Mit csináljak? Nem bírok elszámolni a bűntudattal.
Ha van pap, kérem írjon, vagy kérlek írjatok, hogy mi tévő legyek.
Igen fiatal vagyok, 16 éves. Anyukám és apukám elváltak. Mikor elváltak én anyu pártájt fogtam, apuval sokáig rosszban voltam. Utána anyu (depressziós, gygószereket szed) elkezdett alkoholt inni a gyógyszerekre, ami már drognak minősül. Nem tudtam mit csinljak, lelkileg rámentem erre az egészre, sokáig titkoltam apu előtt, hogy anyu ivott. AZóta pszichológushoz járok, és minden rendben, de apukámnak nem tudok sok dolgot elmondani, amit elkellene.
A napokban lett egy kapcsolatom. Ugye a kapcsolat alapja a bizalom, a fiúval megbeszéltük, hogy beavatjuk a szüleinket a kapcsolatba. Anyut egész simán betudtam, megbeszéltük, hogy ma apát is befogom. De egyszerűen nemment, nem tudom apunak elmondani. NYilván a családi dolgok közrejátszanak, de egyszerűen a síás folytogat de apunak nem tudom elmondani. A fiú meg megkérdezte, hogy elmondtam e apunak, és én azt hazudtam, hogy igen. Olyan lelkiismeretfurdalás mardos, hogy már sírnom kell. Undorító dolog a hazugság, ugyanakkor nem merem neki elmondani, mert megbeszéltük, hogy alap az őszinteség, és élek, hogy otthagy.
Mit csináljak? MMár nagyon bánom, van ebből valami kiút?
Bármilyen nehéz is én azt javaslom, hogy a barátodnak mond el, hogy nem volt energiát elmondani, képtelen voltál rá és nem szeretted volna hogyha félreérti a helyzetet, ezért HAZUDTÁL amit nagyon sajnálsz, mardos a lelki-ismeretfurdalás, bűntudatod van és szeretnéd jóvá tenni. Talán még nem késő. Ha tudja mi van/volt a szüleiddel és megértő srácról van szó, akkor nem lesz gáz.
Választhatod azt is, hogy holnap az első dolgod elmondani apudnak mi a helyzet, viszont ez nem oldja meg azt a problémád, hogy a párodnak hazudtál.
Én őszinte lennék, próbálnám úgy elmondani neki, hogy megértse a helyzetet és a lehető legkevésbé haragudjon rá. Persze jogosan lesz kiakadva ha kiakad, de talán nem lesz gond.
Az a baj, hogy a családi dolgokat se tudja, mert nem rég óta ismerem, egy hónapja beszélgetünk, és ezek nem olyan dolgok amiket az ember egyik percről a másikra eltud mondani.
Gondolkodtam azon, hogy megpróbálom agamnak ezt elnézni és innentől nem hazudok, csak nem tudom, hogy megtudok e magamnak bocsáltani. ha elhagy emiatt én beleőrülök:(
Szia!
A hazugság olyan mint egy hatalmas csúszda. Egyetlen rossz döntéssel elindulsz a lejtőn, és csak csúszol lefele, mert az egyik hazugság szüli a másikat. Egyetlen megoldás van: az őszinteség. Ez az egyetlen lehetőség kiszállni a csúszdából. Nagyon sok történet szól erről, épp a hétvégén néztük meg Ron Hovard új filmjét a Dilemmát, mely ezt mutatta be. Elmondjam e őszintén az elején a dolgokat, vagy kezdjek el hazudni, és akkor nincs visszaút.
A lelkiismeret hatalmas ajándék, hallgass rá, és tedd rendbe most a dolgokat. A félelmet ami benned van a hazugság szülte, ha őszinte leszel, akkor megszűnik, és hamar újra bátorrá válsz. Ne habozz, kezd el most rendbetenni a dolgokat, és meglátod sokkal könnyebb lesz az életed!
Üdv. Péter
Biztos vagyok benne hogy megfog neked bocsátani egy ember sem tökéletes mindenki követ el hibákat bűnöket.
Bárcsak nekem is ilyen kis bűneim lennének mint neked...
Szia!
Hát az az igazság, hogy nem könnyű ilyen dolgokat elmondani egy kapcsolatban. De ha ez egy olyan fiú, akivel komolyabb dolgokról is könnyebben beszélsz, akkor kapj el egy komolyabb percet és akkor mondd el, hogy mi nyomja a lelkedet. Lehet ez egyfajta "gyónás" is részedről. Elmondhatnád neki, hogy nem tudtad megbeszélni édesapáddal, mert...
Szerintem ha ő az a fiú, akire Te számíthatsz, s akire szükséged van, meg fogja érteni. S így könnyítesz is a lelkeden és ő is megért egy-két dolgot Veled kapcsolatban, jobban megismer.
üdv.: egy teológus (csak mert ilyen irányban kérdeztél) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!