Hibázott-e Isten, amikor Lucifert teremtette?
Minden esetre, hogyha Isten mindenttudó, akkor előre tudta, hogy Lucifer felfog lázadni, vagyis akkor nem történhetett hiba. Hiszen ha a hibát előre tudta, akkor nem lehet hiba, vagyis "akaratlan".
Ha pedig nem akaratlan, akkor csak szándékos lehet.
Ha pedig szándékos, akkor Isten vagy nem "Jó", vagy "Jó", de nem az az eredendő szándéka, vagy módszere, amit sokan gondolnak róla.
Ez már nem is annyira vallás, mint inkább filozófiai fejtörő.
Mert valóban, ha minden tökéletes, és előre tudott volt, akkor úgy soha sem indult volna el a "sztori"...
Hiszen persze szabad akaratot adott, de akkor is ha mindenttudó, akkor tudta, hogy Lucifer hogyan él majd azzal...
Szóval tökéletes, mindenttudó, nem hibázott. Viszont akkor nem alakulhatnak a dolgok másképpen, mint a "tervek szerint"...
Mert ha nem a tervek szerint alakulnának a dolgok, akkor azt kellene tételezni, hogy a teremtésbe hiba csúszott.
Szerintem Isten nem hibázott, hanem nagyon is tudja mit miért teremtett, viszont nem robotokat akart teremteni, hanem önálló (tőle való szellemmel rendelkező) élőlényeket, fiakat, akiket az elsőszülöttön, a Fián keresztül jutnak el a tökéletességre. (erről az új teremtésről beszél a Kol. levél, hogy Krisztus minden teremtmény elsőszülöttje)
Szerintem az angyalok, teremtésüknél fogva nem tökéletesek olyan értelemben, hogy nem születtek Istentől (Ádámhoz hasonlóak, a kezdeti állapotában, mielőtt elbukott), mint Krisztus Jézus, ezt a Zsidókhoz írt levél szépen cizellálja:
Zsid. 1:5. "Mert kinek mondotta valaha az angyalok közül: Én Fiam vagy te, én ma szűltelek téged? és ismét: Én leszek néki Atyja és ő lesz nékem Fiam?"
Az Istentől való születés tehát több mint a teremtettség, és az abból való engedelmesség sem tökéletes (lásd. írva van, hogy angyalaiban is talál hibát), mivel nem fakad abból a tökéletességből, amit az Istentől való születés ad, ez viszont csak Krisztus Jézus által lehet, aki elsőszülöttje ennek a teremtésnek. Az egyház pedig ilyen értelemben örököstársa Krisztusnak, hogy Isten megadja nekik is a Tőle való születést, és ha kitartanak úgy mint Krisztus (aki szintén Istentől született) akkor öröklik ugyanazt, amit Krisztus, aki első sok testvér (atyafi) között.
Ez utóbbi válasz valóban megfontolandó, és logikus.
Szerintem valahol ott lehet az igazság, hogy ha a világ, és a teremtés kezdetben egészében, és teljesen tökéletes volt, és úgyis maradt volna, akkor abban soha nem történhetett volna semmi. Mint egy tökéletes állókép létezne.
Ahhoz hogy bármi változás, esemény történjen, szükség van a dualitásra a jó, és a rossz kettősségére, a fény, és az árnyék különbségére amin keresztül e kettő felismerhető.
Pedig ha a világ kezdetben tökéletes volt, mint egy hibátlan fehér lap, akkor árnyék hiányában lehetetlen lett volna "képet" létrehozni.
Ezért kell a tökéletes világot "elrontani", létrehívni az árnyékot benne.
Vagyis azért, hogy ezáltal ismerjük fel at, hogy mi a fény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!