Keresztyéneket kérdezek most kizárólag, hogy mit gondoltok a házasság előtti szexuális kapcsolatról?
Tudom, már unalmas a kérdés, de nem az, ha benne van valaki nyakig. Van egy barátom, aki nem hívő, de érdeklődik, illetve sokat beszélgetünk Istenről, Istenben hisz, Jézusról is hiszi, hogy ő Isten, csak épp nincs megkeresztelve, nem jár templomba, eléggé önállóan éli meg a hitét, de minden dolgát helyesen teszi, mindenkivel korrekt, tényleg nagyon jó ember.
Én keresztyén vagyok, hívő, megtértem, aztán később megismertem őt, beszélgettünk, összebarátkoztunk, párok lettünk, és jött a szeretkezés is.
NEm vagyunk eljegyezve, de amúgy mindketten igen komolyan gondoljuk a kapcsolatunkat, előtte nem volt egyikőnknek sem senki, és sokszor tervezzük a házasságot, gyerekeket, közös életet. Kb két éven belül.
Nekem viszont lelkiismereti problémát okoz a mi kapcsolatunk, az, hogy szeretkezünk is, az én környezetem, amiben felnőttem, erre határozottan azt mondja, hogy bűn házasság előtt. Nincs senki aki keresztyén lenne, és meg tudnám beszélni ezt vele anélkül, hogy bűnösnek titulálna. A lelkiismereti probléma sem tudom, azért van-e, mert a környezetem áll így hozzá, vagy azért mert tényleg bűn.
Emiatt kicsit eltávolodtam Istentől, mert szégyelltem magam előtte, ha netán mégis bűnt teszek ezzel... hát szégyelli magát az ember. De most úgy látom, erős szükségem van Istenre ahhoz, hogy normális életet éljek, normálisan értékeljem magam és a körülöttem élőket, hogy értelmes és hasznos életet éljek, nagyon szoros kapcsolatban kéne lennem Istennel... hiányzik. Szeretném rendbe rázni magam, és itt van a párom, akit szeretek, két éve együtt vagyunk, és nem tudom, mit tegyek. Ha azt mondanám neki, hogy többet nem szeretkezek vele, csak ha összeházasodunk, azzal parazsat gyűjtenék a fejemre, ő sem értené, és az én szivem is megszakadna.
Csak tanácsot szeretnék kérni tőletek, keresztyének.
Adott egy teremtő Isten, ki az akaratával, a szavával teremt mindent, megnyilatkoztatja akaratát a prófétáin keresztűl, bizonyságúl az embereknek, hogy időnek, koroknak ura ő. Feláldozta fiát a világért, mert úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta értünk, hogy kik hisznek őbenne, örök életük legyen. Krisztus által küldött vígasztaló, a szent léleknek temploma a ti testetek. (1Kor 6,19).
Egy ilyen Isten néz a mennyekből, és azt mondja, hogy ő egybeszerkesztett valamit, de addig el nem fogadhatja, míg ezek az emberek egy ceremóniát el nem végeznek.
Mi a házasság???
"Annakokáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté." Ez a házasság! Isten sehol ki nem jelentett olyat, hogy végezzétek el, ezt meg azt a szertartást, mert addig el nem fogadhatlak titeket egy párnak. Olvastok talán olyat, hogy Ádám és Éva lagzit csaptak?
Elhagyja a férfi a szülői ragaszkodást, felesége iránt szerelemre gyúl, egész életében ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté, közös akaratban, cselekedetben, szexuálisan. Ez a házasság, nem az, hogy egy másvalaki azt mondja, hogy mostantól házasok vagytok. Akivel együtt vagy most, az a férjed. Attól kezdve, hogy egymásba szerettetek, egymás mellett akarjátok leélni az életeteket és lefeküdtetek egymással.
Sok boldogságot az ifjú párnak!
Üdv: L
Sziasztok!
Bevallom két dolgot nem értek.
1. Ha a kérdező szépen megkért mindenkit, hogy kizárólag keresztények válaszát várja, akkor miért nem lehet ezt tiszteletben tartani. Miért kell másokat minősíteni, akik eszerint jártak el?
2. Nyilvánvalóan leírtam, hogy a lelkiismeretedre hallgass! Ha a pároddal való kapcsolat az Istennel való kapcsolatod rovására megy, akkor bizony döntened kell. Én ebben a döntésben igyekeztem segíteni téged a Szentírásban leírtakkal. Csak rajtad múlik, hogyan döntesz, de a "langyos" állapot nem elfogadható az Istennél. Legyél "hideg, vagy hév" ahogyan jelenések könyve 3. fejezete fogalmaz a laodiceai levélben. Sajnálom, hogy nem a szíved szerint való választ tudtam adni a kérdésedre.
Üdv. Péter
Azok, akik támogatják az élettársi viszonyt, arra hivatkozhatnak, hogy a házassági anyakönyvi kivonat csupán egy „papír”, aminek igazában nincs semmi gyakorlati értéke. Ez a felfogás tükröződik a tévé folytatásos filmsorozataiból, a mozifilmekből és a világhírességek magánéletéből is. Vizsgáljuk meg tehát, mi ennek a „papírnak” az igazi értéke.
Ha üzleti vállalkozásba kezdesz vagy egy ingatlant vásárolsz, vagy ha valakinek pénzt kölcsönzöl, miért szoktad írásba foglalni a megállapodás pontjait és miért hitelesíted a közjegyző előtt? Ennek egyik oka az, hogy ez egy kölcsönös kötelezettségvállalás mindkét fél számára, és mindkét fél számára előnyös, ha a feltételeket írásban rögzítik. Például, ha az egyik fél meghal, eltűnik vagy egyszerűen elveszíti emlékezőképességét, a megállapodás pontjai a törvény szerint még mindig érvényesek. Ugyanez vonatkozik a házasságra is. Valamelyik, vagy mindkét házastárs halála esetén a törvény a legtöbb országban gondoskodik a család életben maradt tagjairól. De rendszerint nem ugyanez a helyzet az élettársi viszony esetén. Ez a kötelezettségvállalás a különbség az együttélés és a házasság között. A házassági anyakönyvi kivonat arra is emlékezteti a házaspárt, hogy kötelesek egymást tiszteletben tartani, szeretni és ápolni, és vállalniuk kell a házassági fogadalomból rájuk háruló összes jogi következményeket.
Egy férjezett asszony ezt így fogalmazta meg: „Lehet, hogy maradi vagyok, de a házassági kötelezettség nagyobb biztonságérzetet kölcsönöz nekem.” Szavaiból visszhangzik, amit Isten mondott, amikor az első emberpárt összeházasította: „Ez az, amiért a férfi elhagyja majd apját és anyját, és ragaszkodik feleségéhez és egy testté lesznek” (1Mózes 2:24). Ez páratlan egység! Ezért az „egy test” fogalma csak egy teljesen kizárólagos, legális, egy egész életen át tartó kapcsolatban tud megvalósulni — sehol másutt!
Róma 13:1: „Minden lélek rendelje alá magát a felsőbb hatalmaknak, mert nincs hatalom, csak Istentől; a létező hatalmak Isten által állnak fenn a maguk viszonylagos állásában.” (Akik ezt a tanácsot megfogadják, nem lázadók, és nem próbálják megdönteni a világ kormányzatait. Alárendelik magukat a politikai uralkodók hatalmának, és minden olyan követelésüknek eleget tesznek, amely nem ellentétes Isten követelményeivel. Isten előre látta és megmondta, hogy lesznek ilyen kormányok. Nem azért van hatalmuk, mert Isten ruházta fel őket ezzel, hanem azért, mert megtűri őket. Az általa meghatározott időben el is távolítja őket.)
Kedves kérdező!
A te esetedben két út áll előtted:
1, Összeházasodtok, és meg van oldva. Ha olyan biztos vagy abban, hogy ő életed párja, és szereted, akkor miért olyan nagy dolog összeházasodni? A házasság nem csak papír, hanem a felelősség vállalása. Savanyú a szőlő mindazoknak, akik csak élettársként élnek. Mert ahelyett, hogy a társuk elkötelezné mellettük magát, vállalva a hivatalosságot, eszébe sem jut, hogy ilyen komolyan döntsön. Pedig jó, ha nem játszunk egymással, hanem halálosan elkötelezettek vagyunk egymás iránt!
2. A másik lehetőség, hogy elfelejted a keresztyénséget, és élsz úgy, ahogy akarsz. Ha szeretsz bűnben élni, akkor menj, és élj benne. Mi tart vissza???
Nekem nem okozna semmiféle gyönyörűséget, hogy miután megszabadultam a bűnös élettől, ismét benne dagonyázzak. A disznó szeret a saját ürülékében és sárban hemperegni, az ember nem. Ha a természeted nem keresztényi, krisztusi, akkor minek csapod be magad?
Bűben tapodás, hogy megszerettük egymást egy fiúval? Persze, mondhattam volna az érzésre nemet, és tettem is, fél éven keresztül. De honnan származik az olthatatlan vágy arra, hogy a másik közelében légy jóban is és rosszban is. Tán az Ördögtől?
Nem vagyunk még házasok, mert nincs rá pénzünk, hogy éljünk. Ő tanul még, ami tandíjas, én dolgozom. Nekem nem elég a fizetésem arra, hogy ketten éljünk belőle, ráadásul albérletben. Talán hiba, hogy még mindig egyetemre jár, mert minden tehetségét kamatoztatni akarja? Kellene inkább elásni a tálentumait és összeházasodni, dolgozni, megélni.
Nem szándékoztam tapodni a bűnben, hanem szándékoztam tiszta szívvel szeretni valakit. Nem akartam én sem Istent, sem embert bántani, és nem is bántok senki embert ezzel az életvitellel. Egyáltalán mi a bűn?
Tisztelt Kérdező!
Tanácsokat tudunk adni, de nem dönthetünk helyetted. Én osztom Péter véleményét a témával kapcsolatban. A Szentírás világosan fogalmaz hogy ebben az esetben mi a helyes, itt minden azon múlik, hogy elfogadod-e a az Isten véleményét a témával kapcsolatban.
Mivel fiatal vagyok még én is, 22 éves, így engem is rengeteg kísértés ér a világ részéről, de én olyan kapcsolatban nem szívesen lennék benne, amiről tudom hogy olyan elemeket tartalmaz amely ellent mondd Isten törvényének. Természetesen mivel sok kísértés ér, és megvan arra a lehetőség arra hogy elbukjak, ezért sok imára van szükségem hogy erőt és bölcsességet adjon nekem Isten akkor, ha meg kell hoznom egy döntést, és a helyes utat tudjam választani. Nem hiába mondta ezt Jézus:
"Vigyázzatok és imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek; mert jóllehet a lélek kész, de a test erőtelen." (Mt 26,41)
Ha pedig emberi, és Isteni dolgok közt kel választani, akkor Péter és a többi apostollal a következőt tudom csak mondani:
"Istennek kell inkább engedni, hogynem az embereknek." (Ap.Csel 5,29)
Javaslom hogy kérd Isten segítségét ebben a nehéz helyetben és beszéld meg ezt a pároddal is.
Isten áldjon!
Szerintem Imádkozzatok hogy elnyerjétek Isten kegyelmét.
Tób 7.12
Akkor Ráguel behívta a lányát, Sárát, kézen fogta, és ezekkel a szavakkal adta feleségül Tóbiásnak: "Rád bízom. Mózes törvénye és parancsa neked ítéli feleségül. Vedd, és vidd tiszta szándékkal atyádhoz. Az ég Istene adjon nektek szerencsés utat!"
Tób 7.13
Aztán a feleségéhez fordult és papírt hozatott az íráshoz. Megírta a házassági szerződést, amelynek értelmében a lányát feleségül adja Tóbiásnak, Mózes törvénye szerint.
Tób 7.14
Akkor aztán nekiláttak az evésnek-ivásnak.
Tób 7.15
Ráguel odaszólt a feleségének: "Tedd rendbe nővérem, azt a másik szobát és oda vezesd be őket."
Tób 7.16
Az el is ment, s megvetette az ágyat a szobában, ahogy az ura mondta és odavezette a lányát.
Tób 7.17
Elsiratta, aztán letörölte a könnyeit és így szólt hozzá: "Ne félj lányom! Az ég Ura fordítsa örömre szomorúságodat. Bátorság, édes lányom!" Aztán kiment.
Tób 8
Tób 8.1
Amikor befejezték az evést és ivást, arról kezdtek beszélni, hogy lefekszenek, s az ebédlőből a nászszobába vezették a fiatalembert.
Tób 8.4
Közben a szülők kimentek és bezárták az ajtót. Tóbiás fölkelt az ágyból és azt mondta Sárának: "Kelj fel, nővérem! Imádkozzunk együtt és könyörögjünk Urunkhoz, hogy elnyerjük kegyelmét és segítségét."
Tób 8.5
Az fölkelt és elkezdtek imádkozni, hogy oltalmat találjanak. Tóbiás kezdte: "Áldott vagy, atyáink Istene! Áldott a te neved örökkön-örökké! Dicsőítsenek az egek és mind a teremtmények mindörökké.
Tób 8.6
Te teremtetted Ádámot, és hűséges segítőül mellé adtad a feleségét, Évát. Tőlük származik az emberiség. Azt mondtad: nem jó az embernek, ha egyedül van. Alkossunk mellé hozzá hasonló segítőtársat.
Tób 8.7
Uram, én most nem rendetlen vággyal veszem el nővéremet, hanem tiszta szándékkal. Engedd, hogy irgalmat találjon és találjak én is, és együtt öregedjünk meg."
Tób 8.8
Közösen rámondták: "Úgy legyen, úgy legyen!"
Tób 8.9
Aztán éjszaka együtt háltak.
"Bűben tapodás, hogy megszerettük egymást egy fiúval? Persze, mondhattam volna az érzésre nemet, és tettem is, fél éven keresztül. De honnan származik az olthatatlan vágy arra, hogy a másik közelében légy jóban is és rosszban is. Tán az Ördögtől?"
Kedvesem, ennek semmi köze a szerelemhez. A szerelem jó dolog, és nem bűnös, sem az érzések.
A probléma azzal van, ha keresztyén akarsz lenni, de csak azokat az elveket tartod magadra nézve kötelezőnek, amik nem kerülnek erőfeszítésbe.
Nem bűn, ha az ember éhes, és a boltban rákattan a karamellás csokira. De az bűn, ha fizetés nélkül eszed meg, arra hivatkozva, hogy hát megkívántad.
Kedves kérdező!
El kell döntened, hogy mi a fontosabb neked. A szíved vágya, vagy Isten Igéje. Azt írod, hogy te is, és a barátod is hiszitek hogy Jézus Isten. Ha ez van, akkor a ti életetekben Isten Igéje az Úr? Vagy ha azt mondod a barátodnak hogy össze kell házasodnotok, és addig nincs szex, mert ez így paráznaság, akkor már nem Úr mert anyagilag is megterhelő és a test vágyai is erősebbek? Kérdezted hogy mi a bűn? A bűn az Isten Igéje iránti engedetlenség. Aki Isten Igéjét nem tiszteli, az Istent sem tiszteli. Ha távol érzed magad Istentől, az a bűn miatt van:
Ézs 59:2 "Hanem a ti vétkeitek választanak el titeket Istenetektől, és bűneitek fedezték el orcáját ti előttetek, hogy meg nem hallgatott."
Helyes válaszokat adtak neked többen is. Igenis fontos a házasság előtti eskütétel. Még Isten szemében is. Hiszen Ádám és Éva esetében maga Ádám mondta ki, mielőtt még megismerte volna Évát, a prófétikus beszédet, hogy ragaszkodni fog Évához:
1Móz 2:24 Annak okáért elhagyja a férfiú az ő atyját és az ő anyját, és ragaszkodik feleségéhez: és lesznek egy testté.
Nem igaz az, hogy elkötelezettség nélkül valaki szexuális kapcsolatot létesít, és Isten szemében már házasok. Valóban a testük és a szellemük onnantól összekapcsolódik. De a tettük törvénytelen, és Isten szemében paráznaság, azaz házasságon kívüli szexuális kapcsolatban vannak. Példa erre az ÚSZ-ből Jézus beszéde a szamáriai asszonyal Jákob kútjánál:
Ján 4:17 Felelt az asszony és mondta: Nincs férjem. Mondta neki Jézus: Jól mondod, hogy: Nincs férjem;
Ján 4:18 Mert öt férjed volt, és a mostani nem férjed: ezt igazán mondtad.
Jézus rávilágított az asszony életében lévő bűnökre, arra hogy öt férje volt, és arra is hogy akivel most él, az nem a férje. De nem kárhoztatással tette ezt, mert nem azért jött higy elveszítse az emberek lelkét, hanem hogy megtartsa, és szabadulást hírdessen a foglyoknak. Mivel ez az asszony vallásos volt, mindjárt hozzátette Jézus, hogy Istent szellemben és igazságban kell imádni. Tehát Isten beszédeit nem csak egy szerelmeskedő éneknek kell venni, hanem azok akik meg is cselekszik, azok az Atya igazi imádói.
"De honnan származik az olthatatlan vágy arra, hogy a másik közelében légy jóban is és rosszban is. Tán az Ördögtől?"
Az érzéki vágyak a testnek a kívánságai. A testünknek vannak jogos, és bűnös kívánságai is. De nem azok Isten fiai akiket a test kívánságai vezetnek, hanem azok akiket Isten Szelleme vezet. Ha Istennel megakarsz békülni, akkor ne kövesd a test bűnre irányuló vágyait, mert a test a halálra törekszik:
Róm 6:12 Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedjetek neki az ő kívánságaiban:
"Nem akartam én sem Istent, sem embert bántani, és nem is bántok senki embert ezzel az életvitellel."
Többek között saját magadat is bántod ezzel az életvitellel:
"aki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik."
I.Kor. 6,18
Vétkeztél a saját tested ellen, mert elszakítottad Krisztustól.
Veszedelmes dolog hátat fordítani Isten Igéjének és a test kívánságainak engedni. Mert Jézus azt mondta: "senki sem jöhet énhozzám, ha az Atya, aki engem küldött, nem vonzza őt, én pedig föltámasztom azt az utolsó napon."
János 6,44
Az Atya minden embert a lelkiismeretén keresztül vonz Jézushoz. A bűnbe esett hívők is csak Isten kegyelméből tudnak megtérni, mert az Atya húzza vissza őket. De nem örökké. Mert vannak határok, amikor már lemond emberekről, mivelhogy nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő üdvösségükre a szívük keménysége miatt. És rájuk bocsátja Isten a tévelygés erejét, hogy higgyenek a hazugságnak, hogy kárhoztattassanak mindazok, akik nem hittek az igazságnak, hanem gyönyörködtek az igazságtalanságban. De nem csak a saját tested ellen vétkezel, hanem a születendő gyermekeid, és azok gyermekei ellen is. Ugyanis Isten erkölcsre vonatkozó parancsai nemcsak az Ó, hanem az ÚSZ-ben is érvényesek. A tízparancsolatban említi Isten, amely örök időkre szól, a bálványimádás terheként, hogy az atyák vétkét megbünteti a fiakban harmad és negyedíziglen, a paráznaság bűne pedig, vagy annak átka, tíz generáción keresztül öröklődik:
5Móz 23:2 A fattyú(törvénytelen gyermek) se menjen be az Úrnak községébe; még tizedízig se menjen be az Úrnak községébe.
Lehet hogy a kegyelem korában élünk, de a törvény érvényben van, az erkölcsi törvényeket meg kell tartaniuk a pogány hátterű keresztényeknek is, mert különben autómatikusan üdvösséget nyerne mindenki, aki Krisztus után született.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!