Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet-e az embereket békére...

Lehet-e az embereket békére nevelni?

Figyelt kérdés

A kérdésre, lehet-e embereket békességre nevelni, az egyik híres békekutató, Galtung ezt válaszolta:

"A buddhisták és az eszkimók a legbékésebb emberek a földön. Neveljetek a gyermekeitekből buddhista eszkimókat, és béke lesz a földön!".

2011. nov. 10. 14:08
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Nem.
2011. nov. 10. 14:20
 2/14 anonim ***** válasza:
Talán úgy, hogy van bennünk egy jobbik én, és azt előhozni valahogy. Amúgy az inuitok tényleg nagyon szimpik. :)
2011. nov. 10. 14:41
 3/14 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Igen, lehet az embereket békére nevelni: ennek az a módja, hogy már gyerekkorban optimista szemléletre, a természet szeretetére tanítanánk az embereket.

Üdv: 29/L

2011. nov. 10. 15:17
 4/14 anonim ***** válasza:
aztán majd jól pofára esik és besavanyodott felnőtt lesz belőle
2011. nov. 10. 19:15
 5/14 anonim ***** válasza:

"aztán majd jól pofára esik és besavanyodott felnőtt lesz belőle"

ez nem pont a másik oldalra jellemző? :)

2011. nov. 10. 19:26
 6/14 anonim ***** válasza:
Az emberi faj alapvetően szerintem egy igen békés faj. Csak nézd meg, mennyi ember bír nyugiban megmaradni egymás közvetlen közelségében hosszabb időn át (példa lehet erre a tömegközlekedés). De a béke ilyen szintű zsúfoltság mellett, ami manapság rengeteg városban uralkodik, nem tartható fenn folyamatosan. Ahogyan olyan szintű társadalmi egyenlőtlenség mellett sem, ami a mai világban tapasztalható. Sajnos nem emberhez méltó életet élünk. Olyan messzire hagytuk magunk mögött a gyökereinket - amik a természetbe nyúlnak -, hogy nem csoda, hogy az emberek nagy része frusztrált, ideges, céltalan és bármibe kapaszkodik (legyen az vallás, vagy gyűlölet, háború, stb), amitől azt reméli, h jobb lesz tőle az élete. Csak az a baj, h nem kapaszkodni kéne, hanem szemléletet váltani...
2011. nov. 10. 19:45
 7/14 anonim ***** válasza:
19:45 jól beszélsz :))
2011. nov. 10. 19:49
 8/14 anonim ***** válasza:
90%
szerintem hülyeség több ezer éve is voltak háborúk/ kisebb fosztogatások amikor aztán egyentalán nem volt zsúfoltság az hogy az ember alapból békés, az naív gondolat a gyerekek is előszeretettel teszik tönkre játékaikat pedig ők még nem is érzékelik túlzottan a világot
2011. nov. 10. 20:34
 9/14 anonim ***** válasza:

A "békés" definíciója sem mindegy ám.

A több ezer év meg semmi az emberiség valódi történelméhez képest. Hány millió év is? 2 és fél?

A teljes, 100%-os béke nem fér bele a természet "törvényeibe" szerintem, mert nem szolgálja sem az egyed, sem a faj túlélését. De ebben a kérdésben is az egészséges egyensúly a lényeg az én megítélésem szerint.

Mivel az emberiség hamar felejt, így nem tudhatjuk biztosan, h pár ezer, aztán több tízezer, meg több százezer éve vajon szintén előszeretettel tették-e tönkre a gyerekek a játékaikat, vagy ez csak a modern életvitelünk egyik következménye-e... És vajon a játékok tönkretétele békétlenségből ered-e?

És nem, a gyerek nem hülye! Érzékeli ő a világot, nagyon is! És aktívan tanulja! Csak sajnos manapság nem egy egészséges életvitelt lát és tanul meg.

Háború és fosztogatás nem azonos. Háborúzni szerintem régen csak sok emberrel lehetett, vagyis sokan voltak már akkoriban is (ugye relatív mi számít soknak...). Manapság már a technológia ebbe sajnos bezavarhat (kevesebb ember is elég a háborúzáshoz), de az szerintem tagadhatatlan, h egyre többen vagyunk a Földön.

2011. nov. 10. 21:09
 10/14 anonim ***** válasza:
A világot nem tudod megváltoztatni, csak saját magadat. Élj békésen, és a példád át fog terjedni másra is!
2011. nov. 11. 09:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!