A zsidók miért tekintik ellenségüknek Jézust?
Én is ismerek zsidókat, sőt, a legjobb barátnőm is az, és nem nézik le a keresztényeket, sem jézust!
Egyszerűen csak másban hisznek.
Viszont mint az itt látható válaszok többségéből is kiderül, ez fordítva nem működik...
Én éltem kint Izraelben. Sok zsidót ismertem meg, de egyik sem gyűlölte a keresztényeket. Vallási tanaikban mások, nem ismerik el Jézust de ettől még nem gyűlölik.
De elmondok egy okot, amiért sok zsidó régebben félt a keresztényektől. Amikor a katolikus egyház erőszakkal térítette őket, amikor parancsba kapták, hogy el kell hagyniuk a városokat ahol éltek, a pogromok idején meg a holocaust idején. Na, ilyenkor nem volt nagy a zsidó-keresztény barátság. De hála Istennek azok az idők elmúltak, a keresztények is beértek mára és nem üldöznek senkit.
az első pár választ elolvastam, de a többihez már nem volt lelkierőm... Emberek... Jézus ZSIDÓ volt. Dávid házából született, és a "zsidók királya"-ként emlegették. A zsidó nép a megváltót nem úgy képzele el, hogy a szeretettel, vagy az önfeláldozással váltja meg őket, hanem katonailag, mint egy hadvezér, és nem kell tovább elnyomásban élniük. (Tekintve a korabeli történelmet is. )
Csupán emiatt nem ismerik el Jézust, mint megváltót, csak prófétát.
Gyakran jonnek azzal a hulyeseggel, hogy "a Talmudban is meg van irva...."
A Talmudrol azert mondanak mindenfele hulyeseget, mert azt SENKI SEM ismeri, a zsido talmud tudosok sem, mert olyan oriasi. A talmud-tuosok gyerekkoruktol egesz eletukon at napi 16-18 oraban parokban tanuljak es vitatjak meg a szoveget, es megsem ernek a vegere. Akikrol azt mondjak, hogy talmud tudos, az BIZONYOS RESZEKET ismer egesz melyen belole. Raadasul NAGYON kotodik a heber nyelvhez, es aki nem beszel heberul, az nem is ertheti mirol vitatkoznak.
Azert roviden megis megprobalom megmagyarazni mi is a Talmud:
Mindennek alapja termeszetesen az O-Szovetseg. A legtobb szoveget minden nyelven lehet maskent es maskent ertelmezni. A tizparancsolat egyik mondatat pld. a keresztenyseg igy forditja: Szeresd felebaratodat, mint tenmagadat. Ez korrekt forditas, de UGYANANNYIRA korrekt az eredeti mondatot igy forditani: Szeresd felebaratodat, mert olyan mint te. Most kepzeljetek el, mi minden kovetkezik ezekbol az ertelmezesekbol. Az ismertrol nem beszelek, azt mindenki tudja, de a masodik ertelmezes szerint: neked magadnak is vannak hibaid, hat termeszetes, hogy felebaratodnak is, es ezert ot a hibaival egyutt kell szeretni......
Namost ezek az ertelmezesek eleinte (marmint az okorban) szajrol-szajra terjedtek. Egyik rabbi igy magyarazta, a masik ugy.
Kulonosen fontosak voltak a jogi ugyek ertelmezesei – gondoljatok a MAI torvenyekre, ugyvedek, birok, jogaszok egesz hada foglalkozik veluk. Ertheto, hogy idovel szuksegesse valt ezeknek a kulonbozo magyarazatoknak es ertelmezeseknek az irasba foglalasa. Vegso soron ez a Talmud.
Miert irtam, hogy "vegso soron" Mert az irasba foglalas tobb lepesben zajlott, pld egy kulon konyv volt (a Misna), ami CSAK a jogi kerdeseket targyalta, aztan ezt is tovabb boncolgattak (Gemara), hozzatoldasok (Toszefet). Vegul az egesz osszefoglalasa a Talmud.
De megegyszer: a Talmud MINDENNEL foglalkozik, es RENGETEG LOGIKAI MODSZER felhasznalasaval. Itt van nehany tema (NAGYON rovid a Talmud tartalmahoz kepest)
"A mezőgazdasággal kapcsolatos törvények, főleg Izrael földjére vonatkoztatva; a kóhénokat (a papokat) és a levitákat megillető rész; mi az, amit külön kell választani a terméstől és a szegényeknek kell adni; valamint az áldások elmondásának törvényei.
Azon törvények részletes megtárgyalása, amelyek szerint aratás idején a termőföld szélét nem szabad learatni, hanem a szegényeknek kell hagyni. Felsorolja azokat az ajándékokat, melyek megilletik a szegényeket: a szemestermények, az elhullott kalászok, a szüret után megmaradt, elhullott szőlőszemek, illetve itt kerülnek megtárgyalásra a szegények tizedeivel és a jótékonysággal kapcsolatos törvények.
A frissen ültetett fa első három évben termett gyümölcsének elfogyasztására vonatkozó tilalom, illetve a gyümölcsfák meghatározása.
A Szentélyben bemutatandó zsengék (vagyis az első termények) törvényei; mely terményekből kell bemutatni, mi módon kell Jeruzsálembe vinni, és milyen szertartást kell elvégezni a Szentélyben. A traktátusban alkalmazott logika alapján a 4. fejezetben a hermafroditák jogállását is itt tárgyalják.
A szombatra, az ünnepnapokra és a böjtnapokra vonatkozó törvények; az egyes ünnepekre és ünnepnapokra vonatkozó különleges törvények és előírások
............ es meg RENGETEG.
Ez tényleg nem igaz, hogy utálják őket. Biztos vannak zsidók, akik így éreznem, mint ahogy vannak keresztények akik utálják a zsidókat és vannak, akik nem.
Egy vallásos izraeli barátom mondta a Jézussal kapcsolatos kérdésemre, hogy megváltóként nem ismerik el, szerintük egy zsidó történelmi személy. Tehát ők történelmi személyként tekintenek rá.
A kereszténységről inkább csak keveset tudnak, mert a Talmud megáll az Újszövetség előtt.
A fent említett barát nagyon érdeklődve járkált a keresztény templomokban, amikor itt volt látogatóban, neki teljesen ismeretlen terep volt, folyamatosan kérdezett és mindent meg akart nézni. Apám gyakorló keresztény, vele órákon át beszélgetett és kérdezgette, nekem meg zsongott a fejem a sokáig tartó tolmácsolástól :)
Jézus nem része a zsidó vallásnak, így a zsidók se nem szeretik, se nem utálják, se nem tekintik barátnak/ellenségnek, hanem hogy lényegretörően egyszerűen fogalmazzak, szimplán lesz@rják, hogy más vallásokban meg van olyan, hogy Jézus - mint ahogy a keresztények is magasról tesznek rá, hogy máshol meg Buddhát, Sivát vagy akár a szomszéd Béla bácsit tisztelik, az nem az ő dolguk.
Hasonlóan úgy általában és főleg ilyen általánosságban kimondva arról is magasról tojnak, hogy te most éppen keresztény vagy-e, vagy hindu. A gúnyolásról még tényleg csak annyit, hogy a zsidóság ha valamin, akkor általában pont hogy önmagán szokott előszeretettel jóízűen gúnyolódni.
"Emberek... Jézus ZSIDÓ volt. Dávid házából született, és a "zsidók királya"-ként emlegették."
József volt Dávid leszármazottja, de mint tudjuk Jézus nem tőle fogant.Viszont Mária valóban vér szerinti rokona volt, így szerintem az lényegesebb a nemzetiségének megállapításánál, hogy Mária zsidó volt-e.
Valószínűleg igen, de erről konkrétan nem ír a Biblia.
A kérdésre pedig a válaszom:
Nem fogadják el messiásként, de, hogy ellenségnek tekintik-e nem tudom. Bár ahogy a Talmudban írnak róla, az, ahogyan nevezik,gyűlöletről tanúskodik, nem egyszerű közömbösségről.
" Bár ahogy a Talmudban írnak róla, az, ahogyan nevezik,gyűlöletről tanúskodik, nem egyszerű közömbösségről."
Ezzel csak az a gáz, hogy a Talmudban nem szerepel Jézus, illetve vannak olyan mondatok, amik egyesek szerint biztosan őt említik, mert miért is ne, de ezekkel rendre időrendbeli és/vagy egyéb ténybeli problémák vannak, amik ellentmondani látszanak az ilyen feltételezéseknek.
Itt van egy rövid összefoglaló a témában:
Szóval ez nem volt egy igaz kijelentés, és külön megköszönném, ha legközelebb talán nem írnál le úgy dolgokat, hogy nem vagy tisztában vele, és nem nyilatkoznál olyanokról, amiről semmi ismereted nincs, mert nem derék dolog - finoman fogalmazva, de lehetne ezt kevésbé finoman is megfogalmazni.
Ne haragudj, nem akartam megsérteni az érzéseidet.
Tájékozódtam a témában mielőtt ezt írtam volna és számos olyan oldalt találtam mely az általam leírtakat tartalmazták.
Mindezek cáfolatát, azaz a linkedhez hasonló oldalt nem találtam az anyanyelvemen, így valóban nem volt teljeskörű a tájékozódásom.Kérlek nézd el nekem, hogy középfokú angol és nemlétező héber nyelvtudásom miatt nem
tudtam minden, a témával foglalkozó oldalt elolvasni.
Megértem a sértettségedet, én is hasonlóan érzékenyen reagáltam a talált információkra?
Még egy kérdés:
a Linkelt oldalon melyik talmud alapján bizonyítják,hogy Jézusról szó sincs a talmudban?
A keresztények félrevezetésére és megtévesztésére íródott “megszépített” Talmudot, mert ilyen is van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!