Mennyire fogadod el más vallását, ami nem azonos a tieddel, és milyen vallású vagy?
Keresztény vagyok és tolerálom más vallását, sok barátom van nemcsak különböző keresztény felekezetekből, de utazásaim során szert tettem zsidó és hindu barátokra, az unokatestvérem muszlim és voltam vele mecsetben és sokat mesél a hitéről. És persze a legközelebbi barátaim ateisták és velük is remekül kijövök.
Freya
Sziasztok!
Ez nagyon érdekes gondondolat volt:
"A Dalai Láma azt mondta:
Ahány vallás, annyi igazság."
Ezzel szemben Jézus ezt mondta: "A te Igéd igazság" (Ján 17,17)És én ezzel értek egyet. Jómagam egyébként Kereszténynek vallású vagyok, és elfogadom más emberek vallását is, ha azt nem akarják rámerőltetni. A lelkiismereti szabadság értelmében ugyanis mindenkinek joga van abban hinni, amiben akar.
Ha a tudományban hiszel nézd meg ezt a videót amit tudósok készítettek.
Azért ha vallásokról van szó, akkor a vallástalanságot ne soroljuk már ide. Nekem van egy barátom, aki teljesen közömbös a vallási dolgokban, nem érdekli, szóval ha mondok neki egy Istennel kapcsolatos dolgot, akkor meghallgatja, de reagálni nem tud rá, nem tud mit kezdeni az információval, hiszen semmit sem jelent az életében a vallás. Volt már hogy vitatkoztunk, és azt mondta: tartsuk tiszteletben egymás nézeteit. Mondom neki: rendben van, csakhogy benned (ilyen téren) nincs mit tiszteletben tartani, hiszen nincs vallási meggyőződésed...
Szóval ez a kölcsönös tiszteletben tartás szerintem egy vallástalan - vallásos ember között nem működhet, hiszen a vallásosnak a "semmi"-t kellene tiszteletben tartania a másikkal szemben.
Viszont ha a másik fél is vallásos, ott már szerintem működnie kell a tiszteletnek. Én katolikus vagyok, gyakorlom is, de teljes tiszteletben tartok más vallásokat. Ugyanolyan gyermeki áhítattal imádkozom egy református istentiszteleten, ugyanolyan bensőséggel beszélgetek Istenről egy metodista munkatársammal, mintha egy katolikusról lenne szó.
Szerintem minden keresztény emberben közös az evangélium hirdetése és az Isten iránti szeretet, Ugyanazt az Istent imádjuk, így a legfőbb dolog közös. Amik különbségek vannak, azokkal meg nem kell foglalkozni ez esetben.
Előző vagyok. Engem nem érdekel a foci. Egyáltalán nem tudok hozzászólni, ha valaki nagy boldogan bejelenti nekem, hogy ez a csapat elverte ezt, én sem tudnék ezzel mit kezdeni, megkérdezném, hogy ez most jó vagy rossz, eszik vagy isszák?
Szóval nekem a fociban nincsen saját "nézetem", ezért ha valaki mégis focis dolgot mesél nekem, akkor nem oltom le, hogy tartsd tiszteletben az én véleményem, mivel nekem a fociról nincs véleményem, ahogy egy vallástalannak sincs nézete a vallásról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!