Miért pont négy? Miért pont ezek?
Kedves 35 éves többdiplomás!
Javaslom vizsgáljuk meg az általad mondott "tényeket", aztán majd kiderül hogy mennyi valóságalapja van!
"Megvannak az eredeti (kicenzúrázott) evangéliumok is"
Az általad említett könyveket pszeudoepigráf iratoknak nevezzük. Hogy mennyire van köze ezeknek az iratoknak a Biblia kanonizált könyveihez, azt könnyen le lehet ellenőrizni. A Biblia első könyvei az i.e. XV. században, utolsó pedig az i.sz. I. században keletkeztek. 1600 év alatt pedig a több mint 40 szerző közt csodálatos összhang van, nem térnek el egymástól! Ez az egyik bizonyíték annak hogy mindegyik szerzőt Isten Lelke ihlette, hiszen egység van a könyvek közt. Ezzel szemben a pszeudoepigráf iratok eltérnek a Kanonizált könyvektől, tehát ezek a szerzők máshonnan kaptak ihletet!
Olyan idegen tanításokat tartalmazhatnak amiknek nincs közük a Bibliai tanításokhoz. Egyik ilyen pszeudoepigráf irat Mária eltűnése, a IV. századból, amiből feletételezem köze volt a Katolikus felfogásban megjelenői Mária kultusz elterjedésének, ami ugyancsak nem Bibliai tanítás!
Szokták még emlegetni Júdás evangéliumát. Erről ezen az oldalon van egy előadás, amit megnézhetsz, illetve le is tölthetsz:
"kanonizált evangéliumok is, és ismert a zsinatok tevékenysége, melyeken a cenzúrát elvégezték"
A legendás zsinati tevékenységek helyett én most a "kicenzúrázás" részbe mennék bele. Általában azért szoktak erre hivatkozni szerintem, mert sokan azt gondolják hogy az igazi Egyház, az a Katolikus Egyház, és az ő dolga volt elvégezni a Kanonizálást, csakhogy ez nem igaz!
A Biblia szerint a Kanonizálást, ugyanis maga az Isten Lelke végezte el - ahogyan Ésaiás próféta megjövendölte. (Ésa 34,16) - a hívő Egyház körében, ez a folyamat pedig már az I. században elkezdődött! (példa: 2Pét 3,15-16; Júd 1,17-8) A Katolikus Egyház tehát csinált semmit, csak megerősítette a kánonnak a hitelességét, azok iratokét, amiket már az I. században is használtak, tehát nem ők válogatták ki az iratokat, pedig azok nem is egyszer súlyosan megítélték őket, ennek ellenére nem vetették el, csak félretették.
"mindezt tanítják az iskolában, még az általános iskolai töriórán is említik érintőlegesen"
Mivel még a Középiskolát jelenleg nem fejeztem be, ezért tiszta forrásból tudom mondani hogy nem tanítják! Általános iskolából nem is emlékszem arra, hogy a Kanonizálásról szó esett volna, Középiskolában meg 9. osztályban esett szó arról, hogy a Babiloni fogság alakult ki az Ószövetségi Kánon, de hogy hogyan, az nincs leírva! Ha gondolod, még meg is keresem a tankönyvem, és másolok belőle részeket!
"csak bogarászd át az apróbetűs részt a II.-IV. század környékén."
Már megtettem, Justinus Martyr például idéz különböző Újszövetségi iratokból, vagy ott vannak például a régi fordítások amelyek különböző Bibliai iratokat tartalamznak. Ebből is tudjuk, hogy magának a Kánonnak már volt fogalma a IV. század előtt is.
Bocsánat, úgy látszik, mégsem tudok elszabadulni innen. A 19. sz. válaszban bemásoltam egy gyk-s kérdés linkjét. Az előbb kipróbáltam, és egy olyan kérdéshez vezet, ami nemhogy nem az, amit mutatni akartam zenei témában, hanem egy olyanhoz, amit még életemben nem is láttam (valami szoptatós párnákkal kapcsolatos)...
Lehet, hogy elszúrtam valamit a szerkesztéskor, elnézést kérek ezért.
Itt a helyes link, remélem, most nem lesz vele gond:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Üdv. :)
Berta: Nem utállak, nincs okom rá. Miért is tenném. Ha úgy érzed, rád rontottam, akkor elnézést, bár nem tudom, hol tettem volna ilyet.
BW feliratú fakkom nincs. Másmilyen sem, bár ezt már egyszer mondtam.
A Candlemassról csak annyit mondtam, hogy bibliai ihletésű dalaik vannak, azt nem, hogy (jó) keresztények, vagy az együttes keresztény zenét játszana. Mindössze azért ajánlottam meghallgatásra, hogy meghallgasd, és mivel nagyjából sejtem, miféle ízlésed van, úgy véltem, megfelelő lesz. Ezt egyébként továbbra is fenntartom, mivel ismerem a zenéjüket. De ha gondolod, teljesen szabad asszociációban is ajánlhatok dalokat, bár félő, hogy a java részétől már a kezdésnél messzire menekülsz. Magánvéleményem pedig, hogy ha egy dalt meghallgatásra ajánlanak nekem, akkor azt legalább egyszer meghallgatom, és legfeljebb nem fejtem ki a meglátásaimat.
No mindegy, majd bányászok neked még white metalt.
Kedves Tom Benko!
Válaszolok a kérdésedre, de ha nem bánnád, akkor távolról közelíteném meg a témát, mert úgy gondolom így jobban érthető.
Az i.e. VII. században a Zsidó nép erkölcsileg nagyon mélyre sülyedt, ezért Isten végrehajtott rajtuk egy ítéletet, és ennek lett az eredménye a Babiloni fogság, ahogyan azt Jeremiás próféta megjövendölte.
A fogság után azonban a Zsidó nép teljesen kicserélődött, egy megtért, reformáción átesett hívő nép lett, így az Isten Lelkének is lehetőség adódott teljesíteni a próféciát, amint írva van Ésaiás próféta könyvében:
"Keressétek meg majd az Úr könyvében, és olvassátok: ezeknek egy hijjok sem lesz, egyik a másiktól el nem marad; mert az Ő szája parancsolta, és az Ő lelke gyűjté össze őket!" (Ésa 34,16)
Láthatjuk tehát, hogy itt ebben az esetben sincs szó sincs semmiféle emberi gyarlóságról, mivel ezek az emberek valóban hívők voltak, így tökéletesen tudta őket a Lélek vezetni.
Az i.sz. I. század második felében azonban lejárt a Zsidó nép kiválasztottsága, miután Jézus Krisztus halála után a róla szóló evangéliumot is elvetette tömegesen a Zsidó nép, ezért az Őskereszténységhez került át a stafétabot, aminek legjobb tudomásom szerint a közösségét a megtért Zsidók, és a megtért pogányok alkották.
A Kereszténységről tudjuk, hogy az első századokban üldözött vallás volt, tehát nem lehetett akárki Keresztény, aki pedig az lett az az életével játszott. Ezek az emberek, aki életüket nem féltve is hirdették Krisztust, valódi hívő emberek voltak, nem is értem, hogy lehet őket meggyanúsítani csalással. És azt láthatjuk, hogy ebben az esetben is tudott érvényesülni Ésaiás próféta jövendölése (Ésa 34,16) ami az Újszövetségi kánon kialakulását eredményezte.
Azonban 1547-ben már máshogy áltak a dolgok. Mi is történt akkor? Először is ebben az időben már nagyon eltorzult a Kereszténység tömeges méretekben. Másrészt ekkor kezdődött el, az úgynevezett Tridendi zsinat, és válaszolva a reformációnak a Katolikus Egyház beletett a Bibliába különböző apokrif iratokat, amiket ők deuterkanonikus könyveknek neveznek.
Ebben az esetben a Középkori Egyház tehát tudatosan belenyúlt a Bibliai kánonba, és itt már nem az Isten lelke munkálkodott, de ez a végeredményen is látszik, ha valaki elolvassa ezeket a könyveket, és összehasonlítja a Biblia 66 Ószöveségi, és 27 Újszövetségi iratával.
Meg lehet tehát különböztetni azt, hogy melyek azok a könyvek amelyek Isten Lelkének munkálkodása nyomán kerültek bele a Bibliába, és mik azok, ami emberi érdekből, úgymondd válogatás alapján kerültek bele.
Jómagam tehát Péter apostollal együtt vallom:
És igen biztos nálunk a prófétai beszéd is, a melyre jól teszitek, ha figyelmeztek, mint sötét helyen világító szövétnekre, míg nappal virrad, és hajnalcsillag kél fel szívetekben; Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei. (2Pét 1,19-20)
Egy kicsit javítanék.
"a Biblia 39 Ószöveségi, és 27 Újszövetségi iratával."
Hello, Tom!
Megpróbálok rövid lenni, a zenés kérdéshez épp elég hosszan írtam a válaszodra reagálandó...
"Berta: Nem utállak, nincs okom rá. Miért is tenném. Ha úgy érzed, rád rontottam, akkor elnézést, bár nem tudom, hol tettem volna ilyet."
Pusztán annyiból gondolom, hogy ellenszenvet táplálsz irántam, hogy
1. Kifejezett tiltakozásom ellenére többször letámadtál a különféle metáljaiddal, lásd itt:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
És ezek után most megint ezekkel jössz, itt is...
2. Nem reagáltál mindenre egy-egy válaszomból, azaz figyelmen kívül hagytál részeket; ill. több kérdésnél is otthagytál lógva. Nincs kedvem összegyűjteni a "bizonyítékokat", nem olyan lényeges.
De egyébként szíved joga bármilyen érzés, nincs ezzel gond; csak ha így áll a helyzet, akkor a továbbiakban nem teszem ki magam ennek, ennyi.
"BW feliratú fakkom nincs. Másmilyen sem, bár ezt már egyszer mondtam."
Ööö, izé, akkor gondolom, itt csak poénkodtál, amikor azt mondtad, hogy már régen van ilyened, ugye? (# 35 – től kezdődik)
"... nagyjából sejtem, miféle ízlésed van, úgy véltem, megfelelő lesz."
Amennyiféle zenét én már mutogattam neked, abból már nem csak sejteni lehet szerintem. Viszont amennyi ellen tiltakoztam, abból meg pont azt sejthetnéd, hogy nem, nem lesz megfelelő.
"... ha egy dalt meghallgatásra ajánlanak nekem, akkor azt legalább egyszer meghallgatom..."
Megtettem néhányszor, lásd a fentebbi linkeket... :)
Itt pedig világosan leírtam néhány dolgot, lásd # 19-es válasz.
Önkéntelenül is felmerül bennem a kérdés, hogy te vajon meghallgattad-e mindazokat, amiket én ajánlottam... De nem kell válaszolnod. :)
" ... majd bányászok neked még white metalt."
Köszi, ne fáradj.
Üdv. :)
@Berta:
1; Megesik. Bár lehet, hogy csak ellentámadás volt... :) Tudod, én leginkább ezt a műfajt kedvelem, úgyhogy ebből az irányból könnyebb közelíteni.
2; Esetleg nem tartottam lényegesnek, nem tudtam mit hozzátenni, nem akartam valami oknál fogva reagálni, vagy csak szimplán elfelejtettem.Ha valamikor így érzed, szólj nyugodtan érte, előbb-utóbb válaszolok.
3; Ha az iratgyűjtőre gondolsz, nem. Ha a kategorizálásra, akkor igen.
4; Jó, nem fáradok. Kivéve, ha elfelejtem, de akkor szólj rám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!