Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért pont négy? Miért pont ezek?

Tom Benko kérdése:

Miért pont négy? Miért pont ezek?

Figyelt kérdés
Mármint a Bibliában miért pont ez a négy evangélium található meg, holott minden tanítvány írt egyet tudtommal.

2011. nov. 6. 00:20
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

Kedves 6.!

"Ha elfogadsz egy tanácsot: Az olyan összeesküvés elméletekkel mint a kicenzúrázás nem kell foglalkozni, mert semmilyen valóság alapja nincs. "

Te elvégezted a történész, régész és filozófia szakokat a bölcsészkaron, doktoráltál vallástörténetből, és az alapján látod így?

2011. nov. 17. 00:13
 12/28 anonim ***** válasza:
62%

Tisztelt 00:13-as válaszoló!

Idéznék tőled:

"Te elvégezted a történész, régész és filozófia szakokat a bölcsészkaron, doktoráltál vallástörténetből, és az alapján látod így?"

Akkor válaszolnék a kérdésedre :-) Mivel jómagam csak készülök még a felsőoktatási tanulmányaimra, és a középiskolát sem fejeztem be, ezért következtethetsz arra, hogy ilyen még nem történt. Viszont azt szeretném most leszögezni hogy a bölcsesség nem az iskolai végzettségtől függ. Magamat nem tartom bölcsnek, hiszen rengeteget kell még tanulnom, azt azonban bátran állítom, hogy azért, mert valaki ledoktorált már, vagy régészi végzettsége van még ugyanúgy tévedhet mint más ember. Bár a Bibliáról tudni kell hogy tudományok körökben sok kritika éri, és elfogultságból történnek a vizsgálatok a Könyvvel kapcsolatban. Most szeretnék is mutatni néhány példát, hogy az általad említett vallástörténészek, régészek, stb milyen nagyokat tévednek, mert elfogultságból közelítenek a témához, és még a középiskolát sem kell befejezni ahhoz, hogy ezeket a ténynek beállított áltudományos elméleteket meg lehessen cáfolni:

Itt van például Ésaiás könyve amely a Biblia szerint teljes egészében az i.e 8-7. században íródott. Mivel rengeteg jövendölést tartalmaz, a kutatók azt gondolták hogy a könyv fejezeteit később írták különböző korokban. Végülis ebben egyeztek meg: 1-39. fejezet az i.e. 8-7. században, 40-66. i.e. 6. században, míg mások szerint az 56-66. fejezet i.e. 450 körül keletkezett későbbi betoltádokkal, és a mai végső formáját a könyv az i.e. I. században nyerte el egybeszerkesztés útján. Azonban az, látszólag nem zavarta a tudósokat hogy az 1-39. fejezet is tartalmaz jövendöléseket.

De ennek a tarthatatlan elméletnek a Holt-tengeri tekercsek felfedezése vetett véget, amikor találtak egy i.e. II. századi teljes Ésaiás tekercset. Ebből adódóan az következik, hogy ez az i.e. I. századi egybeszerkesztés egy hibás elmélet volt...Ez a tény tehát megbukott :-)

Regényeket tudnék írni ezekről a dolgokról, de akkor nézzünk mégegyet: János evangéliumáról például azt mondták hogy az i.sz. II. század közepén keletkezett. Tehát kizárták annak a lehetőségét, hogy Jézus tanítványa írta volna. Aztán, amikor előkerült egy János Evangélium töredék i.sz 125-ből átrendeződhettek az ezzel kapcsolatos vélemények :-)

Én azt gondolom, hogy a tudományos világban nagyon nagy az előítélet a Bibliával kapcsolatban. Ugyanígy teljesen tarthatlan elmélet az, hogy manipulálták volna a kanonizálást. Ezekre a tudós emberekre tökéletesen illik a Bibliának ez az állítása:

"Kik mindenkor tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem juthatnak." (2Tim 3,7)

Nem szükséges tehát ledoktorálnom ahhoz, hogy meg tudjam cáfolni bizonyos történészek, régészek áltudományos elméletit, mert Isten időnként bizonyos tudományosnak mondott elméletet leleplez, és akkor mindig megszégyenülnek azok, akik kétségbe vonták a Biblia állításait. Természetesen, nem kötelező nekem hinni, de én bátran vallom azt amit Jézus is mondott:

"Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te ígéd igazság." (Ján 17,17)

2011. nov. 17. 11:36
 13/28 anonim ***** válasza:

Hello, Tom!

Elnézést a késői válaszért.

Én magamtól csak annyit tudok nagyon egyszerűen mondani, hogy a # 6 sz. válasz szerintem teljesen kóser.

Egy mondatban: Azok az iratok kerültek bele a Bibliába eredetileg, amelyeket bölcs emberek egy csoportja egyhangúlag elismert teljesen isteni ihletésűnek, a többi meg kimaradt, pont.

Nem vagyok szakértő a dologban, de találtam egy kérdést, ami talán hasznos lehet neked a témában:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

"Hát ez nekem kicsit túl édes volt."

Gondolom, ez a megjegyzésed a zenékre vonatkozott. Úgy látom, a zenei ízlésed nem változott, mióta néhány héttel ezelőtt hosszabban beszélgettünk. :(

Sajnálom, én csak dallamos zenéket "gyűjtök"; a keményebb műfajból már mutattam néhányat annál a kérdésnél, azóta nincs több.

Tudod, az én ízlésem sem változott azóta, nem bírom azokat a stílusokat, amikkel ott meg akartál ölni. :)

Üdv. :)

2011. nov. 17. 13:18
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
off [jó érzéssel tölt el, hogy ilyen különlegesen értelmes, elmélyülten gondolkodó fiatalok is vannak, mint #12. Köszönöm.]
2011. nov. 17. 13:22
 15/28 A kérdező kommentje:

@12: Ezeket támaszd alá, légy szíves!

@Berta Wooster: Kösz a linket! Egyébként ez van, nem feltétlenül kell megegyeznie két ember ízlésének. Esetleg még ajánlhatom a Candlemasst, egészen barátságos, bár kissé lehangolt muzsika, rengeteg bibliai ihletésű szöveggel.

2011. nov. 17. 21:39
 16/28 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Tom Benko!

A 12-es vagyok, akitől azt kérted, hogy amit mondott, azt támassza alá. :-) Nyilván ha végez az ember egy alapos kutatómunkát akkor több forrással is tud szolgálni mint amennyivel én most fogok, viszont mivel mostanában más jellegű témával vagyok elfoglalva, kevesebb infóm van erről, de amit most jelen pillanatban meg tudok veled osztani azt megosztom.

Ésaiás könyvével és János Evangéliumával kapcsolatban az egyik könyv amit ajánlanék az Dr. Reisinger János irodalomtörténész, és Dr. Vankó Zsuzsanna teológusprofesszor "Bevezetés a Biblia tanulmányozásába" című könyvét.

Ezt azért jó elolvasni, mert a Bibliai könyvek keletkezésére vonatkozóan tartalmazza azokat a dátumokat is amelyet a Biblia önvallomása alapján tudunk meghatározni, illetve az úgynevezett történet-kritikai írásmagyarázat által kreált dátumokat is. Itt olvashatsz többek között arról is, hogy Ésaiás könyvét miként osztotta fel több részre a Bibliakritika, illeve hogy 1935-ben vál ismerté az a bizonyos János evangélium töredék

Említettem, hogy a történet-kritika Ésaiásnak az első 39. fejezetet tulajdonítja, amelyről elismeri hogy az i.e. 8.-7. században írták. Ebből most kiemelnék néhány jövendölést:

-Messiási jövendölések (Pl 7., 9., 11. fejezet)

-A Babiloni birodalom pusztulására vonatkozó jövendölések (13., 14., 21. fejezet)

Továbbá: Mivel említettem a Holt-tengeri tekercseket, erről is ajánlanék egy könyvet: Vermes Géztól A qumráni közösség és a holt-tengeri tekercsek története című könyvet. Én ezt már régebben olvastam, egy régebbi kiadást, úgy tudom hogy például bizonyos vizsgálatokat már felülírták, de a paleográfiai és a és a radiokarbon eredmények még jók. Talán még érdekességként megemlíteném hogy a Holt tengeri tekercsek közt megtalálták Dániel könyvének is néhány töredékét, azok pedig az i.e. II. századból származnak. Ez azért is fontos, mert a Bibliakritika kb erre az időpontra (167-164) körülre teszi a könyv keletkezési idejét. Így pedig joggal feltételezhetik, hogy az eredeti példány korábban keletkezhetett, annál az időpontnál amire a Bibliakritika teszi.

Még ajánlanék két könyvet neked, ez pedig Josephus Flavius, A Zsidók története, és a Zsidó háború című műve. Flavius nem volt keresztény sohasem, tehát nem ilyen szempontból közelíti meg a dolgokat, viszont nagyszerű történetíró, és a könyvben említ olyan dolgokat, amire érdemes odafigyelni :-)

Így fejből egyelőre ennyi irodalmat tudok ajánlani, bár nyilván alaposabb munkával több eredményre lehet jutni :-)

2011. nov. 18. 01:13
 17/28 A kérdező kommentje:
Inkább linkekre gondoltam ugyan, úgy első körnek jobb lenne. Sajnos a környékbeli könyvtárakban nem valószínű, hogy ilyen jellegű könyveket túl sokat találnék. Azért megpróbálok utánanézni. Köszi!
2011. nov. 18. 19:53
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Tom Benko!

Linkek közül hirtelen az alábbit tudom neked ajánlani:

[link]

Itt nagyon szépen egy csokorba vannak gyűjve értékes információk. Azonban azt tudnod kell, hogy Isten nem egy olyan rendszert akar alkotni, ami a logikájával zárt, és bárkit belátásra lehet kényszeríteni. A Biblia azt mondja hogy az embernek "hitből hitbe" kell járni.

Ezt azért mondtam el, mert aki nem akar hinni, és annyira elfogult, az a legnyilvánvalóbb bizonyítékokra is fog találni valamilyen kifogást, aki pedig valóban keresi az igazságot, annak Isten elegendő bizonyságot fog adni a hite erősítésére. Éppen ezért a legmegyőzőbb bizonyíték az Istennel szerzett személyes tapasztalatok, és a Bibliai igazságok felfedezése.

A 13:22-es válaszolónak pedig köszönöm szépen :-)

Minden jót kívánok!

2011. nov. 18. 21:14
 19/28 anonim ***** válasza:

Hello, Tom!

"Kösz a linket!"

Szívesen.

"Egyébként ez van, nem feltétlenül kell megegyeznie két ember ízlésének."

Ezzel egyetértek, csak sajnálom. Annyi jó zenét tudnék mutatni amúgy...

"Esetleg még ajánlhatom a Candlemasst, egészen barátságos, bár kissé lehangolt muzsika, rengeteg bibliai ihletésű szöveggel."

Tom, nem tudom, miért utálsz ennyire, vagy inkább csak ennyire h.lye libának nézel? Ahhoz képest, hogy először hogy rádrontottam a fundiblogos dolog miatt - szerintem teljesen jogosan - , utána egy ideig egész jól elbeszélgettünk.

Próbáltam félretenni az ellenérzéseimet, poénkodni, közös pontokat keresni*... Te pedig némi enyhülés után megint ilyenekkel jössz... Hát, tudod, hogy Hacsek mit mondott mindig Sajónak: Én vagyok a h.lye, hogy leállok magával...

Ugyanis - az eddigi tapasztalataimból tanulva - most volt annyi eszem, hogy utánanézzek ennek a bandának és a stílusnak, mielőtt bármit is meghallgatnék tőlük. Ezeket találtam:

[link]

[link]

Egyértelmű, hogy ez az egész egy borzadály; semmi köze a kereszténységhez, bármennyire "vallásos" témáik vannak is. Még csak nem is sorolják őket a keresztény zenészekhez, ellentétben a többi együttessel, akiket eddig mutattál pár hete... Akiktől elájultam már akkor is... Azóta pedig egyértelműen arra az álláspontra jutottam, hogy... De nem írom le, inkább mutatok egy kérdést, amit idő közben tett fel valaki az ún. keresztény metállal kapcsolatban; megpróbáltunk okosodni egy kicsit a témában.

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

Hát jó olvasást, és remélhetőleg legközelebb ellene fogok tudni állni a kísértésnek, hogy bedőljek...

* Van kettő, amiről csak én tudok, és most már nem is mondom meg, beee... :)

És azt is tudom, hogy ez téged a legkevésbé sem érdekel, mert a férfiak alapon másképp kíváncsiak, mint a nők; te meg aztán főleg egy külön kategória vagy... Jut eszembe: Akár le is zárhatod azt a BW-fakkot. :)

Bocsi, ha túl érzelgősre sikerült ez az egész.

Isten áldjon, minden jót!

2011. nov. 19. 06:49
 20/28 anonim ***** válasza:
0%

"a bölcsesség nem az iskolai végzettségtől függ"

A bölcsesség nem feltétlenül (bár az idő múlásával gyarapszik az is!), de hogy kijelented, hogy nincs valosagalapja , azt cáfolják a torténelmi, régészeti tények, bizonyítékok, amiknek nem lehet birtokában az, aki azokat még nem tanulta!

Az Általad összeesküvéselméletnek kikiáltott cenzúrázás neve kanonizálás, és ez egy történelmi tény, nem összeesküvéselmélet. Megvannak az eredeti (kicenzúrázott) evangéliumok is, és a kanonizált evangéliumok is, és ismert a zsinatok tevékenysége, melyeken a cenzúrát elvégezték, és mindezt tanítják az iskolában, még az általános iskolai töriórán is említik érintőlegesen, csak bogarászd át az apróbetűs részt a II.-IV. század környékén.

(Egy 35 éves többdiplomás)

2011. nov. 19. 07:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!