Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan tudom dicsőíteni Istent?

Hogyan tudom dicsőíteni Istent?

Figyelt kérdés
Hívő keresztyén vagyok, de sokat gondolkoztam ezen, hogy miképpen is lehet dicsőíteni az Urat. Tudom, hogy például imádságban, vagy pedig a tehetségemmel, amit Ő adott, de valahogy mégsem teljesen világos... Pedig nagyon szeretném tudni! Hallottam valahol, hogy valaki több, mint 10 dolgot sorolt fel, mi módon dicsőíthetjük Istent... Szóval, várom a válaszokat :) De légyszi értelmes, és nem lehurrogó meg beszólogató választ adj, mert ha mást nem tudsz, akkor biztos van jobb dolgod is... :)
2011. szept. 18. 22:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Segítesz az embertársaidon ha látod hogy bajban vannak és a közöny nem támadja meg a lelkedet. Ha valaki segítségre szorul és te tudnál segíteni de nem teszed az a közöny.

A közöny legalább akkora bűn mint a lopás.

Szóval szolgáld jól az Istent és a pénzel nem tudod megváltani a bűneidet hiába tömöd a perselybe.

Istennek nem kell pénz maximum az egyháznak. De az egyház nagyon gazdag nincs rászorulva.

2011. szept. 19. 01:10
 12/16 A kérdező kommentje:
Hát köszönöm a válaszokat, tényleg sokat segítettetek :)
2011. szept. 19. 19:16
 13/16 anonim ***** válasza:

"Ezeket beszélte Jézus; és felemelé szemeit az égre, és monda: Atyám, eljött az óra; dicsőítsd meg a te Fiadat, hogy a te Fiad is dicsőítsen téged... Én dicsőítettelek téged e földön: ELVÉGEZTEM A MUNKÁT, amelyet reám bíztál, hogy végezzem azt." Ján 17:1,4

"Éjféltájban pedig Pál és Silás imádkozván, ÉNEKKEL dicsőíték az Istent. A foglyok pedig hallgatják vala őket." Csel 16:25

"Aki HÁLÁVAL ÁLDOZIK, az dicsőít engem, és aki az útra vigyáz, annak mutatom meg Istennek szabadítását." Zsolt 50:23

2011. szept. 21. 09:08
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Ha megtartod Jézus tanítását és hittel vallod Őt tiszta szívből megdicsőíted.
2011. szept. 21. 22:55
 15/16 anonim ***** válasza:

A válasz írója 72%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 09-18 23:41

Szia!

Remélem, nem vitát akartál kezdeni. :)

A stílusod alapján mondjuk úgy látom, hogy nem; ezért egy pici kiegészítést tennék ahhoz a két válaszhoz, amelyeket adtak előttem, s amelyekkel maximálisan egyetértek.

A gondolatmeneted nagyon jó, az általad leírt lehetőségek valóban kizárhatók; de ki mondta, hogy Istennek szüksége lenne a dicsőítésre? Szerintem nincs szüksége erre, inkább úgy mondanám, hogy jól esik Neki. :)

Mint nekünk is, amikor nem hagyják köszönet nélkül, ha valami jót tettünk vagy valamit jól tettünk: A pozitív visszajelzés jó dolog; de ennek hiányától sem dől össze a világ.

Tudod, Isten esetében ez olyan, mint egy elismerés valami miatt: hála, öröm, szeretet...

Ezekre pedig bőven van okunk.

A 136. Zsoltárból mutatok néhány sort; előzetesen egy szómagyarázat: magasztalni = nagyon dicsérni, dicsőíteni.

1. Magasztaljátok az Urat, mert jó; mert örökkévaló az ő kegyelme.

4. A ki nagy csodákat művel egyedül; mert örökkévaló az ő kegyelme.

23. Aki megemlékezett rólunk alacsonyságunkban; mert örökkévaló az ő kegyelme.

24. És megszabadított minket ellenségeinktől; mert örökkévaló az ő kegyelme.

25. A ki eledelt ad minden testnek; mert örökkévaló az ő kegyelme.

26. Magasztaljátok az egek Istenét; mert örökkévaló az ő kegyelme!

A többi versben is nagyjából ugyanez a rendszer: 1 ok a dicsőítésre + refrén.

Érdekes egyébként, hogy a zsoltárok általában nem prózai szövegek voltak, hanem dalok, ráadásul hangszeres kísérettel. Szólóénekesekkel és énekkarral... Ha jól emlékszem, egy kutató pont erről a zsoltárról írta, hogy valószínűleg úgy énekelhették, mint egy mai gospelt: Egy-egy sor első fele egy vagy több szólistáé, a kórus pedig jön a visszatérő szöveggel.

Sőt, a zsidó hagyományban még a szakrális táncok is elfogadottak voltak. :)

Mutatok egy zenét két változatban, bár nem abból a korból valók:

Rachem, azaz Irgalom; zene: Pinky Weber, szöveg: az étkezés utáni ima.

http://www.youtube.com/watch?v=8_O3PnKB32c

Itt pedig ugyanez pörgősebben:

http://www.youtube.com/watch?v=iup8-DdqYcI&feature=related

Ezek után van némi sejtésem, milyen is lehetett a hangulat, amikor pl. Dávid király korában úgy igazán elkezdték a dicsőítést a profi zenészek + a látogatók... :)

Még egy gondolatodra szeretnék reagálni: "mit számít az abszolút tökéletességnek az a jelentéktelen kis porszem, amit ember néven amúgy is ő maga teremtett"

Magyarországon úgy mondjuk, hogy az éremnek két oldala van. Nagyjából ugyanazt jelenti, de egy kis többlettel, egy amerikai pszichológus mondása: A palacsintának mindig két oldala van, bármilyen vékony is.

Szóval, a palacsinta egyik oldala:

"Uram! Micsoda az ember, hogy tudsz felőle, és az embernek fia, hogy gondod van reá?

Olyan az ember, mint a lehellet; napjai, mint az átfutó árnyék." 144. Zsoltár 3. - 4.

És a palacsinta másik oldala:

"Mikor látom egeidet, a te ujjaidnak munkáját; a holdat és a csillagokat, a melyeket teremtettél:

Micsoda az ember - mondom - hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá?

Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt!

Úrrá tetted őt kezeid munkáin, mindent lábai alá vetettél;" 8. Zsoltár 4. - 7.

Biztosan van még több jó szemléltetés is, de nekem most csak ezek jutottak eszembe. Az mindenesetre teljesen nyilvánvaló, hogy a zsoltárokat érdemes lenne elolvasnod, mivel sok-sok okot találhatsz bennük az Úr dicsőítésére. Még akkor is, ha nem vagy hívő... :)

Üdv. :)

2011. szept. 22. 15:40
 16/16 anonim válasza:

Istent mindennel lehet dicsőíteni a nap 24 órájában. Azzal is, ha felébredsz és hálát adsz, azzal ha fogat mosol, azzal ha reggel köszöntöd a családodat, napközben a hétköznapi tevékenységekkel, mert mindent tégy úgy, minden kis részletet az életedben végezz ugy, mintha magának az Istennek tennéd, és akkor dicsőitheted Őt az életed minden pillanatában :) Ha tanulsz tanulj szívből szeretettel, ha dolgozol dolgozz becsületesen és szeretettel, és mindenért adj hálát az Úrnak, még azért is, hogy levegőt vehetsz, mert bizony ezt is Neki köszönheted.

Isten áldjon

2013. febr. 3. 11:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!