tulajdonságát jelzik.

Az "apa" szó kínaiul máshogy van, mint svédül vagy angolul vagy akárhogy...de a jelentése ugyan az.

A tüntetések/vallásháborúk alkalmával általában azért mondják, hogy a "bűnösök" hallják isten nevét, ezáltal megtisztulhatnak...

2011. nov. 24. 15:28
 3/19 anonim ***** válasza:
49%

"Végtére is ez mind ugyan az."

Már akinek, kérem ne általánosítsunk. Az Én Istenem például Jézus Krisztus, aki azonos az Ószövetség Istenével is, aki Ábrahámmal beszélt annak idején.

Jézusnak pedig nincs köze az Iszlámhoz, aki nem hiszi, annak figyelmébe ajánlom Germanus Gyula: Allah Akbar! című művét, ahol az arab hagyományokból merítve leírja például Mohamed elhívását. Érezhető a különbség, mert Jézus soha nem hívott el olyan félelmetes módon embereket, ahogyan annak idején Mohameddel történt. Másrészt a Bibliai próféták a Szentírásra hívják fel a figyelmet, és nem más szentnek tartott könyvekre

Természetesen mindenkinek joga van abban hinni amiben akar, de meggyőződésem szerint az Iszlám az Iszlám, a Kereszténység pedig Kereszténység.

2011. nov. 24. 16:11
 4/19 anonim ***** válasza:
Az iszlám istenképe egészen más, mint a kereszténységé. Az ő istenük nem atya, ahogy a zsidók istene sem, hanem csak követelk, meg számonkér. Akarata olyan erős, hogy mellette semmivé válik az emberé, mindig az lesz, amit ő akar. Az ember csak hihet, és csak bízhat abban, hogy ha jó muszlim lesz, akkor üdvözül, de még akkor is kárhozatra vetheti Allah, ha hitt, bár azt tartják, hogy mégsem teszi meg ezt velük.
2011. nov. 24. 16:42
 5/19 anonim ***** válasza:
Az iszlám vallás szigorúan monoteista. Az elképzelhető legnagyobb, örök kárhozatra méltó azt állítani, hogy Allahnak több személye van, vagy vannak mellette még más istenek is.
2011. nov. 24. 16:43
 6/19 A kérdező kommentje:

Uccsó figyelmébe:

Ne az ember szempontjából figyeld a dolgokat, hanem az Isten szempontjából. A hívők nem tudnak elvonatkoztatni az emberi mivoltuktól? Én simán bele tudom képzelni magam egy isten vagy az Isten helyébe

2011. nov. 24. 17:58
 7/19 A kérdező kommentje:
Szóval arra gondoltam, hogy Allah az ateisták és politesták felett is áll, és hogy ők mit gondolnak, az lényegtelen. Végül is az ő istenük is, ha monoteista ez a vallás.
2011. nov. 24. 18:00
 8/19 anonim ***** válasza:
53%
Tévedés, Allah nem az Isten. Isten nem úgy ad zavaros kijelentést, hogy fojtogatja a prófétáját, aki ezt követően érthetetlen, zavaros kijelentéseket eszközöl. Jókai és Gárdonyinak ez egy hatalmas tévedése, amikor azt mondják, hogy ő az Isten, csak mindenki máshogyan nevezi. Sem Jahve, sem Jézus Krisztus, sem a Szentlélek nem fordítható semmilyen nyelven sem Allahnak.
2011. nov. 25. 11:08
 9/19 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Előrebocsátom, hogy én nem vagyok muszlim.

Kérdező, figyelj ide, remélem érteni fogod, amit magyarázok.

Angolul a tányér plate, a pohár meg glass, a kés knife, ezek a szavak ugyanazt jelentik, csak máshogy mondod magyarul, és máshogy angolul.

Isten nevével is ugyanez a helyzet.

Mi magyarul úgy hívjuk Istent, hogy Isten.

Az angol azt mondja Istenre, hogy God.

Arabul úgy hívják Istent, hogy Allah.

Hallottam arról, hogy más nyelvben is így hívják istent, és az illetők nem muszlimok.

Az arab keresztények is Allahnak hívják egyszerűen azért, mert arabul ez az Isten elnevezése.

Kérdező, az egyáltalán nem baj, ha ezen agyalsz, biztosan nagyon sok szabad időd lehet, ami szintén nem baj, ha hasznos dolgokra fordítod, az azonban óriási bűn, ha te isten helyébe próbálod képzelni magad.

Bármilyen vallású is vagy, ez mindenhol hatalmas bűn, mert hogy jön ahhoz az ember, hogy Isten helyébe képzelje magát.

Ha meg nem hiszel Istenben,akkor meg teljesen abszurdnak tűnik, hogy a helyébe képzeld magad, mert én sem tudom pl. egy ufó helyébe képzelni magam, mivel nem hiszek az ufók létezésében.

Ezen gondolkodj el szerintem, az, hogy milyen nyelvben hogy hívják istent, az huszadrangú kérdés legalábbis szerintem.

Az azonban tény, hogy a monoteista vallásoknak teljesen más az istenképük, ezen nincs mit agyalni.

Üdv: Napirai

2011. nov. 25. 21:30
 10/19 A kérdező kommentje:

Csak beletudod magad képzelni egy földönkívüli helyébe, aki épp most érkezik a Földre, még ha nem is hiszel benne. Ugyanígy én is bele tudom képzelni magam Isten helyébe, még ha nem is hiszek benne. A sok hívő által leírt istenképet veszem alapul, mint amikor a sok szemtanú ír le valakit, hogy hogyan élt mit csinált.

Ha rendőrnyomozó lennél, tudnád miről beszélek.

2011. nov. 26. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!