Lehet határt szabni a keresztény zenei stílusoknak?
A keresztény metál:
http://www.youtube.com/watch?v=03qe7xBhylU
lett egy durva gondolatom, hogy keresztény dubstepet csinálnak-e.:
http://www.youtube.com/watch?v=0k7G-xb35nY&feature=related
Ti mit gondoltok erről? Helyénvaló, vagy vannak olyan műfajok amik már nem férnek bele? Metálnak durvábbat is linkelhettem volna, mert hörgőssel is tele van az ipar, de ez az egyik kedvencem.
Igen, igaz hogy a nightwishes linkek már elég erőltetetettek, főleg a második, de tudom hogy velük is vigyázni kell. főleg mert annyira el akarom hinni, hogy nincs vele baj, úgy vagyok vele hogy ha az utcán megkérdeznék 10 embert erről, és 9 közülük tökéletesen alátámasztaná hogy miért kéne vigyáznom, 1 pedig annyit mondana: "áá szerintem nembaj" - azonnal megörülnék és neki hinnék, mert ezt akarom hallani. Egyébként én azt olvastam hogy Tuomas nem hisz Istenben - hisz "valamiben" a halál után, ennyi. Viszont keresztet tényleg hord, de az nem jelent semmit. (bocs hogy ennyire elkalandoztam efelé az együttes felé)
Utánanézek ennek a fehér mágiának, még nem nagyon hallottam róla.
Megszereztem a Geogaddi c. albumot miről korábban írtam (másodperces kiszámolós) és van benne egy tök üres szám is :P Magic Window a címe, 1:46 hosszú, yton is fönnt van ha érdekel valakit.
De itt egy másik az albumból, szerintem zseniális és nem hiszem hogy lenne mögöttes tartalma de ha valaki mégis találna szólljon!
@ # 42:
Komolyan, csak fél percig bírtam...
Itt tényleg senki nem szereti az igazi, dallamos zenét rajtam kívül???
@Kérdező: Hogy állsz a kutatással? :)
Huhh. Berta, amit beidéztél, az finoman szólva is baromság, ez kb. az első bekezdésben kiderült. Nem tudom, ki írta, de hogy behatóan nem foglalkozott a témával, az biztos. Összesen a mainstream legtetejével foglalkozott, azzal is éppen csak, állításait nem támasztotta alá. Maga az írás tele van tárgyi tévedésekkel, durva csúsztatásokkal és városi legendákkal. Viszont sikerült kihagyni a valóban sátánista zenekarokat (mert azért vannak olyanok is), ugyanis a megfelelő műfaj(ok) az underground legmélyén bújnak meg.
A felsoroltak egyike sem sátánista, nem is közvetít sátánista üzenetet, sőt! Ehhez mondjuk elég lenne elolvasni a dalszövegeket. Egyetlen olyan műfaj sincs, ami kimondottan sátánista lenne, bár olyan van, ami többségében ilyen mondanivalóval rendelkező zenekarokat jellemez.
Az az igazság, hogy egyesek szeretnének egyfajta ízlés/gondolatrendőrséget felállítani, ami (számomra legalábbis) felettébb taszító elképzelés. Tudomásul kell venni, hogy nincsenek éles típushatárok, nem lehet kategorizálni, bárki is szeretné, ugyanis az önkifejezés és annak módja két független dolog.
A rockzene ráadásul egyáltalán nem kategória, annyira bizonytalan a meghatározása is, ellenben az egyik legkiterjedtebb zenei stílus. És ebbe belefér a keresztény rock, a sátánista rock, a buddhista rock, az ateista rock, meg bármilyen más kategorizálás. Az egyetlen közös jegyük, hogy nem tipizálhatóak. Ami tipizálható, az a műfaj, az viszont nem kategorizálható, és ez így van jól.
Tom, kedves...
Persze számítottam valamiféle reakcióra, amikor megmutattam neked ezt a kérdést tegnap; de tőled azért mindenképp sokkal alaposabb vizsgálódást és érvelést vártam volna, plusz hivatkozásokat, forrásokat is. Ha már más területeken ez a dolgok rendje, akkor ez se legyen kivétel ez alól. :)
Kövesd csak végig a folyamatot újból, ha van időd; de röviden vázolom arra az esetre, ha nincs. :)
Felmerült egy kérdés a keresztény zene határairól. Néhányan vettük a fáradságot, és közzétettük meglévő ismereteinket, ill. utánanéztünk egy-két dolognak. Rám most panaszod nem lehet, mert ha végignézed, láthatod, hogy elég sok időt szántam a témára. Persze azért, mert érdekel, de ez – gondolom – érthető, és nem probléma. [Kinek a fizika-kémia, kinek a zene... Vagy kinek a pap, kinek a paplan... :)]
Mire is jutottam? Sorolom:
1. Egy válaszoló által a # 10 sz. alatt bemásolt linkekkel kapcsolatban (a "visszafelé játszva gázos" problémakör) a következőkre:
1. 1 A Led Zeppelin dalát meghallgattam, utánajártam az együttesnek, gyűjtöttem némi infót. Véleményemet a # 11 -es kommentben írtam le: A "darab" alapon gázos a szerzők okkult szellemi háttere és a dal keletkezésének körülményei miatt, ezért nem is érdemes tovább boncolgatni.
1. 2 Megnéztem a 7 részes vidit, melyben egy megtért metálzenész vázolja fel álláspontját; leírtam a véleményemet a # 13 – as kommentben, idézem: "Hitelesnek tűnik az ürge, mivel ő ebből jött ki, illetve többségében megalapozottnak látszanak az állításai is. Azt mondanám, hogy kb. a 80 - 90 %-ával egyetértek; vagy azért, mert eddig is így gondoltam, vagy azért, mert meggyőzött." Felajánlottam, hogy részletezem azokat az állításokat, amelyekkel nem értek egyet, de a kérdező nem kérte ezt. (Azért nem írtam le egyből, mert elég hosszadalmas lett volna).
1. 3 A többi vidit is megnéztem. Szintén a # 13 – as kommentben írtam le saját kísérletezésem eredményét, melyet azért folytattam, mert az általam ismert palindromok alacsony számából kiindulva valószínűtlennek tartottam, hogy igazak legyenek ezek az állítások. Eredmény: A dalszövegeket visszafelé mondva NEM jönnek ki az állítólagos negatív szövegek. [Bárki által, bármikor ellenőrizhető, megismételhető a kísérlet. Ha más eredményre jut, mint én, akkor kéretik jelezni. :) ]
2. Ugyanott jeleztem, hogy van egy régebben készített jegyzetem, amivel nem foglalkoztam a készítése óta, mert nem érintett és nem is érdekelt eddig a téma különösebben.
Bemásoltam a jegyzetet a # 14 - # 18 számok alatt, a könyv írójának és címének feltüntetésével, és azzal, hogy nem szerkesztettem át az eredeti jegyzetet.
3. A # 39 -es kommentben reagáltam a # 26 – os és a # 34 -es válaszokra, melyeknek szerzője kb. ugyanannyi bizonyítékot és forrást jelölt meg az állításainak alátámasztására, mint most te. Bocsi, egy linket mutatott, de számomra annak bizonyító ereje 0, leírtam, hogy miért. Olvasd el, légy szíves, hadd ne írjam le ismét a részleteket. (Természetesen rákerestem előzőleg az 1. könyv szerzőjére és az ő munkásságára is: valóban ez volt az egyik szakterülete.)
4. Egy másik könyvből készült jegyzetemet másoltam be # 40 alatt, szintén a könyv címének és írójának megjelölésével.
Ezek után szerintem teljesen egyértelmű, érthető és jogos, hogy tőled sem fogadom el ellenérvként a szimpla befirkantásokat... Ha rendes cáfolatot tudsz mutatni, az oké, de így csak ugyanazt tudom mondani, mint a másik versenyzőnek. Tőle azóta még nem láttunk semmit...
Tehát, rövid írásoddal kapcsolatban:
"Huhh. Berta, amit beidéztél, az finoman szólva is baromság, ez kb. az első bekezdésben kiderült."
Nem tudom, a kettő közül melyikre gondolsz; mindenesetre ez a személyes véleményed mindaddig, amíg nem bizonyítod, hogy tényleg baromság.
"Nem tudom, ki írta, de hogy behatóan nem foglalkozott a témával, az biztos."
Khm. Mint említettem is, mindkét esetben megjelöltem a szerzőt, nézd csak meg jobban. :)
És de, behatóan foglalkozott a témával. Nem mentettem el a linket, de a Wikin is fent van. Ez akkor áll, ha az 1. könyvre gondoltál; de a 2.-nak is utánanézhetek...
"Összesen a mainstream legtetejével foglalkozott, azzal is éppen csak, állításait nem támasztotta alá."
Ismétlem: Ezek az én jegyzeteim, nem az egész könyv egyik esetben sem. Nem emlékszem pontosan 5 – 6 év távolából, de az első könyv kb. 500 oldalas, a második 100 körüli. A lényeget próbáltam írni, nem pedig a teljes könyveket begépelni. Szerintem szerezd be a könyveket, olvasd el; ártani nem fog, és kiderülhet, vannak-e alátámasztások. (Én mindkettőt könyvtárból vettem ki, nincs saját példányom, ezért is készültek a jegyzetek, ill. ezért nem tudom most megmondani, vannak-e ilyenek.)
"Maga az írás tele van tárgyi tévedésekkel, durva csúsztatásokkal és városi legendákkal (...)"
Nem másolom végig a válaszodat, mert egyetlen kérdésem van csak az egésszel kapcsolatban: Cáfoló források?
Ismét hangsúlyozom, hogy nem vagyok szakértő a témában, ill. normális bizonyítékokkal meg lehet győzni bármiről... Ha van kedved, akkor hajrá; ha viszont nincs, akkor az írásod továbbra is csak egy vélemény a sok közül. That's all folks. :)
A kérdésedhez írt legutóbbi kommentedre is reagálok nemsoká. Üdv. :)
Hívő kereszténynek vallom magam és nekem a metál a tökéletes műfaj, a többi vagy untat, vagy irritál.
Ezeket az együtteseket szoktam hallgatni:
-Nightwish (finn szimfónikus metál)
-Sonata Arctica (finn szimfónikus metál)
-Divinefire (finn keresztény szimfónikus power metál)
-Van Canto (német a capella–heavy metál)
-Eluveitie (svájci folk metál)
-Rhapsody of Fire (olasz szimfónikus power metál)
En eddig nem kaptam bennük kivetnivalót, úgyhogy mindenkinek ajánlom őket, de ha ezek közül valamelyikről tudjátok hogy rossz vagy ártalmas, kérlek szóljatok.
Komolyan nem értelek titeket. Miért kell ennyire szigorúan vizsgálgatni 1-1 számot? Hmm? Nincs semmi értelme. Mindenben lehet hibát találni... A metál és a rock zene nem sátántól és nem istentől származik. Bocsánat én nem vagyok keresztény, és nagyon egyedi nézetekkel rendelkezem. Nagyrészt csak metál zenét hallgatok, még black metált is. Mégsem áldozok oltáron kecskéket (igaz, készítek csirkecsontból ékszereket, de ez más más kérdés). Nem drogozok és nem iszok. Ha valakit a zene visz rossz irányba ott az illetőnek már alapból nincs rendbe valami a fejében. Lehet én gondolkozok túl egyszerűen a zene erejéről, de nem értem, hogy minek túl bonyolítani. A bemásolt szövegeken, pedig nagyon jókat mosolyogtam :)
15L
15/L
Szerintem igazad van,alapvetően a labilis emberek pszihéjét tudja negatív irányba befolyásolni,egy-egy brutálisabb témájú-zenéjű zeneszám.a metál zenétől való ódzkodás eltúlzott félelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!