A keresztények hány százaléka, hisz vallása kizárólagosságában illetve abban, hogy a többi vallás követői elkárhoznak?
"ezt tudományosan pl szociológiai statisztikával nem igazán lehetne bizonyítani"
Éppen hogy úgy lehet. Ugyanis a szociológiai felmérések bizonyítják, hogy a vallásos emberek egyetlen dologban térnek el a nem vallásosaktól: abban, hogy vallásosnak mondják magukat. Egyébként tökugyanolyan a viselkedésük. Na jó, van egy kis különbség: szegényebbek. (A sikertelenségüket szokták az emberek a vallásossággal kompenzálni.) Tehát egy szociológiai felmérés kimutatja, hogy mondjuk az emberek 30%-a vallásos(nak mondja magát), de ennek a 30%-nak a viselkedése nem tér el a nem vallásos 70%-étól (csak abban, hogy mint mondtam, sikertelenebbek).
"ugye tudod. ez a te szubjektív érzésed és véleményed."
Nem, ezek pl. a GSS eredményei.
"szerintem a pápa, a történelmi egyházak tisztségviselői is itt élnek európában, persze nevezheted őket materialistának"
Könnyen el tudom képzelni, hogy azok is.
"Könnyen el tudom képzeln"
igen. sejtettem hogy mockos a fantáziád :)
"az a cigány aki annak vallja magát"
Szociológiai értelemben az a cigány, akit a környezete annak tart. A cigányfelméréseknek ez a módszerük. A népszámlálás módszere alapul önbevalláson, de az nem jó módszer.
"te mint materialista vindikálod magadnak a biblia helyes értelmezését"
Semmit nem vindikálok magamnak, csak a téma klasszikusaira hagyatkozom az utca embere helyett.
"Kopp Máriáék ... azt találták"
Sajnos őket nem tudom komolyan venni.
"Azt látom szociáldarwinista barátom, hogy a szemedben a szegénység bűn"
Nem. Olyan, hogy bűn, tudományos megközelítésben eleve nincs is. Régen volt a szigorlat, mi? Már nem emlékszel a kultúraelméletekre? Értékszoc, erkölcsszoc? Hogy mondhatsz ilyeneket, hogy "bűn".
Paul Feyerabend: A módszer ellen!
Amúgy nem nem az a cigány akit a környezete annak tart, csattogjál be mondjuk Örkény Antalhoz kisebbség szociológiai tanszék és kérdezd meg.
Amúgy a tudomány bornírtság, ahogyan azt a fenti úr és melette. Lasch, Roszak, Laing, Mumford is bizonyitotta, ja te a kritikusabbakat nem olvastad... az a te választásod soviniszta barátom
15:48
"Paul Feyerabend: A módszer ellen!"
Az eltén még mindig ezekkel tömik a szerencsétlen diákok fejét? Így nem csoda, ha ködevők lesznek. Nem 1987-et írunk, könyörgök. Már jó ideje nem ez a kivénhedt, pókhálós posztmodern a vonal.
"Amúgy nem nem az a cigány akit a környezete annak tart"
Így lehet legjobban mérni. Nyilván lehetne még precízebben is, ha mondjuk minden egyes cigánygyanús személyt hónapokig figyelnénk, a gyakorlatban azonban ez kivitelezhetetlen.
"Lasch, Roszak, [Laing]"
Nagy halom holt betű. Ezek elavultabbak, mint mondjuk Comte. Tudod, miért? Mert ez a lila értelmiségi köldöknézés tökéletes tévút volt, ami többet ártott, mint használt. Comte vagy Marx legalább nem voltak tudományellenesek. Ha naivnak is tűnnek, legalább a helyes irányban naivak.
Egy módszer van: a pozitivista tudományeszmény útja, és egy elfogadható filozófia van: a kortárs angolszász materializmus, de legalábbis neopozitivizmus. Ezekkel a módszerekkel tudnak a kutatók teljesítményt leadni. Minden más értelmetlen bölcsészkedés.
ma 16:11
Azért vagyok ősrégi, mert nem képzelem azt, hogy 1990 van? Ez jó vicc.
ma 16:14
"Aki rossz költő, az lehetett volna jó takács", neked viszont költőnek kellett volna menned tudós helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!