Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az abortusz a wiccák szerint...

Az abortusz a wiccák szerint is nagy bűn, ugye?

Figyelt kérdés
Laikus vagyok, én úgy tudom, hogy a wiccáknak az az alapelvük, hogy "Tégy amit akarsz, de ne árts!" A kérdés, hogy egy ártatlan emberi lényt széttrancsírozni kimeríti-e az "ártani" fogalmát... Illetve persze az, hogy a wiccák szerint mi a magzat, van-e lelke már igen korán. Elsősorban wiccák írjanak!
2011. szept. 25. 09:09
 1/10 anonim ***** válasza:
11%

Az abortusz egyértelműen bűn, ez nem lehet vitatéma.

Gyermekeink lelke magzatkorban még nincs a testben, ám ilyenkor már figyeli a leendő szüleit, hogy milyen érzésekkel várják őt.

A lélek az első lélegzetvétellel (vagy lélekzet?) kerül a testbe és addig marad, amíg "ki nem leheljük a lelkünket". A magyar nyelv ezt nagyon szépen őrzi.

Nem vagyok wicca.

2011. szept. 25. 10:27
 2/10 anonim ***** válasza:
3%

Előrebocsájtom, hogy nem tudom a pontos választ, de sok mindent eltudok képzelni egyes képviselőikről. Ha a kedves kérdező utána olvas, abból látszik, hogy nem egységesek ezek a népek.

Ez viszont mítosz, semmi egyéb:

"A lélek az első lélegzetvétellel (vagy lélekzet?) kerül a testbe és addig marad, amíg "ki nem leheljük a lelkünket". A magyar nyelv ezt nagyon szépen őrzi."

Ez a kérdés és a válasz ugye a "vallás" rovatba került? Akkor feltételezem, hogy van ennek az elképzelésnek némi köze, a Magyarországon többséget alkotó ún. "kereszténységhez" is. Hozzájuk lehet, de a bibliához nem sok, mert azzal nem harmonizál.

A válaszoló egy nagy félreértést fogalmazott meg. Ezt a kérdést a Biblia az 1Mózes 2:7-ben tárgyalja:

(1Mózes 2:7) "És ekkor Jehova Isten megformálta az embert a föld porából, és az orrába lehelte az élet leheletét, így lett az ember élő lélekké."

Menjünk sorban: megvagyunk formálva, de még nem élünk. Isten az "élet leheletét" juttatja belénk, ez a "szellem" (a héber ruah), amit ebben az esetben "életerőnek" fordíthatunk. És mi ennek a vége? Ez tesz bennünket "élő lélekké" (nefesh), vagyis "élőlénnyé".

Tehát röviden: annak hatására, hogy Isten az "élet leheletét" (vagyis a szellemet, életerőt) belénk lehelte, "élő lélekké" lettünk. De azt nem mondja, hogy "lelket kaptunk"! Nem mondja, mert nem is erről van szó. Nem "lelkünk van", hanem mi magunk, mindenestől vagyunk a lelkek, ezt a szót gyakran egyszerű személynévmásként használja a Szentírás.

Tehát nincs bennünk "lélek" - pláne nem "halhatatlan" -, hanem "szellem", vagyis életerő "van bennünk", de az is csak addig, míg élünk, mert akkor halunk meg, mikor ez a "szellem", vagyis életerő "kiszáll" belőlünk, a testünkből.

A Biblia is különválassza a testet a lélektől, vagyis a héber "nefesh"-től és a görög pszükhé-től, de ebben az esetben "élet" jelentést ad neki. Vagyis amit a válaszoló idézett a magyarban elterjedt kifejezésként, bibliailag nem helytelen, ha abban az értelemben használjuk, mint ahogy azt a Biblia teszi. De sajnos ma egy átlagkeresztény teljesen mást ért ez alatt: "ki megy belőle a lelke". A Biblia egyszerűen azt érti ez alatt, hogy "ki megy belőle az élete"!

De ezt sokan keverik a szellemmel, mely ebben az esetben "életerőt" jelent és valójában ezt "lehelte ki" Jézus is a kínoszlopán. Ez tényleg az utolsó lélegzettel függ össze, hiszen a "szellem" alapjelentése "szél", lélegzet".

2011. szept. 25. 12:45
 3/10 anonim ***** válasza:
70%

*off

Kedves 12:45!

Kérlek, a Kérdező kérdésére válaszolj és ne azt firtasd, hogy én miben hiszek :)

Én sem firtatom a te hitedet, bár nem értek vele egyet. Nem vagyunk egyformák :)

Egyébként meg: minden félreértés lenne, amit a magyar nyelv őriz? Idegen nyelveken tudsz-e pl. MAGYARázni? :)

*on

2011. szept. 25. 16:27
 4/10 anonim ***** válasza:

Valóban nem vagyunk egyformák, én pl. a Brassóit szeretem és te?

Csakhogy ez nem ízlés kérdése, kedves cimbora!

A kérdezőnek is válaszoltam ezzel, hiszen leírtam azt, amit a "lélekről" tudni lehet és az nagyon más, mint amit ma egy "mezei keresztény" tudni vél erről. A gondos és pártatlan kutatók mind tudják, hogy a Biblia NEM TANÍTJA a lélek halhatatlanság tanát, hiszen azt csak jóval a Biblia befejezése után, a görög filozófia hatására kezdték beolvasztani a hitehagyott "keresztény" eszmék mellé.

Kár, hogy sokakat hidegen hagy az igazság, főleg ha az Isteni igazságról beszélünk. Ma sokkal népszerűbb az a liberális felfogás, hogy mindegy miben hiszel, csak ragaszkodj hozzá "őszintén". A Wiccák is valami ilyesmiben hisznek.

Vagyis az egész hitvilág - az állítólagos "kereszténységet" is beleértve - egy merő zűrzavar! Hát igen, mindenki a maga istenét szolgálja, sokan a zűrzavar istenét.

2011. szept. 25. 17:47
 5/10 anonim ***** válasza:
0%

Nem vagyok cimbora. Lány vagyok :)

Nem hiszem, hogy pont egy wicca kérdésnél kellene erről beszélgetnünk, szívesen írnék neked privit, de az az igazság, hogy nem akarlak meggyőzni. Elfogadom a hited, úgy, ahogy te hiszed, ellenben én saját magam tapasztaltam meg bizonyos dolgokat, a hitem nem abból táplálkozik, hogy a Biblia így mondja, vagy úgy mondja.

Tudod, az a kereszténység, amit te idézőjelbe teszel, messzemenőleg túlmutat mindenen, amit az egyház valaha is ki mert mondani. A lélekvándorlást sem sikerült teljes mértékben cenzúrázniuk a Bibliából, bár tény, hogy törekedtek rá.

Egy szó, mint száz, kicsit olyan ez, mint a Bábel tornya sztori. Nem fogjuk érteni egymást, mert saját utunkon mindketten már olyan magasságokban járunk, hogy nem is tudjuk elképzelni: más út is létezhet. Pedig a célunk ugyanaz, ha odaérünk, találkozni is fogunk :)

Ezért kértelek, hogy ne véleményezd a hitemet :) Van, aki kerülővel megy a hegy tetejére és van, aki egyenesen :)

Egy az Isten :)

Szeretettel ölellek :)

2011. szept. 25. 18:15
 6/10 anonim ***** válasza:
Off, 78%, te olvasol Hamvast?
2011. szept. 25. 22:23
 7/10 anonim ***** válasza:

"Van, aki kerülővel megy a hegy tetejére és van, aki egyenesen :)"

Tehát akkor Hitlerrel is találkozni fogunk a hegy tetején? Tök izgi lesz, mikor szembenéz velem a másik oldalról...

Borzalmas ez valójában!

Akkor szemléltessük az igazságkeresést egy térképpel, mely nálad van és valakit megkérsz, hogy adjon útbaigazítást, mert el akarsz jutni egy faluba. Az illető pont ellentétes irányt mutat, amire mások hívják fel a figyelmedet, mert sehogy sem találod a célodat. Ők szintén megadnak egy irányt, majd mások és megint mások, míg végül elérsz a célodig.

Nyilván azok fognak valószínűleg elsőre pontos választ adni, akik tudják a helyes utat.

Így van ez a(z) EGYETLEN vallásos igazság keresésével is. Itt a falu szemléltette ezt az igazságot. Lehet, hogy több út is vezet felé és többféle módon is megközelítheted (mint ahogy a való élet is mutatja), de akkor is CSAK EGY az a cél, amit keresel. Egyetlen igaz célod lehet, nincs több igazság, csak egy!

Tehát vagy van Isten, vagy nincs. Vagy a Biblia Istene az, vagy nem. Vagy van lélekvándorlás, vagy nincs. Az egymásnak ellentmondó állítások közül csak max. EGY lehet igaz, több nem.

Keresd az igazságot - ettől fontosabb célod nem lehet, mert enélkül olyanok vagyunk, mint az, akinek mindig rossz irányból fúj a szél, mivel nincs célul kiszemelt kikötője.

2011. szept. 26. 00:37
 8/10 anonim ***** válasza:
22:23 nem. Miért kérdezed?
2011. szept. 26. 02:31
 9/10 anonim ***** válasza:

Mert hasonló stílusban írsz, mint itt valaki, aki Hamvast említette egyszer. Én szeretem a könyveit, ezért kérdeztem. Azért ment a zöld a föntebbi kommentedre.

Bocsánat az offért.

2011. szept. 26. 21:32
 10/10 anonim ***** válasza:
:)
2011. szept. 27. 07:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!