Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Romai katolikus eskuvonel mi...

Romai katolikus eskuvonel mi a teljes eloiras? Keresztelo es elso aldozas a szukseges? Vagy hivatalosan kellene még a bermalkozas is?

Figyelt kérdés
parommal ezen vitatkoztunk, mert en nem voltam bermalkozo es o allitja h az is muszaj (tudom h manapsag mar osszeadjak az embereket akarhogyan de akkoris) szeretnem tudni mi is kell igazabol! koszi
2009. máj. 10. 21:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Bérmálkozás nem szükséges a katolikus esküvőhöz. (Hivatalosan)
2009. máj. 10. 21:16
 2/12 anonim ***** válasza:

A Katolikus Egyházban csak megkeresztelt köthet egyházi házasságot.Mivel a katolikus, ortodox, és anglikán egyházban ez - vagyis a házasság - a hét szentség egyike.

Elsőáldozás lehetséges rögtön a felnöttkeresztelési szertartáson, mivel a keresztség minden -addig elkövetett - bűnt eltöröl. Tehát rögtön a megkeresztelkedés után járulhatsz szentáldozáshoz is

Bérmálkozás nem feltétele az egyházi házasságkötésnek.A bérmálkozás hiánya akkor jelenthet problémát, ha keresztszülőnek, vagy bérmakeresztszülőnek (ez nem annyira köztudott de ilyen is van) kérnek fel esetleg a késöbbiekben.

Sok boldogságot Nektek

2009. máj. 10. 21:27
 3/12 A kérdező kommentje:
hat ez mind szep es jo, de nemtudom miert ragaszkodik ennyire ehhez. pedig templomba nem jarunk egyikunk se - ami nem azt jelenti h nem tisztelem a vallasomat, de nem jarunk. es most ezt vette a fejebe h akarja h legyek bermalkozo...
2009. máj. 10. 21:30
 4/12 anonim ***** válasza:

Bérmálkozni nem lehet minden vasárnap,mert csak püspök bérmálhat.Általában évente egyszer van bérmálás.Előtte oktatáson ( többször ) kell résztvenni,meggyónni,áldozni stb.A pap valószínűleg megkívánja a rendszeres templomba járást is.Azonkívül kell egy bérmakeresztszülő is,aki katolikus,és meg is van bérmálva.

Ha nem vagytok templomba járó,vallását gyakorló katolikusok,miért akarja a jövendőbelid,hogy megbérmálkozz?Ha megvagy keresztelve,és voltál elsőáldozó,összeesketnek a templomban is.Bár a legtöbb helyen elkell menni jegyesoktatásra az esküvő előtt.

2009. máj. 10. 21:43
 5/12 anonim ***** válasza:
Elég a keresztelés, mivel nem muszáj nászmisés esküvőt tartani, van csak esküvői szertartás is, amin nincs áldoztatás.
2009. máj. 10. 22:10
 6/12 anonim ***** válasza:
Ja, és elegendő, ha csak az egyik fél van megkeresztelve, a másik lehet bármi más.
2009. máj. 10. 22:11
 7/12 A kérdező kommentje:
en tisztaban vagyok a bermalkozassal, de nemtudom neki ez miert ennyire fontos.azt mondta h ha en ezt nem akarom o nem akar templomit,inkabb legyen akkor polgari eskuvo...annyira nemertem ezt :S mert ha nem lennek megkeresztelve akkor megérteném,de hát igy...
2009. máj. 10. 23:07
 8/12 anonim ***** válasza:

Hiába pontoztátok le a 22:10 és 22:11-es választ, attól még egyházjogilag az igaz. Ráadásul tapasztalatból írtam, sok esküvőn voltam már, az egyházjog letölthető a netről. Nem titok. Ha valakinek másképp tanították, akkor vagy olyan rég volt, hogy azóta módosult, vagy direkt hibásan oktatták, vagy aki oktatta, nem tájékozott eléggé egyházjogban.

Kérdező, ha a párod ennyire akadékoskodik, mutasd meg neki az egyházjogi szabályokat, ha ennyire "szabály-ember" (a hit nem erről szól, pedig én is katolikus keresztény vagyok), akkor lehet, hogy lesznek még konfliktusok köztetek emiatt.

2009. máj. 11. 10:11
 9/12 anonim ***** válasza:

"nemtudom neki ez miert ennyire fontos"

Akkor már csak egy tippem van.

Lehet, hogy jövendőbelid rokonságából valaki már kinézett Téged bérmakeresztapának?

2009. máj. 11. 19:50
 10/12 A kérdező kommentje:
hat ez a verzio ket okbol sem igaz, mivel max bermakeresztanyuka lehetek, masik meg h nincsen olyan emberke aki bermalkozni keszulne. jo van egy de neki lenne mas is aki esetleg lehetne szoval..
2009. máj. 11. 20:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!